Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Bílá noc - černá můra

Před týdnem se v Paříži uskutečnila BÍLÁ NOC. Noc, kdy v ulicích můžete vidět umělecké instalace, dostanete se na místa, která jsou mnohdy veřejnosti nedostupná či do muzeí, do kterých je vysoké vstupné. Fenomenální propagace.

Propagace svědčíčí o tom, jak Francouzi umí sami sebe dobře prodat. Obrovské bilboardy zvoucí k účasti na BÍLÉ NOCI, plakáty sítě MHD a zajištění provozu v průběhu BÍLÉ NOCI, ve tmě postávající informátoři rozdávající mapy s doporučenými trasami a aktivitami BÍLÉ NOCI. Už bych mohla mít po těch letech v Paříži rozum, ale opět se dávám nachytat. Hlídání dětí zajištěno, stánky s jídlem a pitím na trase lokalizovány (manžel). Vyrážíme do ulic. Volba padla na Severozápadní doporučenou trasu.

V prvním temném parku fasujeme mapu, jejíž maličká písmenka stěží rozluštím za použití svých poměrně silných brýlí a aplikace baterka na iPhonu. Park Monceau je ponořen do tmy, z níž (atrakce číslo jedna) se ozývají zvuky cikád (vzpomínka na dovolenou v Provence či v Chorvatsku?), pidižabiček z tropických oblastí, houkání sov a dalších ptáků. Společně s mnoha temnými stíny po strašidelném houkání shlédneme muzeum na trase, videoprojekci fotek na zdi ve dvorku jednoho z mnoha secesních domů a jede se dál. Teda, šlape se dál. Luštíme v mapě, s podobně ztracenými Japonci na trase hledáme instalaci ledových koulí, které se za hudby pomalu roztávají působením letek světla. Zklamání z expozice dokresluje vedle stojící chladící vůz, o němž můžeme spekulovat, zda dodal exponát či zmražené hamburgery stánku s občerstvením opodál.

Mapa nás vede dál do parku, kde provoz houstne. V hustém zástupu lidí pomalu postupujeme, stráž u vstupu informuje, že jde o expozici, při jejímž překladu váháme mezi jelenem (zdá se nám nepravděpodobné) a skleníkem (to spíš, přece jen se blíží konference COP 21 o životním prostředí). Chyba ! "A" je správně, jak napovídá jeden z mála osvětlených bodů parku, na němž je umístěn obrázek lesa a tu - překvapení  - z reproduktoru na nás ryčí jelen v říji. Vybavuji s podivný český film Muži v říji a zvažuji, co si o expozici myslí všichni ti lidé kolem mě. Jsem divná já, dělá si z nás autor srandu, nebo je tohle fakt umění? Každopádně je umění na takovou kravinu nalákat tisíce lidí.

Nazrál čas poohlédnout se po něčem k jídlu. Míjíme jednu z expozic, která zve na dánského autora, jež modrým světlem ztvárnil vodní hladinu. Vím, že Franouzi milují fronty, ale něco takového jsem snad v životě neviděla. Had, vinoucí se před parkem, kde světlo problikává nemá konce, a další a další kulturychtiví bělonoční účastníci se řadí jeden za druhého. S vyvalenýma očima vynecháváme a vida. Opodál dvě kouřící maringotky, moderně řečeno footrucky vyhlášených expertů na hamburgery a smažené sýry. Ke konzumaci láká fronta, která jde kupodivu rychle. Přece jen ještě není tak pozdě. Ale...hamburgerman zjisťuje, naštěstí až když obdržíme své porce, že mu docházejí hranolky. A to je teprve půl jedenácté, BÍLÁ NOC v plném proudu ! U maringotky vedle se fronta povážlivě zmenšila, a je to k nevíře, došel jim sýr i bageta. Další bude možná za hodinu. Podnikavý našinec by zaplul do první večerky, vykoupil šunku, sýr a toustový chleba, prostě by si poradil. Zatímco všichni tři hoši z maringotky teď budou nejmíň hodinu trávit kouřením a vysvětlováním klientům, že jim, představte si, došlo zboží. Oni totiž takový zájem, světe, div se, nečekali. Ještěže pivo teče.

Statečně se řadíme do průvodu, který směřuje po trati bývalého vlaku, k tunelu s další světelnou expozicí. Ve tmě zakopávám o pražce a v duchu zpívám táborovou píseň "půjdu po kolejích, až na konečnou". Manžel přidává "Rosu na kolejích". Utrmácení nočním pochodem už ani necekneme v tělocvičně, kde na žebřinách visí plakáty s Ježíškem na kříži v maskáčích, nejspíše tvůrčí experiment sociálně slabších žáků místní základky.

V nohách mám už tisíc mil, je další z písní, která se mi na závěr putování temnou bílou nocí vybavuje, když po pěti hodinách lezu do metra. Zase jste mě, kluci a holky francouzský, dostali, a se mnou i ostatní tisíce nočních ptáků. Asi znáte konec té písničky...CARPE DIEM, život je krátký. Do postele padáme s pocitem noční romantické procházky ve skupině. Dobrou noc a sladké sny.  

 

Autor: Petra Trnková | sobota 10.10.2015 22:24 | karma článku: 13,71 | přečteno: 504x
  • Další články autora

Petra Trnková

Vánoce už za dva měsíce? Zahřejte se vínem i vánoční atmosférou ve městě světel, v Paříži

Toužíte po návštěvě předvánoční Paříže, ale bojíte se špatného počasí, chladna, krátkých dnů a teroristů?

24.10.2017 v 18:22 | Karma: 7,52 | Přečteno: 254x | Diskuse| Společnost

Petra Trnková

Co se vám vybaví, když se řekne průvodce?

Lonely Planet? Knížka? Aplikace? Anebo člověk z masa a kostí? Jste na začátku plánování vaší poznávací dovolené či zájezdu. Jet po vlastní ose anebo raději spoléhat na jistotu zaštítěnou cestovní kanceláří? Domluvím se tam?

3.10.2017 v 13:03 | Karma: 11,40 | Přečteno: 354x | Diskuse| Společnost

Petra Trnková

Proč si vzít Petru v Paříži? Protože má na vysvědčení jedničku, i když je občas ztracená…

Dnes je 30. června, den, kdy se ve škole rozdává vysvědčení. Já jsem sice už velká a pracuji na sebe, ale co si takhle zkusit oznámkovat sami sebe? Vystavit si vysvědčení s koncem školního roku? Zkoušeli jste to někdy?

30.6.2017 v 13:13 | Karma: 12,11 | Přečteno: 618x | Diskuse| Cestování

Petra Trnková

Hromnice se u nás neslaví, ale ve Francii ano

Na Hromnice o hodinu více, zní jedna z nejznámějších lidových pranostik. Na Hromnice se v Česku též sklízí betlémy a odstrojuje stromeček.

2.2.2017 v 0:08 | Karma: 19,30 | Přečteno: 617x | Diskuse| Cestování

Petra Trnková

Vánoční Paříž

Vánoční trhy jsou mezi cestovateli oblíbeným cílem, ať už jde o trhy tuzemské, zahraniční „na otočku“ anebo destinace vzdálenější, kde máte výhodu, že z vánočního mumraje můžete utéct či atmosféru rozložit na více dnů.

14.12.2016 v 0:19 | Karma: 15,35 | Přečteno: 531x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Počkej na mě! Vyprovodil tátu do války, jeho fotka otevírala peněženky

1. května 2024

Seriál Jeho rozzářená tvář bývala za druhé světové války vystavena v každé třídě a kanadským žáčkům...

Bijec migrantů živoří. Salvini zamrzl v minulosti, spásu hledá v bájném mostu

1. května 2024

Premium Někdejší hvězda italské krajní pravice Matteo Salvini politicky živoří. Jeho strana Liga před...

Strach z problémového nájmu? Majitelé bytů mají získat garanci za nájemníky

1. května 2024

Premium Stát chce motivovat majitele nemovitostí k poskytování bydlení i rizikovým nájemcům. Pronajímatelé...

Dvacet let v Unii řečí čísel. Češi dominují v kaprech, letí také Erasmus

1. května 2024

Dvě dekády po vstupu do Evropské unie je co se týče peněz Česko více než bilion korun v plusu. Z...

Pronájem nebytových prostor 72 m2, Třinec
Pronájem nebytových prostor 72 m2, Třinec

Poštovní, Třinec - Staré Město, okres Frýdek-Místek
15 000 Kč/měsíc

  • Počet článků 33
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1102x
Je mi přes čtyřicet, tak si plním svůj sen.

Nechte si ušít Paříž na míru a poznejte ji s místním jinak.

 

Seznam rubrik