Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Našeho presidenta Miloše Zemana si poslankyní Savčenkovou do Haagu poslat nedáme!

Úplně mě zamrazilo, když jsem si na přečetla o aktivitách našeho lidskoprávního aktivisty, díky nimž se ukrajinská poslankyně odsouzená v Rusku k dlouholetému trestu rozhodla poslat Miloše Zemana do Haagu 

Celý řetězec tragikomických událostí, jež vedly k obvinění našeho prezidenta ze zrady a snahy poslat jej do Haagu  vznikl  dle slov svérázného českého lidskoprávního aktivisty Tomasze Peszynski z  ušlechtilých úmyslů. Proukrajinský a protiruský pacifista a aktivista se upřímně zajímá o dění na Ukrajině, kde má spoustu přátel, a delší dobu čile referuje o případu zadržené ukrajinské pilotky, jež byla v Rusku za účast na údajné vraždě dvou novinářů na půdě Ukrajiny odsouzena k mnohaletému vězení.

Výsadkářka Nadia Savčenková  odešla do boje dobrovolně v rámci nevládního dobrovolnického batalionu Ajdar s vědomím, že zde může při obraně vlasti proti separatistům, snažícím se připojit část Ukrajiny  k Rusku, zemřít.  Ukrajinou je označena za politickou vězenkyni svědomí. V údajně ověřeném dopisu Peszynskému se hrdě hlásí k zabíjení vojáků. Nemá ale dle svých slov nic společného se smrtí civilistů, tedy ruských novinářů. 

Případ Savčenkové je problematický a dá se stěží posoudit nestranně, když jsme u všeho nebyli přítomni. Náš prezident z taktických důvodů řekl něco ve smyslu, že o něm neví, a tak jej nechce komentovat. Udělal dle mého názoru správně, protože nelze reálně verifikovat v takovýchto typech kauz,  která strana sděluje pravdu a která lže. Důkazy mohou být zfalšované z obou stran, jak ze strany obžaloby, tak obhajoby. Pokud nebyla Nadia Savčenková v rámci své operace tak předvídavá  a nenatáčela se celodenně kamerkou, aby mohla prokázat svou nevinu, dostala se do svízelné situace. S ní musela coby bojovník jdoucí na smrt počítat.   

 Na záznamech ze selfie kamery odsouzené ukrajinské pilotky a poslankyně  bychom asi slyšeli dosti peprných slov, když sestřelovala  separatisty anebo ruské vojíny na dobrovolné, údajně neplacené dovolené, výkřiky radosti a nadšení. Asi by křičela: "zas o jednoho .... míň. Hurá. Ať žije náš dobrovolnický Ajdarův batalion!"  A viděli bychom jí proklamovanou nevinu při účasti na zabití ruských novinářů.  Proces je samozřejmě zpolitizovaný, jak tvrdí český aktivista, a to ze všech stran. Nemůže ani nebýt.     

Politici v EU nemohou říkat, když už jsme si Ukrajinu nešťastně Asociační dohodou dojednalou naším vrcholným politikem v EU Štefanem  Fülem,  přicvakli na svá bedra, nic jiného, nežli, že je proces zpolitizovaný a že je pilotka nevinnou obětí ruské justice.

Ten samý narativ byl ostatně použit v tisku v UK i při odsouzení ukrajinské političky Julije Tymošenkové za korupci, ke kterému došlo  při střídání režimů, které se v Ukrajině měnily díky oranžovým revolucím co chvíle. Zatímco my, někteří občané  ČR, ale i někteří občané na Ukrajině jsme měli na základě dostupných údajů  dojem, že Julija byla  odsouzena za korupci a poškození zprostředkovatelských společností při přeprodeji plynu, a možná v tom hrála roli i osobní řevnivost politiků, v UK byla tiskem jednoznačně prezentována  jako politická oběť zvůle prorusky orientovaného režimu.  

A tak se Miloš Zeman, který dobře ví, že komentovat cokoli na Ukrajině v ČR jako hlava státu  je jako hrát si s nezajištěnou pyrotechnikou, raději zdržel komentáře, protože pilotce  Savčenkové za zády opravdu nestál.  Máme se ale coby národ ukrajinské výsadkářce omlouvat za údajnou  Zemanovu nestatečnost, jak si přejí čeští aktivisté, vystupující jménem českého lidu a pětiset  signatářů jejich dopisu?  Musí  Miloš Zeman se svým vlastním suverénním mozkem sdělovat tisku to samé, co dle blogera sdělují všichni západní politici?  

Savčenková dále napsala v dopise adresovanému bloggerovi, že náš prezident, o němž se dozvěděla více od českých aktivistů, je zrádce, který by měl jít spolu s V.V. Putinem před haagský Mezinárodní trestní soud. A ocenila statečný český národ, jenž se Zemanem, jenž se zdržel komentáře její kauzy,  dle mínění  našich lidskoprávních aktivistů, prý nesouhlasí. Zradil ale vůbec Miloš Zeman Ukrajinu jakožto stát? Proti sankcím EU vůči Rusku se otevřeně nepostavil, jen sdělil svůj osobní názor v Blansku, že sankce jako jednostranný donucovací prostředek se často míjí účinkem, trpí jimi většinou prostý lid a k pádu diktatury nevedou, často spíše naopak. Proto by měl jít dle Savčenkové před haagský Mezinárodní trestní soud? Anebo protože párkrát vystoupil v ruské TV?

Anebo snad má jít do Haagu proto, že se doma hašteří o to, zda Peroutka napsal anebo nenapsal článek Hitler je gentleman, že se podepsal strategický kontrakt s Čínou, jenž za 3 měsíce podepíší v obdobné formě naši sousedé? Anebo za to, že kryje záda svému hradnímu kancléři, jenž nedosáhl vysokého stupně prověrky a pravděpodobně by nedosáhl ani nízkého stupně prověrky, ale nepředstavuje pro bezpečnost státu žádné závažnější nebezpečí, není prokazatelně žádným teroristou. To už by byl agilními složkami z Olomouce dávno zadržen.  

Anebo má jít do Haagu za to, že odmítl udělit profesuru svému oponentovi, vzdělanému rusistovi a rusofobovi    M.C.Putnovi? Či za to, že navrhl, aby se mírové ujednání  mezi al-Asadovým režimem a umírněnou opozicí podepsalo v Praze?  Jediné, co mne napadá, a co by snad hlavu českého státu kvalifikovalo k účasti na Mezinárodním trestním soudu pro válečné zločiny, je účast našich jednotek na misích NATO, kdy může teoreticky dojít špatnou strategií a koordinací jednotlivých složek NATO k  zapojení našich vojáků do zabití většího množství civilistů.

Vzhledem k tomu, že ale naše jednotky jsou všude pouze menší, podléhají většinou velení operačních důstojníků jiných států, byla by patrně vyvozena osobní odpovědnost na rovině  důstojníků a ti by stanuli před vojenským soudem a prezident by byl zbaven viny. Stejně jako na něj nepadne vina při explozích vojenského arzenálu v soukromými subjekty pronajatých skladech, kde selhaly patrně do jisté míry inspekční složky státu, ale především systém managementu rizik firem skladujících vojenskou munici.  

Nutno rovněž podotknout, že před Mezinárodními trestními soudy pro válečné zločiny končí za poslední desítky let spíše malé ryby. Nejznámější jsou hlavy států a armád, jež byly zpacifikovány NATO v rámci konfliktu v bývalé Jugoslávii. Velcí váleční zločinci krytí velmocemi se do Haagu nikdy nedostanou. Hlavy států jsou v rámci neopodstatněných invazí do cizích států na základě nedostatečných důkazů existence chemických zbraní v rámci doktrín preventivních válek a zabránění potenciálních genocid  vyšetřovány maximálně ve svém státu jakožto svědci.  Tony Blair by mohl čelit dle svého kritika Jeremy Corbyna vyšetřování  za neopodstatněnou invazi do Iráku na základě Chilcotovy zprávy z roku 2009.

Bohužel k tomu asi ale nikdy nedojde a vina za destabilizaci regionu, jehož bezpečnostní situace je mnohem horší nežli před invazí v čele s UK,  a za přečiny proti lidskosti by byla opět byla rozložena na řadu dalších osob a velitelů vojenských složek. Lingvista a levicový aktivista Noam Chomsky si ve svých kousavých projevech rýpl, že pokud bychom postupovali podle pravidel Norimberského procesu, stanuly by před soudem prakticky všechny hlavy USA.

Velmoci mají  své technologie a zbraně, jež jim drží jejich demokraticky zvolené hlavy anebo dědičné diktátory u moci silovou převahou. V.V. Putin, jehož Savčenková nenávidí, protože má jeho země spory s její rodnou zemí a protože byla zatknuta a odsouzena ruským režimem, není snadno svrhnutelný  díky neprůstřelné legislativě o zákazu působení zahraničních agentů. Pokud disponuje jeho vláda a armáda  jaderným arzenálem a armáda je mu oddaná,  může být v klidu. Ostatně V.V. Putin teatrálně sdělil, že nemá být chápán jako car, jenž bude v Rusku navěky, a že se jednou odebere do politického důchodu, ale svou další účast ve volbách nevylučuje.

Dokonce i jeho největší oponent, blogger Alexej Navalnyj, jenž se ve svých růžových snech vidí jako možná další hlava Ruska, řekl médiím, že v rámci klidného předání moci by byla prezidentu V.V. Putinovi a celé jeho rodině zachována imunita, i když disponuje důkazy o jeho údajné vině. Proběhlo to tak už tehdy, když zkorumpovaný prezident Jelcin předal V.V. Putinovi moc výměnou za to, že jej osobně ochrání před velkým a ponižujícím procesem, jenž se na něj chystal. Každý  v Rusku nese svůj díl viny a každý na každého díky éře divokých privatizací cosi nehezkého ví, a tak se nemusí prezident Putin obávat ničeho kromě atentátu.      

Do Haagu se nehrnou ani osobnosti tam povolané. Mezi ně patří súdánský prezident Omar al-Bashir viněný z podílu na genocidě v Dárfúru, jenž vzkázal českému lidu slovy súdánského atašé,  arabisty a islamologa Petra Pelikána, že má příliš starostí s vládnutím, aby spěchal do Haagu. Obžalobě Mezinárodního trestního soudu ze zločinů proti lidskosti čelil i keňský prezident Uhuru Muigai Kenyatta. Tehdy v důsledku obvinění rezignoval a nyní je opět prezidentem. Odsouzený ugandský rebel Joseph R. Kony si z rozsudku také nic nedělal a trest si neodpykal. Nyní se v Haagu od ledna řeší případ prezidenta Pobřeží Slonoviny Laurenta Gbagdo, za jehož vlády se strhla občanská válka s oběťmi na životech. Jako jediný v Haagu poctivě sedí a popírá všechna obvinění.

Do Haagu byl povolán i Muammar Kaddáfí, jemuž se počala vymykat situace z rukou a v zemi mu v rámci Arabského jara začala zuřit regulérní občanská válka, s díky odmítl  s odůvodněním, že si situaci ve své zemi  vyřeší sám. To neakceptovaly některé arabské státy a NATO, jež společnými silami dopomohly rebelům zabít jak Kaddáfího, tak jeho syna,  čemuž se infantilně zasmála v TV  nynější americká kandidátka na prezidentku Hillary Clintonová, jež celou monstranci svržení diktátora tak trochu ukuchtila. V Libyi, v níž měl po svržení Kaddáfího vypuknout vytoužený mír a demokracie na věčné časy,  nyní zuří pátým  rokem  občanská válka, v rámci níž bylo zabito x krát více více civilistů, nežli kdy zemřelo v Kaddáfího vězeních.

 Pilotka Savčenková může snít o monstrprocesu s Putinem. Pokud se ji rozhodne V.V. Putin vyměnit za některé své agenty na Ukrajině, stane se pilotka  na Ukrajině mediální hvězdou, jako se hvězdami staly údajné ruské špiónky zadržené v USA a propuštěné v rámci výměny agentů mezi USA a Ruskem. Samozřejmě bude nošena svým národem na rukou a oslavována jako jejich novodobá Johanka z Arku a samozřejmě bude mít ve své zemi obrovský politický vliv.

Ten bude ale tak maximálně stačit na to, aby pohnala zmatečně na základě dopisu našich aktivistů do Haagu prezidenta Miloše Zemana, jenž je v rámci světové politiky malou rybou, a tak by snad mohla vznést obvinění. Zeman by byl patrně v celém rozsahu očištěn, pokud by proti němu nebyla zahájena štvavá kampaň se zapojením českých hnidopichů z řad opozice, kteří by do Haagu přicházeli s falešnými důkazy. Ale na V.V. Putina by byla sláva pilotky Savčenkové  na Ukrajině příliš malá. Ten by do Haagu  jít nemusel.    

Už jsem si v hlavě představila, jak našeho stárnoucího prezidenta, cukrovkáře, ochránit před monstrprocesem iniciovaným pilotkou Savčenkovou  na základě toho, jak se snažili procesům vyhnout reální váleční zločinci, kteří se z jakéhosi důvodu znelíbili OSN anebo NATO.

Náš prezident by se  mohl podobně jako Saddám Hussain schovat do bunkru a kryli by ho jeho spolupracovníci ze strany Zemanovců. Jelikož je ale v České republice v rámci EU dokonalý kamerový systém a hned by jej nějaký  závistivec udal, nebylo by  možné, aby se Zeman skrýval tak dlouho, co se skrýval  Saddám Hussain, jemuž byly fanaticky oddáni jeho baathističtí důstojníci.

Pobyt v bunkru by navíc nesvědčil jeho zdraví.

Mohl by si pohodlně žít pod dohledem pákistánských tajných služeb 1,3 km od pákistánské vojenské školy, jako se dařilo po hodně dlouhou dobu Usámovi bin Ládinovi. Musel by ale být pro Pákistán něčím užitečným, čímž Miloš Zeman jako známý islamofob není.

Dále mne napadlo, že by se  mohl skrýt ve vesmíru v rámci výzkumu NASA, kde by byl nenápadně zaměněn za skutečného kosmonauta. Mohl by si pohodlně užívat ve vesmírném modulu stavu beztíže a vykašlat se na agitaci Savčenkové za jeho zatčení a odsouzení k žaláři. I tato varianta by ale byla pro zdraví našeho prezidenta nebezpečná vzhledem k možnosti kolapsu při startu raketoplánu. Pořád bych ale raději viděla svého prezidenta v raketoplánu, nežli potupně stát díky Savčenkové před Haagským soudem.

Také mne napadl otřelý nápad s plastikou obličeje a nárůstu fousů, skrývání se pod identitou alternativního lékaře, jak se dlouho podařilo válečnému zločinci Karadžičovi. Vzhledem k tomu, že cukrovka nesvědčí operacím, by mohl Miloš Zeman využít hollywoodských obličejových nalepovacích implantátů.  

Jako nejlepší by se mi jeví varianta záchrany Miloše Zemana ekvádorskou ambasádou v Londýně, jíž využil Julian Assange. Zde by byl na náklady britské policie, jež za střežení ambasády vydává miliony dolarů, v naprostém bezpečí. A navíc by si mohl vesele švitořit s Julianem Assangem.

S Julianem Assangem má Miloš Zeman mnohé společného

Své ryzí, jadrné,  takřka heretické vidění světa, jež se neshoduje s vizemi většiny evropských politiků. Svou zálibu v účasti v ruských médiích, jejichž je Julian Assagne miláčkem a Miloš Zeman častým a hojně citovaným hostem.

Jakmile by byli oba dva spolu, jeden z podnětu udání ukrajinské pilotky, jeden z důvodů udání švédských děv a USA, kde by byl odsouzen za whistleblowing stejně tak krutě jako Chelsea Manningová a pilotka Savčenková, tak by vzbudili mnohem více ohlasu.  Byli by veselá a dokonalá dvojka. Dopadlo by to dobře. Ale doufejme, že k celému monstrprocesu, jenž se rýsuje ukrajinské pilotce v hlavě díky aktivitě našich agilních dopisovatelů, nikdy nedojde.      

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Petra Havelková | pondělí 16.5.2016 16:58 | karma článku: 34,67 | přečteno: 1712x
  • Další články autora

Petra Havelková

Poslední mohykáni proruské propagandy v Česku

Během únorového vpádu vojsk Putinova režimu na Ukrajinu bylo přijata série opatření proti šíření ruských desinformací. Řada zemí euroatlantického bloku i jejich spojenců se rozhodla zablokovat ruský propagační kanál Russia Today

16.8.2022 v 19:44 | Karma: 18,86 | Přečteno: 1458x | Diskuse| Politika

Petra Havelková

Na vlnách šedé ekonomiky

Můj postoj k šedé ekonomice byl vždy dvojznačný. Vím, že poctivě danícím občanům, soukromým podnikatelům a právnickým subjektům vděčím za mnohé. Jen díky nim jsem bezplatně vystudovala, mohu jezdit po opravených silnicích.

28.7.2022 v 21:09 | Karma: 13,02 | Přečteno: 650x | Diskuse| Ekonomika

Petra Havelková

Je projekt Pirátské strany o zdanění psychotropních látek smysluplný?

Možné zdanění příjmů z legislativně regulovaného prodeje psychotropních látek, které má Pirátská strana ve svém programu, se jeví jako zajímavý nápad řešení finančních problémů spojených s náklady na ústavní léčbu závislostí

6.7.2021 v 13:18 | Karma: 12,95 | Přečteno: 561x | Diskuse| Politika

Petra Havelková

Ruský vliv

Protřásla si bezstarostně své tmavé dredy v podzimním větru a nechala se pohladit posledním zábleskem babího léta. Cítila se svobodná.

1.3.2021 v 18:24 | Karma: 6,82 | Přečteno: 589x | Diskuse| Poezie a próza

Petra Havelková

Mercury a malí Čecháčci

Zpěvákova raná 80. léta strávená v Mnichově ve společné domácnosti s německou herečkou Barbarou Valentin, která jej zasvětila do tamní LGBT scény, byla v dětem přístupném filmu Bohemian Rhapsody zcela opomenuta.

10.3.2019 v 9:57 | Karma: 11,16 | Přečteno: 1225x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Skončí Veselý v Radě ČT za urážky Vášáryové? Ani nevím, kdo to je, říká herečka

21. května 2024  13:39,  aktualizováno  14:46

Slovy člena Rady České televize Lubomíra Xavera Veselého vůči bývalé velvyslankyni v Rakousku,...

Flandry jsou opět naše, hlásají separatisté. S africkou modelkou na plakátech

21. května 2024  14:35

Krajně pravicová strana Vlámský zájem dlouhodobě usiluje o odtržení severní části Belgie. V kampani...

Prodavač si ve stánku zapojil svůj terminál, řeznictví okradl o sedm milionů

21. května 2024  14:29

Mezi milionáře se svojí zlodějskou pílí vypracoval muž z Tachova, který podle policie...

Novorozená štěňata kdosi hodil do kontejneru, ujala se jich adoptivní matka

21. května 2024  14:27

Šest asi dvoudenních štěňat někdo vyhodil do kontejneru na okraji Zbraslavic na Kutnohorsku. Z...

  • Počet článků 191
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1221x
Mezi mé zájmy patří  kulturní dění v mém okolí, literatura, reflexe vlivu masových médií na utváření obecného mínění. Zajímám se o kognitivní vědy, evoluční psychologii, teorii memů a literaturu.