Proč se Dmitrij Medveděv tolik naculuje při pravoslavné velikonoční mši?

Rusko oslavuje své opožděné velikonoce, jichž se kromě patriarchy zúčastní prezident Putin, premiér Medveděv se svou ženou Světlanou. Rovněž všechny ženy mají šátky, asi pravoslavné hidžáby

Rozvedený prezident Vladimír Vladimírovič Putin byl v archivních záběrech z minulého roku, jež nám poskytl server Russia Today, sám, ruský premiér Dmitrij Anatoljevič  Medveděv nalevo a jeho Světlana Vladimírovna  uprostřed. Zcela napravo byl starosta Moskvy Sergej Semjonovič Sobjanin. Světlana na sobě měla krásný bílý okrasný pravoslavný šátek, jakýsi to divný ruský hidžáb. Všichni čtyři se během úmorně dlouhé skoro sedmihodinové velikonoční pravoslavné mše velice dobře bavili a na kameru se nejvíce chechtal D. A. Medveděv. I prezident V.V. Putin byl v rozverné náladě. Proč asi? 

Bylo to ze škodolibosti, že se Rusku sankčně nepřátelská EU  kvůli migrační krizi štěpí, zatímco Rusko zůstává nacionalisticky  stmelené? Anebo, že je velký kamarád Ruska Bašár al-Asád, díky němuž má Rusko svou strategicky důležitou námořní základnu,  stále na svém místě, čemuž pomohou Rusové za chvíli svou pěknou ukázkovou vojenskou akcí, jež už se před rokem rýsovala v Putinově hlavě?  Anebo jen tak, že na ně patriarcha spiklenecky mrkl? Či z upřímně míněné radosti nad spasitelovým blížícím se rituálním vzkříšením? 

 

A proč byl  prezident na oslavě sám? A proč byl  sám Sergej Semjonovič Sobjanin? Že by mu to s jeho Irinou přestávalo klapat? Prezident V.V.  Putin je rozvedený. A do pravoslavného kostela se při televizně přenášené mši nepatří vzít si jakoukoli přítelkyni. Proč se tolik prezident V.V. Putin tulí k Medveděvově ženě Světlaně a proč se premiér Dmitrij A.  Medveděv tolik tulí  ke své Světlaně a proč se tulí starosta k prezidentovi V. V. Putinovi?  Je to symbol pravoslavné vroucnosti? Co to má asi doopravdy existenčně ale i  geopoliticky znamenat? 

Je ruský prezident opravdu single anebo není?  Když není, s kým randí? S  tajemnou gymnastkou, jež mu údajně v zahraničí porodila 3 anebo 5 dětí? Kde má své oficiálně přiznané 2 dcery, jež tak pečlivě skrývá před kamerami novinářů a jejichž identitu coby fikaný bývalý člen KGB později FSB a nyní prezident tají? 

Kde má svým kritikem Alexejem Navalným údajně demaskovanou, ale stále Kremlem zatloukanou Káťu Tichonovou, jež je údajně vlivnou manažerkou a výbornou tanečnicí profesionálního sportovního rokenrolu, jejíž existenci Putinův mluvčí Dmitrij Sergejevič Peskov ani nevyvrátil ani nepotvrdil s tím, že není kompetentní komentovat identitu jakékoli dcery prezidenta své republiky? Kde ta holka je? Udělala si plastiku a je to vůbec Putinova dcera? Podoba by Putinovi  odpovídala. Pokud se jedná o ni, proč se k ní Putin oficiálně veřejně nehlásí. Z důvodů bezpečnosti anebo jen  proto, jak naznačil, že jeho dcery jsou uctivými váženými občankami Ruska a zaslouží si své soukromí.    

 

Proč mají všechny ženy při pravoslavné mši, i nečlenky řádů  na hlavě ty divné šátky, jakési divné hidžáby? Vždyť je to obecně dle názoru většiny Čechů symbol podvolení mužům, submisivity a ponížení. Není to pro ně náhodou ale v Rusku jen symbol pietní ctnosti a úcty k chrámovému  prostoru? Proč ženy, když jsou tak pietně ctnostné v tom námi nemilovaném  a nesnášeném šátku, nejsou u vytržení? Proč namísto poctivě se snažících a popocházejících pravoslavných kněží v  sedmihodinové mši všechny tyto pravoslavné šátkařky mohou oči nechat na prezidentu Putinovi, premiéru Medveděvovi a jeho atraktivní Světlaně?

Na co myslí, když mumlají povinné modlitby? Co se jim honí hlavou a co se honí hlavou patriarchovi? Nemá panický strach z ideologických  nástupnic Pussy Riot, že mu udělají před kamerami nějakou další hysterickou scénu  a začnou prosit kvištivě Bohorodičku, aby je zbavila patriarchy i samotného V.V. Putina.

Je třeba být ostražitý a při mši stále mrkat na ženy v šátcích, aby mu jeho šou nezkazily.  Co když si některá z žen strhne svůj šátek více na tvář jako členky anarchistické blasfemizující skupiny a začne se jurodivě svíjet. A na spadnutí bude další slavný a jím nechtěný medializovaný proces? Patriarcha a všichni pravoslavní duchovní se evidentně od procesu s Pussy Riot  nemohou při mších uvolnit. Může to potkat každého z nich a to v přímém přenosu a být to celé ještě k tomu  zveřejněno na youtube.com.     

A hlavně,  proč si prezidenta Putina často při mších všichni zbožní pravoslavní věřící v kostelích natáčí na své iphony během aktu zapalování svíček? To vše se mi honí v hlavě coby prosté pravoslavných poměrů neznalé bývalé české katoličce. Já bych si našeho Miloše Zemana tak horlivě nenatáčela. 

 

 

Panebože, ti Rusové jsou tak zvláštní. Takoví,  řekla bych vůči nám Středoevropanům jaksi  východní, až trošku orientalističtí. Ach jo, tak jsem se zase pokochala pohledem na své ikony Dmitrije Anoljeviče   Medveděva a jeho krásnou Světlanu a naživo jsem je kvůli vysokým cenám letenek do Moskvy a možné tlačenici v chrámu neviděla. Aspoň, že máme youtube.com a já si videa mohu donekonečna přejíždět a přemítat, co se všem při té tak   úmorně dlouhé mši honilo hlavou  obdivovat jejich ruskou výdrž a náboženský zápal.   

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Petra Havelková | pondělí 2.5.2016 8:32 | karma článku: 15,94 | přečteno: 596x