Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Bu, bu, bu! Tak jsi mohl dopadnout, kdyby tvoje máma šla na potrat

Nezisková organizace Stop genocidě bojuje proti umělým přerušením těhotenství a přináší poselství lásky a života, ale poněkud krvavou formou. 

Její kontroverzní kampaň proti umělým potratům pobuřuje již od roku 2009, kdy byla spuštěna, velkoformátovými barevnými fotografiemi zmrzačených plodů a mrtvých dětí. Provázelo ji bezpočet stížností občanů, policejních zákroků i několik soudních sporů. Naposledy se situace vyhrotila v Moravském Krumlově, kde organizace Stop genocidě pořádala tradiční mítink před školou, podařilo se jí vyděsit žáky prvního stupně a jeden z pořadatelů akce vytáhl i střelnou zbraň, viz http://brno.idnes.cz/organizatori-akce-stop-genocide-vytahli-na-oponenty-strelnou-zbran. Z megafonu se šířila osvěta větami jako: “Každý den je zavražděno 62 dětí. Je to 23 tisíc za rok.... Potracené děti se dostanou do potravin, kde je používáme jako zvýrazňovače chuti.” Není divu, že z toho malí školáci měli oči navrch hlavy. A právě o to - veřejný povyk a zviditelnění - organizátorům nejspíš šlo.

Zda se jim touto činností daří naplňovat také proklamovaný cíl - snížení umělých potratů - je ovšem otázka. Propagačních akcí na to pořádají dost, jen od začátku letošního roku to bylo podle webových stránek sedmnáct petičních výstav neboli veřejných demonstrací v různých městech ČR, zpravidla před středními školami. Ze statistiky přitom vyplývá, že počet umělých potratů u nás trvale klesá o několik set ročně zřejmě nezávisle na této činnosti, neboť jde o dlouhodobý trend. V roce 2013 u nás bylo uměle přerušeno 22 714 těhotenství, z toho 4 350 ze zdravotních důvodů, a necelými 6 % se na počtu potratů podílely cizinky. V roce 2009 jich bylo 24 636, čili úbytek umělých potratů v poslední době již není zdaleka takový jako v devadesátých letech, kdy jejich počet strmě klesal vlivem dostupné antikoncepce a sexuální výchovy.

Jinou otázkou je, koho tato na hraně etiky vedená kampaň vlastně oslovuje. Odehrává se na veřejných prostranstvích, takže všechny: děti, důchodce, muže... Jen zlomek oslovených tvoří ženy v reprodukčním věku, z nichž ale většina přistupuje k pohlavnímu životu zodpovědně a zpravidla investuje do metod zabránění početí nemalé částky. A jsou mezi nimi i ženy, které se naopak o otěhotnění marně snaží, mají za sebou samovolné potraty a pohled na zkrvavená embrya asi není právě to, co by chtěly cestou z práce domů vidět. Zkrátka žen, které kdy v životě podstoupí umělé přerušení těhotenství, je pouze zlomek, a zůstává otázkou, zda vůbec je v moci propagační kampaně tyto ženy od rozhodnutí odradit.

A další otazník. Organizace Stop genocidě vystupuje proti všem umělým potratům, například i u obětí znásilnění nebo žen se zdravotními riziky. Nejde jí o zodpovědný přístup k sexuálnímu životu a plánovanému rodičovství, ale čistě jen o zabránění dalším vraždám, tj. umělým přerušením těhotenství. Pokud do tohoto problematického cíle investuje jen prostředky získané od dárců a nikoli z veřejných zdrojů, je to její věc a řešit by se měla jen forma, kterou tak činí. Ale přesto myslím, že by bylo efektivnější tyto prostředky použít jinak. Nikoli na agresivní kampaň, která straší malé děti a míří na lidi, kteří ve velké většině nemají s problémem nic společného, ale na pomoc konkrétním ženám, které zvažují umělé přerušení těhotenství z důvodu tíživé sociální situace. Těm totiž organizace Stop genocidě nabízí pouze pomoc duchovní, viz Stop genocidě - Modlitební pomoc - Modlitby za nejmenší: “Poradna pro ženy prosí o modlitby za Martinu, která zvažuje interrupci... jako modlitba se doporučuje například desátek růžence spojený s měsíčním úmyslem pro dané období. Máte-li již jiné modlitební závazky (breviář, ...), stačí pouze přidat úmysl k obvyklým modlitbám."

Nemůžu se zbavit dojmu, že víc než modlitby by Martině možná pomohly ty peníze, které stála veřejná demonstrace v Moravském Krumlově.

 

 

Autor: Petra Kišová | pátek 26.2.2016 17:01 | karma článku: 24,08 | přečteno: 918x
  • Další články autora

Petra Kišová

Celebrit bude umírat pořád víc, může za to nekrosdílení

Pokud nežijete zahrabaní kdesi pod tlejícím listím bez kontaktu s médii a sociálními sítěmi, všimli jste si určitě taky. S úmrtími slavných se loni roztrhl pytel.

2.1.2017 v 14:05 | Karma: 26,34 | Přečteno: 4749x | Diskuse| Média

Petra Kišová

Chvála festovního mužského zadku

Prohlížela si jeho zadek, který určitě nebyl tím, co si pod pojmem krásný mužský zadek představujeme. Byl bytelný, do široka rozjetý, podsaditý a tučný. Jako zadek pivovarského valacha, co vozíval plně naložené sudy.

21.11.2016 v 14:30 | Karma: 19,99 | Přečteno: 1311x | Diskuse| Ona

Petra Kišová

Úspěšnost olympioniků srovnává nesrovnatelné

Každý nekrolog paní Věry Čáslavské zdůrazňuje, že zemřela naše nejúspěšnější olympionička, a většina to píše hned v titulku nebo v první větě. Je počet medailí opravdu to hlavní?

31.8.2016 v 16:38 | Karma: 23,14 | Přečteno: 1195x | Diskuse| Sport

Petra Kišová

38,7°C

Ondřej se při pohledu na teploměr neubránil sebelítostivému úsměšku. No jistě, copak to mohlo být jinak? Copak jemu, s přezdívkou ledový smolař, někdy mohlo něco vyjít?

10.8.2016 v 12:17 | Karma: 21,41 | Přečteno: 689x | Diskuse| Letní běh

Petra Kišová

Cizinec není našinec po berlínsku

Zweckentfremdungsverbot, zákaz pronajímání bytů turistům aneb socialismus v praxi. Jak v Berlíně vyhláškou rovnají trh s byty... a jak se to nikdy nemůže podařit.

10.5.2016 v 13:24 | Karma: 26,51 | Přečteno: 849x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Budoucnost válčení? Stíhačka řízená AI obstála v „boji“, vezla i šéfa letectva

3. května 2024  21:23

Americký šéf letectva Frank Kendall se poprvé proletěl experimentální stíhačkou F-16, kterou místo...

Hamás má týden na příměří, jinak Izrael vtrhne do Rafáhu, spekuluje Egypt

3. května 2024  19:28,  aktualizováno  21:13

Izrael dal palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na to, aby přijal dohodu o příměří a...

V Berlíně hoří výrobní hala firmy produkující zbraně poskytnuté Ukrajině

3. května 2024  15:44,  aktualizováno  20:58

Hasiči na jihozápadě Berlína likvidují rozsáhlý požár výrobní haly, ve které jsou uskladněny...

Názor, že Paroubek parazituje, nestačil. Podle soudu může iniciály ČSSD použít

3. května 2024  19:44

Volební senát Nejvyššího správního soudu (NSS) zamítl návrh Sociální demokracie (SOCDEM) na zrušení...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...