Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Chtějte provizi z provize!

V žádném článku „jak na finanční poradce“, „jaké finty používají“ a „na co si dát pozor“ se kupodivu nedočtete o té vpravdě nejjednodušší možnosti, jak z celé finanční transakce SKUTEČNĚ urvat i něco pro sebe. Pojďme se na tabuizované téma „provize z provize“ podívat trochu zblízka.

Finanční poradce vlastně není nic jiného než prodavač. Jen s tím rozdílem, že jeho obchod není kamenný, ale nosí si ho v koženém kufříku, a zákazníci nepřicházejí za ním, nýbrž on za nimi. Někdy se u toho chudák naběhá a vedrat se lidem do přízně taky zabere docela dost času. Ale ani když se mu obchody zrovna netočí, nezdá se, že by finanční poradce strádal. Tajemství jeho úspěchu totiž spočívá v provizi, která je rozhodně daleko vyšší než obvyklé obchodní marže.

Kolik vlastně taková provize dělá, to se nezasvěcení  klienti mohou pouze dohadovat. Liší se produkt od produktu a taky finanční ústav od finančního ústavu, ale nejvyšší bude nepochybně tam, kde vám nabídku cpou pod nos nejčastěji. Jestli vám čtyři z pěti poradců nezávisle na sobě doporučí, že nejvýhodnější podmínky hypotečního úvěru, životního pojištění, kapitálového spoření či čehokoli jiného nabízejí jedině a právě v tomto peněžním ústavu, může tomu být opravdu tak, ale ještě pravděpodobnější vysvětlení je, že jedině a právě v tomto ústavu dávají tu nej provizi. A pokud vám čtyři z pěti poradců naopak vysvětlí, že ústav, který všude inzeruje tu naprosto nejvýhodnější sazbu, je ve skutečnosti jeden velký podfuk a nejlepší bude se mu obloukem vyhnout, je prakticky jisté, že v tomto peněžním ústavu poradcům provizní pšenka nekvete.

Problém je, že i když je nám coby klientům vcelku jasné, jak jsou v téhle hře rozdané karty, a dokážeme se v nabídce finančního trhu zorientovat i bez poradců, stejně za jejich služby draze zaplatíme v každém pořízeném produktu. Banky, pojišťovny a další instituce totiž už dávno zakalkulovaly výdaje na provize do svých cen, a pěkně s nadsázkou. Klidně můžeme jít rovnou na přepážku nebo si produkt objednat přes internet a naivně jásat nad slevou v řádu jednotek procent, ale ke skutečné ceně očištěné o provizi se stejně nepřiblížíme ani na dohled. Nedávno to názorně ukázal grafický koláč asociace pojišťoven, podle kterého si druhý největší díl z povinného ručení (hned po výplatě škod) ukrajují právě provize pojišťovacím zprostředkovatelům – plných 16 procent. A to jde o produkt, který si povinně musejí pořídit všichni motoristé, takže nahánění klientů není až tak náročné. Navíc se spousta takových pojistek uzavírá hromadně – pro firemní vozy, pro auta na leasing aj. – a i většina jednotlivých zákazníků se v tomto případě obejde zcela bez služeb zprostředkovatele, protože jednají přímo s pojišťovnou. Přesto ti všichni odvádějí 16 procent svého povinného ručení na služby, které v jejich případě pojišťovna vůbec nevyužívá. Jak potom asi vypadají provize u produktů, které se bez zprostředkovatelů opravdu neobejdou?

Takže jak z toho ven? Přímým útokem na finanční ústavy mnoho nezmůžeme. Třebaže na trhu panuje ostrá konkurence, všichni navzájem drží basu a nepřepustí vám ze svého zisku víc než mizerná procentíčka. Slabým článkem systému však jsou právě finanční poradci. Jejich úděl na vysoce pokrytém a navíc šetřícím trhu je opravdu těžký. Kolikrát jim trvá i celé dny, než uloví jediného klientíka, na kterém se pak musejí zahojit za všechna předchozí strádání. A konkurence je obrovská. Proto jim často nezbývá než ustoupit ze svého piedestalu, zradit poradenský stav a dohodnout se s klienty tak říkajíc za zády peněžního ústavu. Jinými slovy – rozdělit se s nimi o svou provizi.

No nekoukejte, je to opravdu tak. V bídném světě se dějí věci bídné. Kdo to zažil stejně jako já, jistě mi dá za pravdu, že tento systém funguje k oboustranné spokojenosti. Kdo nevěří, ať jednou zkusí hodit udičku, třeba: „mám tu stejnou nabídku od jiného poradce, ale přihodil mi k ní třetinu ze své provize“. Budete se divit, jak rychle puknou ledy a místo mlžící omáčky nastoupí skutečný obchod. Diskrétní jednání samozřejmě podmínkou ;-)

Podotýkám, že mé doporučení je vhodné jen pro ty, kdo ve skutečnosti žádné služby finančního poradce nepotřebují, protože se v nabídce dokáží zorientovat i bez něj. V opačném případě by je totiž poradce natáhl provize neprovize, a možná by si je i vychutnal.

Ale pokud si věříte a jste ochotni věnovat trochu času zjišťování podmínek a nezávislému jednání na několika frontách, určitě se vám to vyplatí. Protože jiná cesta, jak se rychle a jednoduše dostat aspoň k části svých vlastních přeplacených peněz, podle mého skromného názoru ani neexistuje.

Jestli nechcete být na dnešním pokřiveném finančním trhu za hlupáky, chtějte provizi z provize!

 

 

Autor: Petra Kišová | čtvrtek 29.3.2012 11:20 | karma článku: 18,90 | přečteno: 1723x
  • Další články autora

Petra Kišová

Schengen aneb Když do lodi teče

Evropa schengen potřebuje. Ale jen ten funkční, schengen s dírami jako v ementálu je Evropě na nic.... nebo lépe řečeno na škodu.

14.12.2015 v 13:28 | Karma: 28,44 | Přečteno: 584x | Diskuse| Ostatní

Petra Kišová

Nechali byste se operovat od chirurga s Parkinsonem?

Po přehlídkovém mole chodí handicapované modelky, koktající zpěvák vítězí v talentové soutěži a slonice z pražské zoo má výstavu obrazů v galerii. Opravdu může kdokoli dělat cokoli?

22.9.2015 v 11:13 | Karma: 34,05 | Přečteno: 1431x | Diskuse| Ostatní

Petra Kišová

Tragédie Ajlan aneb Když mluví emoce

Měl to být symbol utrpení uprchlíků. Pro někoho dokonce i symbol bezcitnosti Evropy. Nic přece nepůsobí na emoce tak silně jako zbytečně zemřelé nevinné dítě. Ale nakonec je ze slavné fotky jen trapná blamáž.

12.9.2015 v 11:24 | Karma: 37,07 | Přečteno: 1277x | Diskuse| Ostatní

Petra Kišová

Hezké chvilky se zárukou (letní povídka)

A co takhle černoška? Ale ta opravdová, ebenově černá, to už tu dlouho nebylo! Natěšeně listuji, přemítám, a i když už necítím ty dráždivě příjemné jehličky vzrušení, co kdysi, pořád mám na této stránce pocity malého dítěte...

20.8.2015 v 19:34 | Karma: 12,80 | Přečteno: 537x | Diskuse| Letní povídka

Petra Kišová

Hledá se nový Syrový?

V politice přichází čas uniforem. Lidinský v čele Úsvitu je první, ale určitě ne poslední. Po dlouhých desetiletích, kdy příslušnost k ozbrojeným složkám nepřinášela žádné kladné politické body, se karta obrací.

9.8.2015 v 0:22 | Karma: 29,02 | Přečteno: 3391x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  20:19

Přímý přenos Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....

Na Plzeňsku hořela hala sklárny, oheň zasáhl třetinu střechy

2. května 2024  18:22,  aktualizováno  20:15

V Heřmanově Huti na severním Plzeňsku hořelo v areálu sklárny. Podle informací iDNES.cz od hasičů,...

Trump se vidí jako disident, soud je pro něj marketingová sklizeň, tvrdí expert

2. května 2024

Premium Pokud dojde na televizní debatu Donalda Trumpa a Joea Bidena, jako jednoznačný vítěz z ní vzejde...

Vlak bez strojvůdce ujel několik kilometrů, pak vykolejil. Řítil se stovkou

2. května 2024  14:51,  aktualizováno  19:55

Na železniční trati mezi obcemi Čisovice a Měchenice v okrese Praha-západ vykolejil vlak. V...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!