Fotbal a matematika: Zlomí Jablonec prokletí čtvrtého místa?

Neúprosná zkušenost z předchozích ročníků fotbalové ligy naznačuje neúspěch týmu Jablonce.

Loni jsem v článku Fotbal a matematika: Prokletí čtvrtého místa prorokoval neúspěch Mladé Boleslavi v uplynulém ročníku ligy. Tým Boleslavi se k mému grafu zachoval loajálně a přesně podle předpovědi si pohorošil o čtyři místa. Graf je založený na výsledcích české ligy od roku 1993. Údaj na vodorovné ose odpovídá umístění v lize v daném ročníku, na svislé ose je pak polepšení či zhoršení.

Pořadí ve dvou po sobě následujících ročnících se po zprůměrování příliš nemění, s tím, že týmy na dně tabulky mají (logicky) větší šanci na vzestup. Do očí ovšem udeří dvě výjimky – 3. a 4. místo. Týmy, které se takto umístí, se v následujícím ročníku sesouvají o více než čtyři příčky níže. Týmům na 3. a 4. místě se daří výrazně méně často vyhrát následující ročník než týmům na 5. a 6. místě. Aktuální úspěch Plzně je z tohoto pohledu výjimkou z pravidla.

Existuje pro tento jev nějaké vysvětlení? Domnívám se, že roli hraje psychika hráčů a zklamání z nenaplněným ambicí. Týmy na 3. a 4. místě často aspirují na titul a někdy o něj bojují do posledního kola. Nakonec se musí smířit se skromnějším umístěním. Nejhůře je na tom tým, který skončí čtvrtý. Zbývá na něj smolná „bramborová“ medaile a obvykle nepostoupí ani do evropských pohárů.
Třeba v ročníku 2006/2007 byl Liberec žhavým kandidátem na titul, ale kvůli zaváhání v závěru skončil čtvrtý. Frustrace z toho rozuzlení zřejmě způsobila, že na počátku dalšího ročníku se Slovan pohyboval málem v oblasti sestupu. Loni skončila čtvrtá Mladá Boleslav. Chmurná předpověď se naplnila a Boleslav si v uplynulém ročníku pohoršila o čtyři místa.
Zkrátka nic nového pod sluncem: týmy ze 3. místo a především 4. místa propadají zklamání z nenaplněných ambicí, přestávají si dočasně věřit a stejně jako jinde, i ve fotbale je zdravá sebedůvěra podmínkou úspěchu. V právě skončeném ročníku zbyla bramborová pozice na Jablonec, který přitom dlouho aspiroval na bronz.
Nový ročník ligy začal před třemi hodinami. Jablonec vyhrál jak Pohár České pošty, tak Superpohár, takže jeho sebedůvěra narostla. Sledujme tedy, zda se prokletí čtvrtého místa ubrání.

Publikováno na hattrick.cz, upraveno.

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Milan Petrák | pátek 19.7.2013 21:37 | karma článku: 4,26 | přečteno: 210x