Fotbal a matematika: Odolá Liberec prokletí čtvrtého místa?

Včera začal nový ročník fotbalové ligy. Předchozí zkušenosti naznačují, že letos se nebude dařit Liberci a Mladé Boleslavi.

Loni jsem v článku Fotbal a matematika: Zlomí Jablonec prokletí čtvrtého místa? předpověděl, že tým Jablonce, který skončil v ročníku 2012/2013 čtvrtý, si s největší pravděpodobností výrazně pohorší. Předpověď se ke smůle Jablonce naplnila a tým, který v předchozím ročníku bojoval o přední umístění v tabulce, letos spadl o sedm míst a patří mu až jedenáctá příčka. Má o další rok starší předpověď se týkala Mladé Boleslavi. Ta si pohoršila o čtyři příčky a loni skončila osmá.

Prokletí čtvrtého místa je jev, který se téměř každoročně opakuje: tým, který skončí v konečné tabulce na „bramborové“ pozici, hraje v následujícím ročníku výrazně hůře a v průměru končí o čtyři až pět příček níže (viz graf). Jen o málo lépe je na tom tým, který skončí třetí. Obě pozice (a to ještě ne vždy) zajišťují postup do Evropské ligy, ovšem zdá se, že psychika hráčů i přesto toto umístění nenese dobře. Je frustrující nacházet se tak blízko samotnému vrcholku a nakonec přenechat jeho dosažení a účast v Lize mistrů jinému týmu. Bronzová, natož „bramborová“ medaile je slabou náplastí. Proto se daří dosáhnout titulu častěji dokonce týmům, které skončily v předchozím ročníku až na pátém a šestém místě.

Bude zajímavé sledovat, zda se Liberci podaří prokletí čtvrtého místa prolomit. Liberec je zvyklý hrát o titul a to, že by se v následujícím ročníku měl pohybovat až někde ve středu tabulky, je pro fanoušky sotva představitelné. Chmurná předpověď může postihnout také Mladou Boleslav, která uhrála třetí místo. Za rok se uvidí.

 

 

Publikováno na blog.aktualne.cz, upraveno.

Autor: Milan Petrák | sobota 26.7.2014 16:58 | karma článku: 4,84 | přečteno: 240x