Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

ČT udělala z Číny etického trpaslíka. CCTV z Česka ekonomického giganta

Zatímco ČT 24  se soustředila při návštěvě čínského prezidenta na triviální šarvátky opozičních politiků na ulicích, CCTV informovala o skutečným záměrech Číny v Česku. Přitom roztomile komolila jména našich politiků.

ČT24, kde komentáře sinologů, politologů a ekonomů první návštěvy čínského prezidenta v ČR překrylo drama kolem zákazu vstupu Kalouska na Hrad a další komické situace, sleduje pár stovek tisíc českých diváků. Čínskou CCTV News, jež referovala po 3 dny o návštěvě své hlavy v České republice, může v angličtině a dalších jazycích sledovat až 80 milionů diváků ve 100 zemích a je volně dostupná i na internetu. 

 

Po odletu čínského prezidenta jsem si nakrátko zapnula CCTV a hořce jsem zalitovala, že jsem ji nesledovala po celou dobu. Namísto jalových spekulací ČT24, proč Čína ztrácí hlavu s bezvýznamnou zemičkou v srdci Evropy, bych se dozvěděla, co s námi doopravdy mají Číňané za lubem, jak o nás smýšlí a jak nás prezentují díky Miloši Zemanovi světu. CCTV s x krát větším rozpočtem a x krát větší měrou profesionality zapojila do hry své experty na Střední Evropu, své komentátory z Prahy a další a další šikmooká esa. 

Světové publikum bylo bombardováno záběry přilétajícího i odlétajícího letadélka s čínským prezidentem, záběry na malebnou Prahu, na vřelé uvítání na letišti i v Lánech i na to, jak čínský prezident obdržel od primátorky Krnáčové klíč od Prahy, jenž se stal symbolickým klíčem ke střední Evropě. 

Vztahy mezi Čínou a Českou republikou bylo hodnoceny jako neobyčejně vřelé díky úsilí našeho prezidenta Miloše Zemana, jenž se s čínským prezidentem v krátké době setkal už 4 krát a jenž jako jediný přijel do Číny na oslavy výročí osvobození. Vše jsem najednou viděla úplně jinýma očima. Zatímco čeští politologové bezprecedentně plivou na Česko, jsme v jejich očích malí, zaprdění, bezpáteřní primitivní, bezvýznamní panáci, s nimiž si manipuluje zlá EU, Číňané nás i Evropu vidí úplně jinak.

Jsme pro ně významnou zemí ve střední Evropě, které sousedí s Německem a Polskem a tvoří spolu důležitý geopolitický bod, kam by Čína mohla zadrápnout ještě více svůj pařáteček. Zdůraznil se zde náš vztah k německé ekonomice, k níž CCTV vzhlíží s posvátnou úctou, i to, že jsme členy schengenského prostoru. Zatímco Evropu tvoří 40 odlišných zemiček, země v okolí Německa jsou úzce ekonomicky a kulturně propojené. Trošku z toho mám pocit, že Číňané mají nyní pocit, že jsme  kolonií, anebo spolkovou zemí Německa. Ale možná se mýlím. Hlavně, že si nás nyní vůbec dokážou zařadit do kulturní Evropy. 

To činí naši zemi stabilním a bezpečným prostorem pro čínské investice, jež ještě nejsou plně rozvinuty, vysvětlují čeští ekonomové Vladimír Benáček a CEO CzechInvest Karel Kučera.  Zatímco doposud byly ekonomické styky s Čínou mizivé, loni se zdvojnásobily a nyní se zase zdvojnásobily. Stále to ještě není dost. 

 

Zdůrazňuje se zde náš dračí hospodářský růst v několika procentech, jenž je v stagnující Evropě nebývalý.  Objeví se záběry na českou provozovnu firmy Changkong, kde české dělnice pod vedením čínského manažera montují slavné čínské televizory. 300 pracovníků chrlí 4000 televizí za den a jsou relativně levnou pracovní silou. Pracují za pakatel v srdci Evropy a co více si čínští investoři mohou přát. 

Takových firem zde může vzniknout a vznikne díky CCTV i smlouvám mezi českými a čínskými podnikateli více. Budou se rodit jako houby po dešti. Ukazují se záběry z ekonomického fóra na Žofíně, kde se podepisují důležité kontrakty. Zdůrazňuje se založení první čínské banky Bank of China v Praze, podíl čínského kapitálu společnosti  Shanghai CEFC Financial Holding Co., Ltd.v prestižním fotbalovém klubu Slávia a v pivovaru Lobkowicz.Česko navíc nemá přístup k moři a díky Projektu Dunaj-Odra-Labe, na němž se hodná podílet i Čína, jej budou díky Číně mít. 

Na rozdíl od skeptiků typu Sašy Vondry považují Číňané smlouvy za reálné a ne za fiktivní a vidí v nich pouze první krůček oboustranně výhodné spolupráce. Hovoří se zde nejen o průmyslu, ale i o účasti v PR agenturách, finančnictví anebo v médiích. Česko-čínský tandem ČČT je nezlomný. Kulturně-ekonomické vztahy Česka s Čínou jsou ve zlatém okamžiku. 

Zmíní se i smlouva o strategickém partnerství a opět se oznámí vřelé partnerství mezi oběma národy. Miloš Zeman je zde ukázán jako rozzářená čínsky vyrovnaná bytost, jež srší vtipem a s čínským optimismem sází společně s čínským prezidentem památný strom. 

Neopomene se zdůraznit krása České republiky, její výborná poloha i infrastruktura,  které spolu s památkami a přírodou lákají více a více čínských turistů. Vše vyvrcholí záběrem na mladého českého hokejistu Nedvěda a dozvídáme se, že Čína se má od České republiky mnoho co učit. Hokej je v Číně v plenkách, není zde mnoho sportovišť uzpůsobených pro tuto disciplínu, jež je tolik populární v Rusku, USA anebo v Kanadě. Česko je zde představeno jako hokejová velmoc a najednou se obrazovka rozkmitá malými Číňanky, kteří prodělávají výcvikový kurz pod vedením zkušených trenérů.

 

 

Čína bude hostit zimní olympijské hry v roce 2022 a hokej bude jednou z hlavních disciplín, na nějž se upře pozornost celého světa. Číňané se musí do té doby hokej doučit, aby neutrhli své vlasti ostudu a Češi jim v tom pomohou. Vše je rychlé, natěšené, mírně nervózní, jakoby Číňané za poslední desítky let něco významného zaspali. Připadám si jako v zářivém skvostném snu. 

Z obrazovky se na nás valí další a další slova chvály na ČR a dozvídáme se, čím jsme pro Čínu strategicky důležití. Objevuje se slovo "the hub", což můžeme přeložit jako rozbočovač, či transportní uzel. Skrze Českou republiku a Prahu, od které mají Číňané díky primátorce Krnáčová klíč, mají Číňané klíč i do střední Evropy, skrze niž pak mají klíč k celému západnímu světu. Číňané chvíli rozumují, jaký je náš vztah k EU a západní Evropě, a pak dospějí k tomu, že velice pozitivní. Několikrát se CCTV zmíní, že jsme branou do Evropy, kterou se mohou Číňané nyní valit ostošest. A stojí za to zde mít svá letecká spojení.  

 

Zmíněn je zde i smělý čínský projekt OBOR (Iniciativa jeden pás, jedna cesta), založený na spojení a spolupráci Číny s euroasijským prostorem, jehož součástí je u nás známý projekt Hedvábné stezky. Dále k němu patří iniciativa Hedvábná ekonomická stezka, Námořní hedvábná stezka a další projekty, jež jsou štědře dotovány Čínou. 

Nakonec se moderátor zeptá čínského reportéra, jak vnímají návštěvu samotní Češi a Pražané. Moderátor se na chvíli zamyslí a přemýšlí, jestli mu stojí za to dostat padáka od CCTV a referovat o skutečném dění na ulicích.

Nakonec sdělí, že vše běží více než hladce a Pražané vítají prezidenta vřele  vlajkami a transparenty. O vlajkách Tibetu a šarvátkách na ulici se nezmíní, stejně jako zde není ukázán nakvašený předseda TOP 09 Kalousek. Jako by vůbec neexistoval, což mne přivádí do stavu rajské nirvány. Je zde jen rozesmátý Miloš Zeman, Bohuslav Sobotka, Lubomír Zaorálek a Andrej Babiš a další pozitivní progresivní typy, které pochopili výhodu přátelství s Čínskou lidově-demokratickou republikou, na cestě k zářným zítřkům.

Vysílání CCTV udělalo Česku po celém světě větší reklamu, nežli předražené reklamní spoty o Česku jako zemi, kde se můžete státi šnekem. Objevila se jen jedna maličká chybička na kráse - komolení jmen český politiků. Miloš Zeman, jenž byl spolu s Si Ťin pchingem nejskloňovanějším jménem, se stal Milošem Zemanem, ale i Žemanem a Zimanem. Bohuslav Sobotka byl vyslovován s robotickou přesností s americkou výslovností. Nejvíce to schytala Adriana Krnáčová, jež byla pro čínské moderátory největším oříškem. 

Stala se Andrien Krakatitovou, Krabovou ale i Krtkovou. Zblblí moderátoři si ji asi spletli ve víru všeho hektického dění, jež provázelo jejich prezidenta, se symbolem České republiky, s krtkem. Příliš to ale nevadí, protože Andriana Krnáčová už pro pražskou ZOO objednala čínskou pandu, díky níž se rozpohybuje několik oddělení ZOO. Je možné, že ve svém svérázném humoru se napříště přejmenuje na Adrianu Pandovou. To už se bude čínským reportérům vyslovovat při příští návštěvě čínského prezidenta v Praze o poznání lépe.  

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Petra Havelková | sobota 2.4.2016 18:52 | karma článku: 36,28 | přečteno: 1423x
  • Další články autora

Petra Havelková

Poslední mohykáni proruské propagandy v Česku

Během únorového vpádu vojsk Putinova režimu na Ukrajinu bylo přijata série opatření proti šíření ruských desinformací. Řada zemí euroatlantického bloku i jejich spojenců se rozhodla zablokovat ruský propagační kanál Russia Today

16.8.2022 v 19:44 | Karma: 18,86 | Přečteno: 1458x | Diskuse| Politika

Petra Havelková

Na vlnách šedé ekonomiky

Můj postoj k šedé ekonomice byl vždy dvojznačný. Vím, že poctivě danícím občanům, soukromým podnikatelům a právnickým subjektům vděčím za mnohé. Jen díky nim jsem bezplatně vystudovala, mohu jezdit po opravených silnicích.

28.7.2022 v 21:09 | Karma: 13,02 | Přečteno: 650x | Diskuse| Ekonomika

Petra Havelková

Je projekt Pirátské strany o zdanění psychotropních látek smysluplný?

Možné zdanění příjmů z legislativně regulovaného prodeje psychotropních látek, které má Pirátská strana ve svém programu, se jeví jako zajímavý nápad řešení finančních problémů spojených s náklady na ústavní léčbu závislostí

6.7.2021 v 13:18 | Karma: 12,95 | Přečteno: 561x | Diskuse| Politika

Petra Havelková

Ruský vliv

Protřásla si bezstarostně své tmavé dredy v podzimním větru a nechala se pohladit posledním zábleskem babího léta. Cítila se svobodná.

1.3.2021 v 18:24 | Karma: 6,82 | Přečteno: 589x | Diskuse| Poezie a próza

Petra Havelková

Mercury a malí Čecháčci

Zpěvákova raná 80. léta strávená v Mnichově ve společné domácnosti s německou herečkou Barbarou Valentin, která jej zasvětila do tamní LGBT scény, byla v dětem přístupném filmu Bohemian Rhapsody zcela opomenuta.

10.3.2019 v 9:57 | Karma: 11,16 | Přečteno: 1225x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Flandry jsou opět naše, hlásají separatisté. S africkou modelkou na plakátech

21. května 2024  14:35

Krajně pravicová strana Vlámský zájem dlouhodobě usiluje o odtržení severní části Belgie. V kampani...

Prodavač si ve stánku zapojil svůj terminál, řeznictví okradl o sedm milionů

21. května 2024  14:29

Mezi milionáře se svojí zlodějskou pílí vypracoval muž z Tachova, který podle policie...

Novorozená štěňata kdosi hodil do kontejneru, ujala se jich adoptivní matka

21. května 2024  14:27

Šest asi dvoudenních štěňat někdo vyhodil do kontejneru na okraji Zbraslavic na Kutnohorsku. Z...

Palestinští vězni leží spoutaní nazí a v plenách, prozradily zdroje z nemocnice

21. května 2024  14:01

Palestinští vězni jsou při pobytech v nemocnici v Izraeli drženi připoutaní na lůžku s páskou přes...

  • Počet článků 191
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1221x
Mezi mé zájmy patří  kulturní dění v mém okolí, literatura, reflexe vlivu masových médií na utváření obecného mínění. Zajímám se o kognitivní vědy, evoluční psychologii, teorii memů a literaturu.