Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Nabouralo se do bloguIDNES.cz hnutí Anonymous?

BlogIDNES.cz bojuje už několik dnů s nejrůznějšími anomáliemi přes výpadky stránek, chaos v karmách autorů a mizení článků. Bádala jsem, kdo za tím stojí. Čekám, že se přihlásí hnutí Anonymous.

Na Youtube.com  se možná zjeví dnes anebo zítra muž v přízračné masce Guye Fawkese, jenž pomalým monotónním hlasem vyhlásí boj všem blogerům blogDNES, kteří nerespektují zásady Kodexu blogera, vykrádají články ostatních autorů, necitují zdroje, porušují autorská práva a chovají se neeticky.   Za výpadky webu, jichž si čtenáři i blogeři mohli nedávno povšimnout a za něž se redakce stručně omluvila,  může být  hnutí Anonymous.

Do schránky všem blogerům došla zpráva

Dobrý den, je nám to líto, ale blogy mají od pondělka výpadky a ne vše funguje správně. Část článků není dostupná, fotografie jsou špatně ořizlé, občas nefunguje karma nebo se články či rubriky zobrazují chybně, nefunguje rubrika zaujalo nás. 
Je možné, že ještě příštích několik dní bude blog vypadávat, než vychytáme všechny chyby. Není to pro nás přijemné, ale nedá se nic dělat. Šlo o velký zásah do struktury blogů, který nešlo ve všech směrech předem otestovat. Věřte, že se snažíme poruchy odstranit a zajistit plnou a do budoucna ještě lepší funkčnost blogů. Autoři, kteří se cítí poškozeni výpadky a jejich články se nezobrazovaly správně, budou mít možnost po dohodě publikovat články znovu. Děkujeme za trpělivost. Vaši admini

Jedná se o zásah systematický a hluboký a nese veškeré známky hackerského útoku.  Server bezdůvodně vypadává, karmy nejúspěšnějších blogerů se blíží nule, v diskusích pod články se zobrazují  zcela jiné údaje. V rubrice Zaujalo nás byly věci, co redakci nezaujaly. V článku Markéty Šiktářové se objevila fotografie režiséra a recesisty pana Dvořáka, jenž byl tímto pasován do role ekonoma.

 

 

To vše se děje, když jsou stránky zahlceny množstvím nesmyslných údajů anebo s pomocí DDoS útoků. Obětí hnutí Anonymous se v Česku staly už v podstatě všechny politické strany i Ochranný svaz autorský.

Znelíbili se záhadným  hackerům z neviditelného hnutí se smyslem pro spravedlnost a anarchii  nyní blogeři IDNES, grafomansky chrlící páté přes deváté, jejich očividná xenofobie,  nenávist k migrantům, očerňování demokratických principů a extremismus? Znelíbilo se jim, že nejvyšší karmu sbírají nejpopulističtější a často nejnesmyslnější články? 

Znelíbila se jim diskuse pod články anebo to, že redakce není sto rychle odstranit otevřeně rasistické články, jež vybízejí sarkasticky k dotacím na sexuální ukojení migrantů a hází lidské bytosti na úroveň nejnižších forem zvířecího světa? A tyto články posbírají nejvyšší karmu? Anebo to, že blogeři  vědomě šíří dezinformace o výrocích českých osobností typu werichovského spamu.  Že se objevy roku blogu stávají osobnosti šířící konspirační teorie, v nichž si dosud libovali bratři  Slováci?  To vše může být ve hře. Jedná se ale jen o můj laický odhad a redakce má po ruce jiné a prozaičtější vysvětlení - snahu vymanit se z nadvlády slovenského bloguSme.sk  

Kdo proti blogerům ale vlastně stojí?

Anonymous  je na sobě nezávislé nehierarchické hnutí, jež funguje na základě myšlenek a nikoli direktiv. Poprvé vystrčilo růžky   roku 2003  na základě automaticky generované přezdívky přispěvatele na stránkách 4chan.org. Je známo podporou  hnutí WikiLeaks a Occupy Wall Street.  Pomáhalo oponentům režimů v Tunisku a Egyptě během Arabského jara  krýt svou identitu před vládními servery.

Z decentralizované skupiny se posléze vyklubalo hnutí, od něhož nevíme, co očekávat, protože je tvořeno tisíci různorodých nevypočitatelných jednotlivců. Dokážou se ale mezi sebou velice rychle spojit a když chtějí, stojí to za to.  Jeho amorfní, máčkovitá struktura někdy bývá srovnávána se strukturou al-Kajdy.  Jen málo z členů pracuje legálně, většina se opírá o ilegální DDoS útoky.  Skupina je otevřena nováčkům, pokud budou anonymní a budou připraveni k jakékoli excentričnosti.

Pravidlem je skrytí identity, záměrů skupiny a neútočení na média. To se ale nedaří. Skupina, jež si ráda hraje na morální arbitry, je charakterizována nejasnými etickými postoji a iracionálními provokacemi. Dle Quinna Nortona Anonymové rádi lžou, i když k tomu nemají důvod, je to součást jejich performance. Posléze sdělí pravdu, když to nejméně čekáme, a vše se ještě více zamotá. Jsou zkrátka nevypočitatelní. Média si všímají činnosti nejviditelnější hrstky. Možné ale je, že Anonymové hledají nové alternativy existence ve světě, jenž je neuspokojuje. Kybernetické útoky, jež často nemají žádný jiný efekt nežli poukázaní na společenský nešvar, jsou toho skvělou vizitkou.  

Anonymous  sestřelují vybrané weby skrze software LOIC (Low Orbit Ion Cannon). Prohlášení a spontánní výzvy k demonstracím anarchie v kyberprostoru jsou spojeny s proklamacemi  o nutnosti šíření veškerých dostupných informací všemi možnými kanály.

Svými činy k sobě Anonymous přitáhli zájem médií. V roce 2007  o nich televize  Fox  hovořila jako o „hackerech na steroidech” a „domácích teroristech”. V Projektu Chanology Anonymous protestovali proti praktikám scientologie, na mušku si vzali i  baptisty. V roce 2009 se Anonymous společně s íránskými hackery aktivně podíleli na znevážení tamních prezidentských voleb.

 19. ledna 2012 provedla skupina v reakci na uzavření populárního serveru Megaupload  řadu úspěšných útoků na servery FBI, Bílý dům, Universal Studios a další. Své si slízli i popírači změny klimatu a sponzoři republikánů bratři Kochovi, když dusili odbory. Anonymous si zasedli i na ugandského ministerského předsedu v souvislosti s drakonickým zákonem proti gayům, kterým hrozila Uganda trestem smrti.

Skupina napadla   izraelské webové stránky v souvislosti s vojenskými operacemi v pásmu Gazy v rámci Operace Pilíř Obrany.  Anonymous se soustřeďují na tvorbu videí, kterými se snaží rozšířit informaci o svém hnutí, jiní Anonymous vynikají cynickými žerty. Napadli  webové stránky zaměřené na mravní život mládeže nocussing.com, kdy byl vlastník stránek  zahlcen obscénními telefonáty a emaily a pornografickým obsahem. 

5. listopadu 2013 se shromáždili členové hnutí v řadě měst světa v rámci pochodu milionů masek v rámci Noci Guye Fawkese z komiksu V jako Vendeta, jenž hnutí inspiroval. Tento původně antikatolický svátek protestantů, oslavující přežití atentátu na krále Jakuba I., se stal se protestantskou formou Halloweenu.  

V roce 2015 na Youtube.com vyhlásili  Anonymové válku teroristické organizaci Islámský stát, jenž  označili za virus, jenž bude zničen.  Svou aktivitu zvýšili po 13. listopadu 2015, kdy byly jménem IS provedeny teroristické útoky v Paříži. Na mušku si vzali i Donalda Trumpa, jenž je miláčkem místních blogerů, jejichž slovník se nápadně blíží jeho slovníku. 

Časopis TIME zařadil neznámé příslušníky hnutí do skupiny nejvlivnějších osobností. 

Další skupinou, jež shazuje stránky známých serverů, a o níž se u nás už tak nemluví, je Syrská elektronická armáda, jež bývá občas dávána do souvislosti s kybernetickou špionáží ve prospěch Bašára al-Asada. Ve skutečnosti se jedná o skupinu mladých syrských nacionalistů, kteří se nudí uprostřed válečného konfliktu, a tak shazují servery nepřátelské al-Asadovu režimu.

Hackeři ze SEA  projevili specifický typ humoru.  O tom, kdo členové SEA vlastně jsou, se sáhodlouze diskutuje.  Dle specifické hantýrky a přezdívek  se lze domnívat, že se jedná o Syřany žijící v diaspoře.  Někdo se domnívá, že tajemná SEA je ve skutečnosti íránskou tajnou službou. SEA nahradila oficiální stránky Harvardské univerzity obrazem Bašára a-Asada. Podobně dopadla i služba LinkedIN, jenž namísto seznamu profesních kariér milionů svých účastníků propagovala myšlenky syrského prezidenta.   

Aktivisté se pokusili odradit vojáky na stránkách, jež rekrutují síly pro námořní služby USA, aby neútočili na Sýrii. Rebelové se nabourali 2 x do agentury Reuters a vydali 22 vlastních  tweetů o konfliktu v Sýrii. Stejná agentura byla aktivity napadena o 2 roky později a obviněna, že vydává o Sýrii mylné zprávy.  SEA vtipkuje o tom, že Barack Obama spí s al-Kajdou.

SEA zveřejnila své leaky, aby dle svých slov odhalila krev na rukou zemí bojujících proti Sýrii. V souborech ohledně Saúdské Arábii se můžeme dočíst o korespondenci mezi saúdskoarabským ministerstvem obrany a dalšími státními složkami o nákupu smrtících zbraní, jež tamní armáda  zaslala teroristům v Damašku. 

SEA asi na české servery neútočila. Na to jsou příliš bezvýznamné a  malé. Anebo se můžeme dočkat u článku oblíbené sexy blogerky Markéty Šiktářové  portrétu Bašára al-Asada a výzvy k boji proti protistátnímu terorismu. 

Stáli za výpadky bloguIDNES.cz Anonymous? Znělo by to senzačně a blogIDNES.cz by z toho mohl mít skvělou reklamu. Ale neberte mě vážně, jedná se pouze o konspirační teorii.  Jednu z celé řady zde publikovaných. BloguIDNES.cz, jenž mi působí při psaní výpadky četné potíže, se tímto omlouvám. Padli už ostatně větší velikáni a dokázali se z toho vzpamatovat.  

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Petra Havelková | pátek 18.3.2016 12:48 | karma článku: 20,69 | přečteno: 976x
  • Další články autora

Petra Havelková

Poslední mohykáni proruské propagandy v Česku

Během únorového vpádu vojsk Putinova režimu na Ukrajinu bylo přijata série opatření proti šíření ruských desinformací. Řada zemí euroatlantického bloku i jejich spojenců se rozhodla zablokovat ruský propagační kanál Russia Today

16.8.2022 v 19:44 | Karma: 18,86 | Přečteno: 1458x | Diskuse| Politika

Petra Havelková

Na vlnách šedé ekonomiky

Můj postoj k šedé ekonomice byl vždy dvojznačný. Vím, že poctivě danícím občanům, soukromým podnikatelům a právnickým subjektům vděčím za mnohé. Jen díky nim jsem bezplatně vystudovala, mohu jezdit po opravených silnicích.

28.7.2022 v 21:09 | Karma: 13,02 | Přečteno: 650x | Diskuse| Ekonomika

Petra Havelková

Je projekt Pirátské strany o zdanění psychotropních látek smysluplný?

Možné zdanění příjmů z legislativně regulovaného prodeje psychotropních látek, které má Pirátská strana ve svém programu, se jeví jako zajímavý nápad řešení finančních problémů spojených s náklady na ústavní léčbu závislostí

6.7.2021 v 13:18 | Karma: 12,95 | Přečteno: 561x | Diskuse| Politika

Petra Havelková

Ruský vliv

Protřásla si bezstarostně své tmavé dredy v podzimním větru a nechala se pohladit posledním zábleskem babího léta. Cítila se svobodná.

1.3.2021 v 18:24 | Karma: 6,82 | Přečteno: 589x | Diskuse| Poezie a próza

Petra Havelková

Mercury a malí Čecháčci

Zpěvákova raná 80. léta strávená v Mnichově ve společné domácnosti s německou herečkou Barbarou Valentin, která jej zasvětila do tamní LGBT scény, byla v dětem přístupném filmu Bohemian Rhapsody zcela opomenuta.

10.3.2019 v 9:57 | Karma: 11,16 | Přečteno: 1225x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Koho ještě zajímá? Trumpův soud jako reklama končí, demokraty neuspokojil

21. května 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v USA Soudní proces s exprezidentem USA Donaldem Trumpem o údajné nelegálnosti úplatku pornoherečce...

iDNES Premium rozdává 1 000 Kč na letenky a čtení za 49 Kč na čtvrt roku

21. května 2024

K mimořádné nabídce na čtvrtletní předplatné za 49 korun teď iDNES Premium přidává ještě další...

Rusko si objednalo sabotáže v Polsku, devět lidí skončilo za mřížemi

20. května 2024  22:51

Polské bezpečnostní složky nedávno zadržely devět lidí, které podezírají ze zapojení do sabotáží v...

Absurdní! Nehorázné! Izrael, USA i Česko odmítají zatykač z Haagu na Netanjahua

20. května 2024  20:32,  aktualizováno  21:50

Izrael má jasno: zatykač z Haagu je absurdní, ostudný a útok proti celé zemi. Tak se vyjádřil...

Vyhrajte rodinné vstupné do BRuNO family parku
Vyhrajte rodinné vstupné do BRuNO family parku

Jestliže vás trápí proměnlivé jarní počasí, máme pro vás tip, kam vyrazit, když počasí zrovna nepřeje. BRuNO Family Park v Brně se postará o zábavu...

  • Počet článků 191
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1220x
Mezi mé zájmy patří  kulturní dění v mém okolí, literatura, reflexe vlivu masových médií na utváření obecného mínění. Zajímám se o kognitivní vědy, evoluční psychologii, teorii memů a literaturu.