Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Londýnský starosta vzkázal Obamovi, aby nechal Brexit na obyvatelích UK

Barack Obama by si strašně moc přál, aby UK EU neochudila o svůj demokratický potenciál. Londýnský konzervativní starosta, jenž je jednou z tváří Brexitu, jej dle mínění labouristů rasisticky setřel. 

Barack Obama si v posledním roce svého prezidentského mandátu vzpomněl, že by měl být  milým a vlídným globálním mírotvůrcem, jenž má hrát ve světě stmelující roli. Je k tomu zavázán Nobelovou cenou míru. Proto protlačil i přes nevůli republikánů íránskou jadernou smlouvu a konečně přestal dusit komunistickou, ale jinak na disidenty v celosvětovém měřítku relativně mírnou Kubu a dal jí naději na zrušení nesmyslných sankcí.

Dalším z mírumilovných gest na konci jeho kariéry je jeho snaha o prosazení Transatlantického obchodního a investičního  partnerství mezi USA a EU, proti němuž se zvedá v EU vlna odporu kvůli sporné doložce o žalování států korporacemi, jež mohou poškodit ekonomiky a rozpočty států, a obav ze snížení sociálních standardů našeho obyvatelstva a z enviromentálních hrozeb. 

Barack Obama v ní ale vidí, jak jsme se mohli dočíst v proslovu v časopise The Telegraph, jenž měl u příležitosti své návštěvy narozenin britské královny, velkou naději.  Rovněž se zde se rozbájil o překrásných a dojemných evropsko-amerických vztazích a společných demokratických hodnotách. Ty dle něj ještě posílí TTIP, jež zvýší úroveň zaměstnanosti na obou kontinentech, hrubý národní produkt všech zemí a celkovou úroveň sociálního statutu obyvatelstva.

Věřme mu, že to myslí upřímně, a že budeme díky TTIP vzkvétat. Baracka Obamu jsem vždycky měla měla za levicově orientovaného snílka, jenž nedokázal uvést své sny o zrušení Guantanama, celosvětové zmírnění  jaderného zbrojení a nesmyslných investic do precizních robotických zbraní, o zavedení spravedlivého sociálního řádu a funkční Obamacare kvůli zlým republikánům plně do praxe. 

A proto jsme byla dojatá jeho upřímně míněnou snahou o stmelení EU.  Zlí konspirátorští jazykové tvrdí, že USA nemá zájem na silné Evropě, jež by měla jednotné euro. To by dle jejich choromyslných teorií  konkurovalo petrodolaru a USA dělají vše, aby EU byla slabou americkou kolonií. Není tomu tak a Barack Obama nám to právě řekl. Dojatě vzpomněl na desítky tisíc hrobů amerických vojáků, kteří položili život za svobodu Evropy a vyjádřil se i k plánovanému Brexitu.

Připustil, že občané UK mají právo se rozhodnout v referendu, ale že se rozhodnou správně, že zůstanou v EU, jež je velká kamarádka USA. Protože pak bude celý blok, jenž chápe i v rámci NATO a TTIP, již označila Hillary Clintonová za ekonomické NATO, ještě silnější. Ovšem za předpokladu, že do jeho rozpočtu budeme  investovat co nejvíce. To je dle Obamy nezbytně nutné ve ztížených podmínkách teroristických hrozeb, jež jsme si, což Obama nedodal, částečně exportem demokracií metodou biče a cukroví do nepřipravených diktatur na blízkém východě vyvolali coby členové NATO sami. 

Když se občané UK rozhodnou z EU vystoupit, bude celý demokratický svět chudší a hlavně nebezpečnější. EU, jež šíří britské pokrokové  hodnoty svobodného trhu a demokracie, bude rovněž slabší a bezbrannější. Když Velká Británie vystoupí, už nebude tento překrásný, protože svobodný a silný demokratický svět tak skvělý a zářivý, jakým byl doposud, a nebude mít takové svaly čelit Islámskému státu a vojensko-geopoliticky narovnávat pokřivený blízký východ od Afgánistánu až po Jemen.  

 Barack Obama je mazaný šibal. Ví, jak zadrnkat na city hrdých Britů, obyvatel  kdysi koloniální mocnosti, kteří jsou stále na svou zašlou koloniální slávu hrdi a předali neochotně otěže své geopolitické moci USA. Řada z obyvatel UK nyní cítí obrovskou míru frustrace z toho, jak jsou v EU nedůležitým kolečkem ve zrezivělém mechanismu ovládaném technokraty z Bruselu. 

Přitom do EU ale stále sypou peníze a valí se jim z ní levná pracovní síla, které musí platit sociální dávky. Takto nějak smýšlí průměrní Britové.  Barack Obama se je snaží přesvědčit o opaku a sděluje jim, že Evropa je celá postavena na jejich demokratických hodnotách a jejich teorii volného trhu, tedy, že EU je vlastně jejich děckem a že svým odchodem vylijí své vlastní dítě i s vaničkou.    

Britové tomu ale stejně nevěří, a  tak si díky politickým aktivistům konečně vydupali své referendum a David Cameron si na své spanilé jízdě po EU vymohl v rámci tvrdých jednání se špičkami jednotlivých zemí  řadu zajímavých ústupků, jež UK vyvazují z těsné náruče EU a výrazně jí vylepšují její beztak nejvolnější podmínky v rámci celé  EU. 

Dle mínění opozice v čele s Nigelem Faragem a Georgem Gallowayem a  konzervativních rebelů  s Borisem Johnsonem v čele, si UK od EU nevydupala  dost a jen bez EU se jim bude volně dýchat a bude moci svobodně rozhodovat o svých národních zájmech včetně hrozby terorismu a migrace. Svou kampaň za volný a svobodný dech, za to, aby UK nebyla  svazována těsnými direktivami EU, rozjeli na plné obrátky a nyní jim do toho přišel americký prezident.

Ten jim jemně, ale celkem na tvrdo naznačil, že  bez EU a USA za zády bude jejich země  ohroženou a nepodstatnou tečkou na geopolitickém rynku. EU se bez UK obejde, ale je možné, že se bez vás obejdeme i my, zní Obamův vzkaz. My silné USA s 70 procenty rozpočtu NATO.  Už nebudete součástí jedné velké demokratické náruče. A  kdoví,  možná to s vámi půjde z kopce.

Takto drsně jim to vždy korektně řečnící Barack Obama neřekl, ale nějak tak to v podtextu vyznělo. 

 

A co si myslíte, že Barack Obama vyvolal? Hysterický furiantský výkřik euroskeptiků. Pochyby o TTIP, jež může EU a Británii pěkně zavařit, i když lišácká Británie by si  v rámci TTIP  dokázala vyjednat výjimky.  A pak trošku nekorektní výrok Borise Johnsona, jenž odkázal na keňský původ Baracka Obamy, jež byla kdysi kolonizována  Velkou Británií, a tak to chce nyní UK natřít. Za což byl dalším britským politikem labouristou Johnem McDonnelem  obviněn z rasismu.

Nebojme se ale o Borise Johnsona, provokatéra jezdícího na kole a libujícího si v latinských citátech. Barack Obama jej za rasistickou urážku hlavy státu žalovat nebude, jako zažaloval uražený turecký premiér nebohého německého komika, jenž si myslel, že je svou parodií děsně vtipný. Boris Johnson je totiž londýnským starostou, a ten se za řečnické obraty nežaluje a Barack Obama má navíc smysl pro humor. To prokázal tehdy, když hájil společnost Sonny, jež čelila kvůli nepovedené filmové satiře na korejského vůdce údajným hackerským útokům. Nedošlo mu, že se klidně tak mohlo jednat o reklamní trip společnosti, jež si zvýšila tržby neúspěšného propadáku, po němž by jinak ani pes neštěkl.

 

Demokracie tkví dle Baracka Obamy hlavně v tom, že si můžeme dělat legraci z Kim Čong Una. V tom případě je ale Německo stojící na pomyslném vrcholu pyramidy EU, jež vyhovělo nátlaku Erdogana a komik bude mít svůj (ne)slavný proces, dle mínění USA  zemí lehce zpozdilou. Jinak je díky UK stále ještě v rámci EU v očích Obamy vrcholem demokratických hodnot. 

 Boris Johnson je tlučhuba a řekl USA: "Nerušte naše britské  kruhy. Co je moc, to je moc.  Nechte nás bez EU, bude nám líp."  Má pravdu. EU se stejně s UK nějak dohodne a uzavře se nový typ smlouvy, jaký mají vyspělé země Evropy mimo EU.  USA nakonec UK kvůli Brexitu z NATO nevyloučí, protože tam mají i Turecko. Vše je jen drnkáním na city voličů, aby se rozhodli kýženým směrem. 

Barack Obama se po případném Brexitu nesesype.  Je totiž chladnokrevný.  Po únicích informací v rámci tzv. diplomatických kabelů dle svých blízkých spolupracovníků, jak jsme viděli v dokumentu BBC Richarda Biltona,  hodně zuřil.  Díky skvělé diplomacii Hillary Clinton, jež  obletěla celý svět a zahasila vše, co se díky drbům amerických diplomatů o všech politicích a diktátorech rozneslo, s dokonale omluvným a prosebným výrazem na tváři, ale nakonec vychladl. 

 Brexit pro něj  na sklonku politické kariéry bude jen efemérním černým puntíkem, jenž jako vzorný školák v rámci svého slohového cvičení pro The Telegraph nesplnil. Pokud se Barack Obama ale přece jen z Brexitu sesype, bude mu k dispozici skupina špičkových psychoterapeutů, jež jej z jeho psychického otřesu z vystoupení UK z EU vytáhnou. A svět se bude točit dál.    

   

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Petra Havelková | pátek 22.4.2016 20:45 | karma článku: 34,11 | přečteno: 1773x
  • Další články autora

Petra Havelková

Poslední mohykáni proruské propagandy v Česku

Během únorového vpádu vojsk Putinova režimu na Ukrajinu bylo přijata série opatření proti šíření ruských desinformací. Řada zemí euroatlantického bloku i jejich spojenců se rozhodla zablokovat ruský propagační kanál Russia Today

16.8.2022 v 19:44 | Karma: 18,86 | Přečteno: 1458x | Diskuse| Politika

Petra Havelková

Na vlnách šedé ekonomiky

Můj postoj k šedé ekonomice byl vždy dvojznačný. Vím, že poctivě danícím občanům, soukromým podnikatelům a právnickým subjektům vděčím za mnohé. Jen díky nim jsem bezplatně vystudovala, mohu jezdit po opravených silnicích.

28.7.2022 v 21:09 | Karma: 13,02 | Přečteno: 650x | Diskuse| Ekonomika

Petra Havelková

Je projekt Pirátské strany o zdanění psychotropních látek smysluplný?

Možné zdanění příjmů z legislativně regulovaného prodeje psychotropních látek, které má Pirátská strana ve svém programu, se jeví jako zajímavý nápad řešení finančních problémů spojených s náklady na ústavní léčbu závislostí

6.7.2021 v 13:18 | Karma: 12,95 | Přečteno: 561x | Diskuse| Politika

Petra Havelková

Ruský vliv

Protřásla si bezstarostně své tmavé dredy v podzimním větru a nechala se pohladit posledním zábleskem babího léta. Cítila se svobodná.

1.3.2021 v 18:24 | Karma: 6,82 | Přečteno: 589x | Diskuse| Poezie a próza

Petra Havelková

Mercury a malí Čecháčci

Zpěvákova raná 80. léta strávená v Mnichově ve společné domácnosti s německou herečkou Barbarou Valentin, která jej zasvětila do tamní LGBT scény, byla v dětem přístupném filmu Bohemian Rhapsody zcela opomenuta.

10.3.2019 v 9:57 | Karma: 11,16 | Přečteno: 1225x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Mají rakovinu, metastázy a nic nezabírá. Léčba je, ale pacienty by stála miliony

22. května 2024

Premium Muži s metastazující rakovinou prostaty, na kterou už nezabírá jiná léčba, se upínají k poslední...

Zvedneme minimální mzdu o tisíce, drtí predikce Zaorálek

22. května 2024

Sociální demokracie, kdysi nejsilnější strana, vypadla ze Sněmovny a teď se snaží proniknout...

Proč se malým Němcům nedaří v matematice. Ve školství nefunguje integrace

22. května 2024

Premium Vypadá to, jako by němečtí žáci najednou ztratili schopnost počítat. Podle nové studie německé...

Vyhrajte vstupenky na finále MS v hokeji. Máte jedinečnou šanci s iDNES Premium

22. května 2024

Je tady ještě jedna šance, jak získat vstupenky na finále hokejového mistrovství světa! Dvě místa v...

  • Počet článků 191
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1221x
Mezi mé zájmy patří  kulturní dění v mém okolí, literatura, reflexe vlivu masových médií na utváření obecného mínění. Zajímám se o kognitivní vědy, evoluční psychologii, teorii memů a literaturu.