Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Hillary Clintonová není naše babička, tweetují Hispánci

Hillary Clintonová si v rámci boje o prezidentský post pokusila naklonit srdce hispánských voličů a označila se za jejich modelovou babičku. Většina z Hispánců naštvaně zatweetovala, že takto jejich babička nevypadá.  

Zatímco republikánský kandidát na prezidenta Donald Trump se vyžívá v extravagantní štvavé kampani, naplněné kontroverzními xenofobními výroky proti nelegálním imigrantům a muslimům,  dštěním síry na své politické oponenty a  extrémním mediálním rozruchem, demokratka Hillary Clintonová se snaží své voliče co nejvíce zklidnit a vsugerovat všem, že se o ně dokáže postarat stejně dobře jako o členy své rodiny.  

 Snad proto před nedávnem vystartovala s reklamní kampaní 7 věcí, které má Hillary společných s vaší babičkou (slovo babička je zde uvedeno španělsky - la abuela). Hispanismy, jimiž si chce Hillary naklonit latinoamerické voliče, jichž bude v roce 2016 zhruba 16 procent, se její kampaň doslova hemží. 

Hillary, jež očekává druhé vnouče,  se na svých internetových stránkách rozplývá  láskou ke své vnučce Charlottě, kterou vždy, když má volný čas, ráda pohlídá. Kromě toho jí ze svých cest  v zahraničí vždy přiveze dárek.

Hillary se optimisticky domnívá, že Američané nemusí být vnuky prezidentů, aby mohli  zrealizovat svůj potenciál, zadrnká na sociální strunu a sdělí všem mladým občanům, že i oni mohou uskutečnit svůj americký sen, ačkoli jsou dětmi obyčejných dělníků anebo závozníků, pokud zvolí za svou prezidentku sociálně cítící Hillary.  Na hispánské voliče je cílena i narážka na spolupráci s organizací United We Dream, která pomáhá mladým imigrantům získat v USA legální status. 

Když jsem četla tyto řádky, nemohla jsem si nevzpomenout na scénu ze seriálu  Domek z karet, kde Frank Uderwood coby machiavelistický prezident USA vsugeruje malému chudému černošskému chlapci, že i on se může vyšvihnout do role prezidenta,  pokud se bude hodně snažit. Chlapeček mu skočí na lep a sní o své budoucí zářné kariéře. Realita je ale zcela jiná. A jeho dědeček, kterého Frank kdysi tvrdě podrazil, mu to musí dovysvětlit a vrátit ho nohama na zem.  

Hillary má v sobě něco z Franka Underwooda. Stejně jako Underwood  ví všechno nejlépe a ví, co je pro koho nejlepší.  Hlavně pokud se jedná o chudé děti.  Na rozdíl od Donalda Trumpa,  jenž se  chová k ženám s neúctou, Hillary ví, co znamená respekt k ženám. Jako správná babička čte vnoučatům  před spaním a uznává právo dětí z chudších vrstev na vzdělání a uplatnění svých vloh. Na závěr své babičkovské kampaně umlčí Donalda Trumpa, jenž se vyšvihl navrch kritikou ilegální imigrace a hulvátským vystupováním, a řekne mu španělsky zkráceně "basta, máme tě, Donalde, všichni po krk!"  

To, že si rýpla do populisty Trumpa a vyfotila se na koncertě s fešáckým  latinoamerického zpěvákem Markem Anthonym,  Hillary úspěch v roli duchovní babičky všech Hispánců, všech chudých a utlačovaných, nezaručil. Na Twitteru se uchytil hashtag s názvem #NotMyAbuela (toto není má babička) a hispánští občané se začali hromadně distancovat od snahy Clintonové zahrát si na někoho, kým ve skutečnosti není.

Hillary, jak píší Hispánci,  nemusela vyrůstat v naprosté chudobě a žít daleko od svých vnoučat za hranicemi USA. Jejich babičky byly upracované, tmavé a vychovaly 11 dětí. Musely přežít diktátorské režimy, násilnické manžely a nestudovaly na prestižní škole. Nikdy nejezdily soukromým letadlem. Nikdy nepřijímaly štědré dary od pochybných lobbystických skupin.  

Ačkoli se demokraté tradičně těší volební přízni Hispánců a Hillary by dle aktuálních průzkumů volilo asi nejvíce z Latinos, většinu z nich naštvalo, jak demokratická prezidentská kandidátka  španělský pojem "abuela" politizuje. 

 

Hillary Clintonové bylo uskupením Latinoameričtí rebelové vyčteno, že kupčí s přízní Hispánců, snaží se jim zavděčit španělskými frázemi,  na což existuje v angličtině specifický výraz hispandering. Znamená to práci s lacinou symbolikou, která  nejde k podstatě problémů. Hillary není  první, ani poslední kdo se podbízí Hispáncům. Republikánský kandidát  Jeb Bush má za ženu Maxičanku a tak má ke španelsko mluvící komunitě  blízko. Barack Obama používal při své volební kampani volební frázi  "sí, se puede", tedy  "ano, to půjde", již poprvé použili farmářští odboráři v roce 1972. Bernie Sanders si nechává říkat tío Bernie, strýček Bernie.

Mitt Romney ve své prezidentské kampani proti Baracku Obamovi nasadil svého syna, který lámanou španělštinou hovořil o "sueňo americo" americkém snu, jenž je v USA k mání pro všechny bez rozdílu národnosti a rasy.  Další kandidáti s hispánskými kořeny Ted Cruz a Marco Rubio toho  pro Hispánce, kteří stojí většinově tradičně na nejspodnějších stupíncích společenského žebříčku, moc nedělají.  

Nadužívání španělského termínu abuela v amerických reklamách se nelíbí ani reklamní expertce Normě Ruiz Guerrero, která si všimla, že v reklamním průmyslu je doslova přebabičkováno. Líní hispánští kreativci nepřišli s jiným nápadem, jak prodat produkt, nežli nakukat divákovi, že by se zalíbil každé latinoamerické babičce.

Občas ale padne kosa na kámen a reklama se zcela mine cílem. Španělské babičky jsou narozdíl od babiček z USA, které pracovaly v úřednických profesích, upracované a mají úplně jinou mentalitu, styl oblékání i líčení, než vidíme v televizních reklamách. Klišé uměle vykonstruované španělské babičky se směšným přízvukem, se kterou pracují politikové a reklamní agenti  u voličů nezabere, protože je neautentické, trapné a navíc je urážkou hispánských rodinných hodnot. 

Houževnatá Hillary se po fiasku s anti-kampaní na Twitteru ale nedala, změnila v jemné nuanci název své hispánské  babičkovské kampaně ale nestáhla ji ze svých internetových stránek. Proti  lavině nesnášenlivých tweetů  #NotMyAbuela nasadila svou koordinátorku  Lorellu Praeli, která se svěřila se svými těžkými zkušenostmi hispánské imigrantky, kdy musela čelit hrozbám deportace. Hillary Clintonovou označila jako osobu, jež se její komunitě na rozdíl od Trumpa snaží pomoci. Hillary Clintonová je proti deportaci imigrantů, kteří v USA žijí po řadu let, protože by to bylo obtížně realizovatelné  a zvažuje jim udělit  občanství, pokud nespáchali závažné trestné činy. Musí ale platit daně a hovořit anglicky. 

 Hillary se ale snaží čelit probíhající nelegální imigraci a chce posílit stejně jako Donald Trump hranice. V USA nerada vidí především malé děti, které rodiče samy posílají do země zaslíbené na zkušenou ze zemí, kde není bezpečno.  Chce je poslat zpátky domů, ať je tam bezpečnostní situace jaká chce. 

 

Hispánští voliči  nejsou, jak píší autoři serveru latinorebels.com, hloupí, aby se od Hilary nechali opít rohlíkem. Jsou dostatečně informovaní, aby pochopili, kdy se k nim někdo autenticky obrací se smysluplnou snahou politicky a legislativně vyřešit jejich situaci a kdy se jim někdo lacině podbízí, a tak snižuje laťku smysluplné konfrontace. Prázdnými proklamacemi si hlasy hispánských voličů, kterých bude v USA do budoucna přibývat, politikové  nezískají. Pokud ale bude Hillary Clintonová kandidovat v roce 2016 za Demokratickou stranu proti republikánu Donaldovi Trumpovi, jenž je noční můrou všech Latinos, má jejich podporu takřka stoprocentně jistou.  

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Petra Havelková | pondělí 28.12.2015 12:51 | karma článku: 13,64 | přečteno: 673x
  • Další články autora

Petra Havelková

Poslední mohykáni proruské propagandy v Česku

Během únorového vpádu vojsk Putinova režimu na Ukrajinu bylo přijata série opatření proti šíření ruských desinformací. Řada zemí euroatlantického bloku i jejich spojenců se rozhodla zablokovat ruský propagační kanál Russia Today

16.8.2022 v 19:44 | Karma: 18,86 | Přečteno: 1458x | Diskuse| Politika

Petra Havelková

Na vlnách šedé ekonomiky

Můj postoj k šedé ekonomice byl vždy dvojznačný. Vím, že poctivě danícím občanům, soukromým podnikatelům a právnickým subjektům vděčím za mnohé. Jen díky nim jsem bezplatně vystudovala, mohu jezdit po opravených silnicích.

28.7.2022 v 21:09 | Karma: 13,02 | Přečteno: 650x | Diskuse| Ekonomika

Petra Havelková

Je projekt Pirátské strany o zdanění psychotropních látek smysluplný?

Možné zdanění příjmů z legislativně regulovaného prodeje psychotropních látek, které má Pirátská strana ve svém programu, se jeví jako zajímavý nápad řešení finančních problémů spojených s náklady na ústavní léčbu závislostí

6.7.2021 v 13:18 | Karma: 12,95 | Přečteno: 561x | Diskuse| Politika

Petra Havelková

Ruský vliv

Protřásla si bezstarostně své tmavé dredy v podzimním větru a nechala se pohladit posledním zábleskem babího léta. Cítila se svobodná.

1.3.2021 v 18:24 | Karma: 6,82 | Přečteno: 589x | Diskuse| Poezie a próza

Petra Havelková

Mercury a malí Čecháčci

Zpěvákova raná 80. léta strávená v Mnichově ve společné domácnosti s německou herečkou Barbarou Valentin, která jej zasvětila do tamní LGBT scény, byla v dětem přístupném filmu Bohemian Rhapsody zcela opomenuta.

10.3.2019 v 9:57 | Karma: 11,16 | Přečteno: 1225x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Pavel přijel do Explosie, absolvuje let na simulátoru a navštíví děti v léčebně

21. května 2024  7:30,  aktualizováno  9:41

V továrně výrobce výbušnin a střeliva Explosii začala dnes dvoudenní návštěva Petra Pavla a jeho...

Elektrokolo

11. května 2021  8:39,  aktualizováno  21.5 9:19

Elektrické kolo je jízdní kolo, které pohání elektrická energie. Může se s ním jako s běžným kolem...

Nemovitosti bez majitele? Rusové chtějí na Ukrajině zabavit přes 13 tisíc bytů a domů

21. května 2024  7:59

Ruské úřady chtějí na okupovaných ukrajinských územích zabavit více než 13 tisíc bytů a domů, které...

Kolony brzdí provoz na D5 a D8 před hranicemi, důvodem jsou německé kontroly

21. května 2024

Na dálnicích D5 a D8 stojí před hraničními přechody do Německa dlouhé kolony především kamionů....

  • Počet článků 191
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1220x
Mezi mé zájmy patří  kulturní dění v mém okolí, literatura, reflexe vlivu masových médií na utváření obecného mínění. Zajímám se o kognitivní vědy, evoluční psychologii, teorii memů a literaturu.