Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Nekamenujme Prchala, nekamenujme marketéry!

Jsou volby soubojem idejí, nebo marketingových strategií? Oboje. Ale teprve letos se otevřeně mluví o tom, jak důležitý je pro úspěch marketing. Minimálně stejně jako volební program.

Muži a ženy (ale hlavně muži) v pozadí volebních výsledků. Byli tam i dřív, schovaní za billboardy a letáky, krčící se za stranickými šéfy i jejich viditelnými poskoky, ukrytí ve volebním štábu. Ale až letos je vytáhli na světla reflektorů - Marek Prchal za ANO, Jakub Horák za Piráty a Jaroslav Novák Večerníček za SPD, to jsou tvůrci hlavních zisků parlamentních voleb.

Nic nového pod sluncem, ono by to v politice bez marketingu ani nešlo, ideje se jaksi samy neprodají. Kdo si myslí, že v dalších stranách to snad funguje jinak, a právě proto, že se včas nerozhlídly a nějakého toho marketéra si nepořídily, letos dopadly, jak dopadly, je kapku naivní. Opak je pravdou, vždyť ani tyhle letošní hvězdy nespadly z nebe a nejdřív sbíraly marketingové zkušenosti jinde. A teď to klaplo. Otázka je proč.

Doba byla zralá. Velká část voličů měla plné zuby stále stejných jmen, vyčpělých hesel a pružných idejí, které se po volbách kompromisně posouvají tu doleva, tu doprava. Potenciál byl obrovský a stačilo po něm chytře natáhnout ruku. Klidně ruku prázdnou, bez idejí, ale hezky zabalenou nebo správně napřaženou.

Kdo to udělal, slavil úspěch. A kdo k volbám přistupoval pragmaticky a byznysově, taky to hned přiznal, jako Andrej Babiš líbající svého marketingového guru. A kdo je z principu transparentní jak plexisklo, ten to samozřejmě musel přiznat taky, viz Piráti, kteří zveřejnili speciální finanční motivaci svému marketérovi (bonus 36 tisíc za každého poslance).

Vzápětí se vyrojily hlasy, jestli je vůbec fér, když místo programů soutěží hlavně hesla a strategie. A jestli tvůrci těchto strategií vůbec věří tomu, co hlásají. A jestli je morální propagovat něco, čemu sám nevěřím, a ovlivňovat tak politiku i celou společnost... což je přece daleko horší než propagovat předražené hrnce nebo rádobyléčebné přípravky. Nebo ne?

Cynicky řečeno je politická strana produkt nabízený na trhu. Nabízený v takovém světle, aby se zalíbil co největšímu počtu kupců - voličů. Nabízený různými formami, důstojnějšími i drsnějšími, což je dáno už úrovní kupců, na něž který prodejce cílí. Někdo jde až na hranu věrohodnosti, někdo si i trochu zalže, ale pak zase riskuje, že na jeho lež upozorní konkurenční prodejce, kterému zbytečně “nabije kanón”. A tak se to před volbami různě koulí v mezích pravidel, protože prodejní nátlak ve stylu šmejdů při tajném hlasování (naštěstí) ani není možný.

A etická hranice? Tu nejde určovat od stolu, ale musí o ní rozhodnout voliči. Když někdo v kampani rozdává podpásovky a okatě se podbízí, vystaví mu stopku lidový soud, protože jiný v demokracii ani nemáme. V tom volebním soudu rozhodujícím o osudu politické strany má každý svoji roli a marketér je tady advokátem - obhájcem, který coby profesionál odvádí co nejlepší práci a staví svého klienta do ideálního světla. Jestli u toho šidí a jeho produkt je vylhaný a nekvalitní, musí na to poukázat oponující advokáti - marketéři dalších politických stran. 

Proto - nekamenujme marketéry!  Konečnou odpovědnost za chybné rozhodnutí nese vždycky soud, nelze vinu svalovat na obhájce. A pokud letos někdo ve své roli neobstál, byli to právě marketingoví odborníci neúspěšných stran, ne těch úspěšných. Nešlo ani tak o etické selhání marketérů vítězů, jako o profesionální selhání marketérů poražených.

 

Autor: Petra Kišová | středa 25.10.2017 12:09 | karma článku: 10,77 | přečteno: 570x
  • Další články autora

Petra Kišová

Nechali byste se operovat od chirurga s Parkinsonem?

Po přehlídkovém mole chodí handicapované modelky, koktající zpěvák vítězí v talentové soutěži a slonice z pražské zoo má výstavu obrazů v galerii. Opravdu může kdokoli dělat cokoli?

22.9.2015 v 11:13 | Karma: 34,05 | Přečteno: 1431x | Diskuse| Ostatní

Petra Kišová

Tragédie Ajlan aneb Když mluví emoce

Měl to být symbol utrpení uprchlíků. Pro někoho dokonce i symbol bezcitnosti Evropy. Nic přece nepůsobí na emoce tak silně jako zbytečně zemřelé nevinné dítě. Ale nakonec je ze slavné fotky jen trapná blamáž.

12.9.2015 v 11:24 | Karma: 37,07 | Přečteno: 1277x | Diskuse| Ostatní

Petra Kišová

Hezké chvilky se zárukou (letní povídka)

A co takhle černoška? Ale ta opravdová, ebenově černá, to už tu dlouho nebylo! Natěšeně listuji, přemítám, a i když už necítím ty dráždivě příjemné jehličky vzrušení, co kdysi, pořád mám na této stránce pocity malého dítěte...

20.8.2015 v 19:34 | Karma: 12,80 | Přečteno: 537x | Diskuse| Letní povídka

Petra Kišová

Hledá se nový Syrový?

V politice přichází čas uniforem. Lidinský v čele Úsvitu je první, ale určitě ne poslední. Po dlouhých desetiletích, kdy příslušnost k ozbrojeným složkám nepřinášela žádné kladné politické body, se karta obrací.

9.8.2015 v 0:22 | Karma: 29,02 | Přečteno: 3391x | Diskuse| Ostatní

Petra Kišová

O mrtvých účtech jen dobře

Ano, bude to o mrtvých účtech, ale ne o těch bankovních. O ty už se určitě někdo postará, i kdyby šly do mínusu - v tom případě se jistě ráda připomene banka :-). Ale co s osiřelými účty na sociálních sítích a internetu vůbec?

6.8.2015 v 18:46 | Karma: 8,75 | Přečteno: 366x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

GLOSA: Trestání bezdětků? Má-li něco logiku, vytáhněte na to kanon

3. května 2024

Premium Na živořící lidovce se sesypala hora kritiky za jejich návrh, aby bezdětní lidé odváděli vyšší...

Poslanci se rozhodli umožnit prodej některých lehčích drog dospělým

3. května 2024  10:38,  aktualizováno  13:54

Dospělí si v Česku budou moci koupit lehké drogy jako HHC, kratom nebo konopí s nízkým obsahem THC,...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Na Česko loni útočili ruští hackeři. Nechte toho, vyzval je Černínský palác

3. května 2024  13:42

Za loňskými útoky na českou internetovou infrastrukturu stáli ruští hackeři, uvedlo ministerstvo...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!