Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Egyptský ministr spravedlnosti by uvěznil proroka Mohameda. Místo toho dostal padáka!

Egyptský ministr spravedlnosti chtěl pohnat k soudu proroka Mohameda a to před televizními kamerami. Místo toho byl zbaven funkce. V zemi, která před nedávnem svrhla Muslimské bratrstvo, je toto téma stále tabu. 

Zatímco u nás v Evropě padají hlavy ministrů a státních úředníků po pivních kauzách, špionážních a milostných aférách, průšvizích s bankovkami v láhvi od vína, popřípadě kvůli opsaným diplomkám, v Egyptě se odsuzuje na základě přebreptů o roli proroka.

Pustit si pusu na špacír se nevyplácí

O tom se přesvědčil ministr spravedlnosti Ahmed al-Zend, jenž byl v pátečním rozhovoru o svých politických oponentech v TV Sada al-Balad dotázán, zda by uvěznil novináře. Rozohnil se a vyhrkl  "I pokud by se jednalo o proroka, pokoj a modlitby s ním, každý by měl být uvězněn, bez ohledu na jeho postavení!"

Jeho slova se stala virální zprávou, hitem sociálních sítí a způsobila vlnu protestů. Egyptský premiér Sherif Ismail dnes ministra, jenž měl na svém kontě daleko kontroverznější výroky  a nic se mu nestalo, odvolal. Nic nepomohly přímluvy egyptských soudců, kteří sdělili agentuře Reuters, že takové přeřeknutí se může stát každému. Egyptští soudci jsou proti odvolání ministra, jenž bránil egyptský lid, soudnictví a celý národ proti teroristické organizaci (Muslimskému bratrstvu),  jež se zemi snažila svrhnout ke dnu. Trest je dle soudců nespravedlivý. Jak se říká, ruka ruku myje. 

Ahmed al-Zend  měl na Muslimské bratrstvo, jež je v Egyptě  postaveno mimo zákon a tvrdě perzekvováno, dávno spadeno. Už dříve chtěl, aby za každého zabitého egyptského vojáka bylo zabito 10 000 Muslimských bratří, tedy nějakých 400 000 tisíc členů této organizace. Jelikož je ale Muslimské bratrstvo v nemilosti, nikdo se nad tím nepozastavil. Námitku vznesla jen  Human Rights Watch, sídlící v New Yorku. Al-Zend stál za stovkami trestů smrti pro členy Muslimského bratrstva.

Jeho zvolení vzbudilo ve světě celou řadu úšklebků a začalo se vtipkovat, že prezident  as-Sísí bude brzy nahrazen Kim Čong-unem. Ahmed al-Zend  se stal ministrem spravedlnosti poté, co byl vyhozen jeho předchůdce Mahfouz Saber, jenž prohlásil, že synové sběračů odpadků se nemají stát soudci, protože nepochází z respektované střední třídy, na niž nedosahují jak finančně, tak morálně. Tento výrok, jenž by vyvolal ovace v kastovně založené Indii, se nám Evropanům jeví býti proti pravidlu rovnosti příležitostí.

Vzpomeňme si ale, že se podobnými zásadami řídila většina obyvatel Velké Británie, která byla před necelými 80 lety pevně rozdělená do společenských tříd.  Nepotismus navíc nebují jen v Egyptě, ale i ve vyspělých demokraciích. 

 Al-Zend, jenž byl před svým zvolením lídrem soudních odborů, byl  pověstný pohrdáním svými spoluobčany, a snahou zavést do soudnictví saúdsko-arabské praktiky včetně bičování anebo amputací. Tělesné tresty  “hudud” měly být podle jeho návrhu udělovány za morální přečiny, za odpadlictví mělo hrozit stětí, za smilstvo bičování a za krádež amputace. Al-Zend si přál fyzické tresty za všechny přečiny proti právu šaría od A až po Z. V tomto ohledu byl dokonce extremističtější, nežli samotní členové Muslimského bratrstva, kteří  chtěli tyto tresty zavést, až by na ně bylo obyvatelstvo Egypta zralé. Tedy řečeno přeloženo do evropštiny, dostatečně zradikalizované a s dostatečně přegumovaným mozkem. Ahmed al-Zend  dále prohlásil:

"Jakýkoli útok na prestiž a důstojnost soudu nikomu neprojde. My jsme v této zemi páni a zbytek jsou otroci". Obhajoval nepotismus. Synové soudců, ačkoli nemají řádnou kvalifikaci a zkušenosti, se dle něj měli soudci, tedy jednou z nejvlivnějších vrstev v moderním Egyptě.

Stačila ale jedna neobratná větička proti prorokovi, za kterou se ministr posléze poctivě kál, a bylo po závratné kariéře. V neděli se k situaci vyjádřil duchovní z univerzity al-Azhar, nejvyšší sunnitská autorita v oblasti výkladu islámu. Varoval všechny, aby se zdrželi blasfemických výroků ohledně proroka, i kdyby tak učinili omylem.  A egyptskými sociálními sítěmi se začal masově šířit hashtag "Nevyšetřujte proroka, ale al-Zenda" Toho se chytl neúspěšný kandidát na prezidenta z roku 2012 Abdel Moneim Aboul Fotouh, jenž volá po tom, aby byl ministr spravedlnosti postaven před soud.

Nejhorší na celé situaci je, že většina štváčů nepřijala  al-Zendovu omluvu a nevadí jim, co řekl ministr dříve, ale až nyní.  Al-Zend sdělil, že v TV hovořil  v hypotetickém modu jako o metafoře a sypal si popel na hlavu. To je ale egyptské nátuře cizí, co ministr spravedlnosti káže, lidské slovo nerozváže. 

Ahmed al-Zend  prohlásil, že se stal kořistí štvavé kampaně Muslimského bratrstva. Tato extremistická fundamentalistická organizace napojená na teroristické skupiny v zahraničí, ačkoli je v ilegalitě, má na veřejné  mínění v Egyptě  velký vliv a to navzdory masovým, často vykonstruovaným  monstrprocesům, inscenovaným spektakulárně vládou, aby ji i její příznivce zastrašila. Stojí za ním totiž mocný mem náboženské intolerance a nesnášelivosti, jenž z mozků lidí jen tak nevykořeníme. Kontroverzního ministra není vůbec škoda. Měl ale odejít dříve a kvůli něčemu zcela jinému. 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Petra Havelková | pondělí 14.3.2016 14:18 | karma článku: 16,50 | přečteno: 666x
  • Další články autora

Petra Havelková

Poslední mohykáni proruské propagandy v Česku

Během únorového vpádu vojsk Putinova režimu na Ukrajinu bylo přijata série opatření proti šíření ruských desinformací. Řada zemí euroatlantického bloku i jejich spojenců se rozhodla zablokovat ruský propagační kanál Russia Today

16.8.2022 v 19:44 | Karma: 18,86 | Přečteno: 1458x | Diskuse| Politika

Petra Havelková

Na vlnách šedé ekonomiky

Můj postoj k šedé ekonomice byl vždy dvojznačný. Vím, že poctivě danícím občanům, soukromým podnikatelům a právnickým subjektům vděčím za mnohé. Jen díky nim jsem bezplatně vystudovala, mohu jezdit po opravených silnicích.

28.7.2022 v 21:09 | Karma: 13,02 | Přečteno: 650x | Diskuse| Ekonomika

Petra Havelková

Je projekt Pirátské strany o zdanění psychotropních látek smysluplný?

Možné zdanění příjmů z legislativně regulovaného prodeje psychotropních látek, které má Pirátská strana ve svém programu, se jeví jako zajímavý nápad řešení finančních problémů spojených s náklady na ústavní léčbu závislostí

6.7.2021 v 13:18 | Karma: 12,95 | Přečteno: 561x | Diskuse| Politika

Petra Havelková

Ruský vliv

Protřásla si bezstarostně své tmavé dredy v podzimním větru a nechala se pohladit posledním zábleskem babího léta. Cítila se svobodná.

1.3.2021 v 18:24 | Karma: 6,82 | Přečteno: 589x | Diskuse| Poezie a próza

Petra Havelková

Mercury a malí Čecháčci

Zpěvákova raná 80. léta strávená v Mnichově ve společné domácnosti s německou herečkou Barbarou Valentin, která jej zasvětila do tamní LGBT scény, byla v dětem přístupném filmu Bohemian Rhapsody zcela opomenuta.

10.3.2019 v 9:57 | Karma: 11,16 | Přečteno: 1225x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Koho ještě zajímá? Trumpův soud jako reklama končí, demokraty neuspokojil

21. května 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v USA Soudní proces s exprezidentem USA Donaldem Trumpem o údajné nelegálnosti úplatku pornoherečce...

iDNES Premium rozdává 1 000 Kč na letenky a čtení za 49 Kč na čtvrt roku

21. května 2024

K mimořádné nabídce na čtvrtletní předplatné za 49 korun teď iDNES Premium přidává ještě další...

Rusko si objednalo sabotáže v Polsku, devět lidí skončilo za mřížemi

20. května 2024  22:51

Polské bezpečnostní složky nedávno zadržely devět lidí, které podezírají ze zapojení do sabotáží v...

Absurdní! Nehorázné! Izrael, USA i Česko odmítají zatykač z Haagu na Netanjahua

20. května 2024  20:32,  aktualizováno  21:50

Izrael má jasno: zatykač z Haagu je absurdní, ostudný a útok proti celé zemi. Tak se vyjádřil...

Vyhrajte super-prémiové pokračovací mléko BEBA SUPREMEpro 2
Vyhrajte super-prémiové pokračovací mléko BEBA SUPREMEpro 2

Rádi byste vyzkoušeli nejdokonalejší recepturu pokračovacího kojeneckého mléka BEBA? Zapojte se do soutěže a vyhrajte hned 2 balení mléčné výživy...

  • Počet článků 191
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1220x
Mezi mé zájmy patří  kulturní dění v mém okolí, literatura, reflexe vlivu masových médií na utváření obecného mínění. Zajímám se o kognitivní vědy, evoluční psychologii, teorii memů a literaturu.