Fotbal a matematika: Prokletí čtvrtého místa

Čtvrté místo je předzvěstí poklesu. Tým Mladé Boleslavi má před sebou zřejmě chmurné období.

Závisí výkon ve fotbalové lize na umístění v předchozím ročníku? Napovědět může graf založený na výsledcích české ligy od roku 1993. Údaj na vodorovné ose odpovídá umístění v lize v daném ročníku, na svislé ose je pak polepšení či zhoršení v následujícím ročníku. Z grafu je zjevné, že vítěz ligy v následujícím ročníku si v průměru o 1,8 místa pohorší a obsazuje zhruba třetí místo. Tým na 2. místě si pohorší v průměru o 0,7 místa, naopak tým ze 14. místa si o 2 příčky polepší.

Je vidět, že pořadí ve dvou po sobě následujících ročnících se po zprůměrování příliš nemění, s tím, že týmy na dně tabulky mají (logicky) větší šanci na vzestup. Do očí ovšem udeří dvě výjimky – 3. a 4. místo. Týmy, které se takto umístí, se v následujícím ročníku sesouvají o více než čtyři příčky níže. Týmům na 3. a 4. místě se daří pětkrát (!) méně často vyhrát následující ročník než týmům na 5. a 6. místě.

Existuje pro tento jev nějaké vysvětlení? Domnívám se, že roli hraje psychika hráčů a zklamání z nenaplněným ambicí. Týmy na 3. a 4. místě často aspirují na titul a někdy o něj bojují do posledního kola. Nakonec se musí smířit se skromnějším umístěním. Nejhůře je na tom tým, který skončí čtvrtý. Zbývá na něj smolná „bramborová“ medaile a obvykle nepostoupí ani do evropských pohárových soutěží. Např. v ročníku 2006/2007 byl Liberec žhavým kandidátem na titul, ale kvůli zaváhání v závěru skončil čtvrtý. Na počátku dalšího ročníku se pohyboval málem v oblasti sestupu.                

Pokud jde o mužstva na druhém místě,  ta sice vítězství nedosáhla, ale měla k němu blízko, a tak se s pozicí „vicekrále“ vyrovnávají snáze.

Týmy ze 3. a především 4. místa si přestávají dočasně věřit a jako jinde, i ve fotbale je sebedůvěra podmínkou úspěchu. Přeji čtenářům článku, ať je zdravá sebedůvěra neopouští.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Milan Petrák | středa 8.8.2012 20:39 | karma článku: 6,98 | přečteno: 780x