Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Chtějte provizi z provize!

V žádném článku „jak na finanční poradce“, „jaké finty používají“ a „na co si dát pozor“ se kupodivu nedočtete o té vpravdě nejjednodušší možnosti, jak z celé finanční transakce SKUTEČNĚ urvat i něco pro sebe. Pojďme se na tabuizované téma „provize z provize“ podívat trochu zblízka.

Finanční poradce vlastně není nic jiného než prodavač. Jen s tím rozdílem, že jeho obchod není kamenný, ale nosí si ho v koženém kufříku, a zákazníci nepřicházejí za ním, nýbrž on za nimi. Někdy se u toho chudák naběhá a vedrat se lidem do přízně taky zabere docela dost času. Ale ani když se mu obchody zrovna netočí, nezdá se, že by finanční poradce strádal. Tajemství jeho úspěchu totiž spočívá v provizi, která je rozhodně daleko vyšší než obvyklé obchodní marže.

Kolik vlastně taková provize dělá, to se nezasvěcení  klienti mohou pouze dohadovat. Liší se produkt od produktu a taky finanční ústav od finančního ústavu, ale nejvyšší bude nepochybně tam, kde vám nabídku cpou pod nos nejčastěji. Jestli vám čtyři z pěti poradců nezávisle na sobě doporučí, že nejvýhodnější podmínky hypotečního úvěru, životního pojištění, kapitálového spoření či čehokoli jiného nabízejí jedině a právě v tomto peněžním ústavu, může tomu být opravdu tak, ale ještě pravděpodobnější vysvětlení je, že jedině a právě v tomto ústavu dávají tu nej provizi. A pokud vám čtyři z pěti poradců naopak vysvětlí, že ústav, který všude inzeruje tu naprosto nejvýhodnější sazbu, je ve skutečnosti jeden velký podfuk a nejlepší bude se mu obloukem vyhnout, je prakticky jisté, že v tomto peněžním ústavu poradcům provizní pšenka nekvete.

Problém je, že i když je nám coby klientům vcelku jasné, jak jsou v téhle hře rozdané karty, a dokážeme se v nabídce finančního trhu zorientovat i bez poradců, stejně za jejich služby draze zaplatíme v každém pořízeném produktu. Banky, pojišťovny a další instituce totiž už dávno zakalkulovaly výdaje na provize do svých cen, a pěkně s nadsázkou. Klidně můžeme jít rovnou na přepážku nebo si produkt objednat přes internet a naivně jásat nad slevou v řádu jednotek procent, ale ke skutečné ceně očištěné o provizi se stejně nepřiblížíme ani na dohled. Nedávno to názorně ukázal grafický koláč asociace pojišťoven, podle kterého si druhý největší díl z povinného ručení (hned po výplatě škod) ukrajují právě provize pojišťovacím zprostředkovatelům – plných 16 procent. A to jde o produkt, který si povinně musejí pořídit všichni motoristé, takže nahánění klientů není až tak náročné. Navíc se spousta takových pojistek uzavírá hromadně – pro firemní vozy, pro auta na leasing aj. – a i většina jednotlivých zákazníků se v tomto případě obejde zcela bez služeb zprostředkovatele, protože jednají přímo s pojišťovnou. Přesto ti všichni odvádějí 16 procent svého povinného ručení na služby, které v jejich případě pojišťovna vůbec nevyužívá. Jak potom asi vypadají provize u produktů, které se bez zprostředkovatelů opravdu neobejdou?

Takže jak z toho ven? Přímým útokem na finanční ústavy mnoho nezmůžeme. Třebaže na trhu panuje ostrá konkurence, všichni navzájem drží basu a nepřepustí vám ze svého zisku víc než mizerná procentíčka. Slabým článkem systému však jsou právě finanční poradci. Jejich úděl na vysoce pokrytém a navíc šetřícím trhu je opravdu těžký. Kolikrát jim trvá i celé dny, než uloví jediného klientíka, na kterém se pak musejí zahojit za všechna předchozí strádání. A konkurence je obrovská. Proto jim často nezbývá než ustoupit ze svého piedestalu, zradit poradenský stav a dohodnout se s klienty tak říkajíc za zády peněžního ústavu. Jinými slovy – rozdělit se s nimi o svou provizi.

No nekoukejte, je to opravdu tak. V bídném světě se dějí věci bídné. Kdo to zažil stejně jako já, jistě mi dá za pravdu, že tento systém funguje k oboustranné spokojenosti. Kdo nevěří, ať jednou zkusí hodit udičku, třeba: „mám tu stejnou nabídku od jiného poradce, ale přihodil mi k ní třetinu ze své provize“. Budete se divit, jak rychle puknou ledy a místo mlžící omáčky nastoupí skutečný obchod. Diskrétní jednání samozřejmě podmínkou ;-)

Podotýkám, že mé doporučení je vhodné jen pro ty, kdo ve skutečnosti žádné služby finančního poradce nepotřebují, protože se v nabídce dokáží zorientovat i bez něj. V opačném případě by je totiž poradce natáhl provize neprovize, a možná by si je i vychutnal.

Ale pokud si věříte a jste ochotni věnovat trochu času zjišťování podmínek a nezávislému jednání na několika frontách, určitě se vám to vyplatí. Protože jiná cesta, jak se rychle a jednoduše dostat aspoň k části svých vlastních přeplacených peněz, podle mého skromného názoru ani neexistuje.

Jestli nechcete být na dnešním pokřiveném finančním trhu za hlupáky, chtějte provizi z provize!

 

 

Autor: Petra Kišová | čtvrtek 29.3.2012 11:20 | karma článku: 18,90 | přečteno: 1723x
  • Další články autora

Petra Kišová

Bu, bu, bu! Tak jsi mohl dopadnout, kdyby tvoje máma šla na potrat

Nezisková organizace Stop genocidě bojuje proti umělým přerušením těhotenství a přináší poselství lásky a života, ale poněkud krvavou formou.

26.2.2016 v 17:01 | Karma: 24,08 | Přečteno: 918x | Diskuse| Ostatní

Petra Kišová

Mystifikátor hrdinou zpravodajství

Server Novinky.cz naletěl na ukázkovou blamáž. Otiskl údajné očité svědectví z uprchlického tábora z pera Martina Herzána, který je mistrem mystifikace dle prastarého pravidla, že stokrát opakovaná lež se stává pravdou.

5.2.2016 v 14:12 | Karma: 44,02 | Přečteno: 21071x | Diskuse| Ostatní

Petra Kišová

Věrohodné svědectví o uprchlících od konspiračního teoretika?

Svědectví je tak věrohodné, jak věrohodný je svědek. Informace z uprchlického tábora v textu Martina Herzána - bývalého komunisty, obdivovatele Miloše Zemana a autora konspiračních teorií - proto beru se značnou rezervou.

4.2.2016 v 13:45 | Karma: 32,47 | Přečteno: 5302x | Diskuse| Ostatní

Petra Kišová

Žilková na pranýři

“Není to sexuální agrese,” měla říct Veronika Žilková v rozhovoru pro Parlamentní listy o útocích na ženy v Německu. Jenže tahle slova, která vzbudila nejvíce negativních emocí, se do textu dostala omylem.

18.1.2016 v 9:55 | Karma: 27,38 | Přečteno: 4231x | Diskuse| Ostatní

Petra Kišová

Nevychovaný rodič do kavárny nepatří

Spor o přítomnost či nepřítomnost malých dětí v kavárnách se nevede mezi rodiči a bezdětnými. Je to spor sobecké bezohlednosti se slušností a ohleduplností.

11.1.2016 v 11:03 | Karma: 34,36 | Přečteno: 1390x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

O menopauze musíme mluvit, burácela herečka Halle Berry před Kapitolem

2. května 2024  21:41

Slavná herečka Halle Berry se zapojila do americké politiky, když podpořila senátorky snažící se o...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  20:58

Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....

Proč mají Japonsko a Indie problémy? Protože jsou xenofobní, kázal Biden

2. května 2024  20:57

Americký prezident Joe Biden označil Japonsko a Indii za „xenofobní“ státy, které nevítají...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....