Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Chtěly byste být prvo-ženou anebo ko-ženou? Takto se nazývají ženy v muslimské polygamii

S islámem, jenž zatím jen nesměle klepe na  české dveře,  k nám může dorazit další z cizorodých fenoménů -  polygamie. V UK už žije přes 20 tisíc polygamních párů a bude jim pravděpodobně přibývat. 

 Islám, který chápe manželství jako kontrakt, toleruje manželství muže až se čtyřmi ženami. Ve své době se jednalo o  pokrokový akt, jenž zaručil ženám  práva a zredukoval neomezený  počet sňatků.  Polygamie není spojena pouze s islámem. Je  běžná v Utahu mezi nejradikálnějšími sektami mormonů. Manželky si zde říkají sestro - ženo. V americké reality show na ABC News se objevil podařený propletenec  1 muže, 4 krasavic a 24 dětí žijících v jednom bytovém komplexu.

Jelikož mormoni neutíkají  houfně do EU, budou nás zajímat svazky muslimské.  Budeme si  muset zvyknout u nás v ČR  na  multi-párečky anebo se jim to pokusíme zavařit?  Už slyším povzdechy:  "Bóže a co, vždyť tak žije řada českých mužů a žen, jsou nesezdaní,  mají děti a klape jim to!"  

To je sice pravda, stále ještě ale máme křesťanstvím do hlavy vtlučeno, že manželství je svazkem jednoho muže a jedné ženy, jež by mělo vydržet, dokud je smrt nerozdělí.  A takto se chová i náš právní systém, jenž souběžně toleruje sňatek pouze dvou osob. To, že jsou moderní páry čím dál více fragilnější a rozejdou se kvůli malichernostem, kterým by se naši předci vysmáli, svědčí o obecném křehnutí naší evropské civilizace. Ta muslimská vykazuje mnohem robustnější základy. Alespoň co se týče poddajnosti žen a plození dětí. 

Muslimové na to jdou úplně jinak nežli my Evropané s křesťanskými tradicemi.  Pokud se muži jedna žena omrzí, anebo cítí, že má  na víc, přivede si do vztahu další ženu.  Poprvé jsem se s tímto fenoménem setkala na vysoké škole, kde mi přesvědčená katolička,  jež randila  s muslimem, tvrdila, že by neměla nic proti tomu, když by si do vztahu přivedl druhou, třetí anebo čtvrtou.   Zaťukala jsem si na čelo  a pomyslela jsem si něco o slabém egu této katolické vizionářky budoucích věků.

 

 Pak jsem si ale uvědomila, že takto smýšlí řada muslimským žen, které jsou tak vedeny od mládí svými rodiči. Zatímco my  bychom u kořenů polygamie viděli   slabé sebevědomí, podhodnocování sebe i svých potomků  a špatnou formu dělení o zdroje, muslimky jsou vedeny ryzím kalkulem,  odlišnými tradicemi a snahou co nejlépe ekonomicky zabezpečit sebe a své děti.

 Abych byla o něco chytřejší a lépe se orientovala v terminologii, shlédla jsem pořad o životě polygamních muslimských komunit v Londýně.  V UK je polygamie formálně zakázána a hrozí za ni až 7 let vězení.  Nicméně se zde praktikuje pod islámským právem. Druhá žena nemá legálně stejná práva jako první žena a právně se na ni nahlíží jako na svobodnou matku.  Přesto v UK polygamie bují v nebývalé míře. Manželky se v polygamních svazcích dělí na:

prvo- ženy

a ko-ženy

Stejně tak jejich děti se dělí na prvo-děti, zatímco děti dalších žen se nazývají instantními dětmi.

Jak takovéto svazky vznikají?  

Muž lačný druhých žen může shánět všude možně a ptát se svým muslimských bratří.  Manželky mohou být  pokoutně  dodávány do UK z Malajsie, Jemenu anebo dalších muslimských států. Všechny budou rády, že se vdají do Londýna.     

V UK  je pár seznamek pro  muslimy, kteří si přejí praktikovat polygamii. Majitel  největší  polygamní seznamky situované ve čtvrti  East London s 50 tisíci klienty se svěřuje se svými zkušenostmi.  Muži anebo ženy mu zavolají, sdělí mu svůj věk, finanční situaci  a své požadavky.

Majitel seznamky oslovuje své klienty familiárně bratře a sestro, což mi připomíná naši dobu husitskou. Seznamka prý disponuje zazobanými klienty, kteří si v pohodě mohou dovolit vydržovat více žen, mít více dětí a tudíž lépe reprodukovat své cenné geny. A ještě mít přitom dobrý pocit, že žijí v souladu s Alláhovou vůlí.  Majitel seznamky se dušuje, že u mužů není primárním hnacím motorem prostý chtíč, ale že jim jde především o ideální tělesné  proporce svých manželek. To nám může připadnout absurdní, protože většinu času stráví tyto ženy zavinuté v neforemných černých stanech a zde se veškeré proporce ztratí.

Ženy naopak žádají zaprvé ekonomické zázemí a vlastní ubytování a zadruhé ochranu a pocit jistoty.  Navíc seznamka disponuje neuvěřitelným přebytkem starších, často rozvedených žen po čtyřicítce a těm prudce klesají šance stát se prvo-ženami.  A proto volí možnost stát se druho-ženou. Některé ženy navíc usilují právě o tuto roli.

Ženy, jež se chtějí vdát za ženatého muže, se už dříve spálily, obvykle mají děti a chtějí zkušeného manžela, jenž ví, do čeho leze.  Svou roli hraje v islámských zemích paradoxně i vzdělání. Pokud je žena vzdělaná, není o ni takový zájem jako o  mladou husičku.  V Londýně je to možná jinak, protože tam se díky svému vzdělání může lépe uplatnit na pracovním trhu.

Zde bychom se měli chytit, říkám to obrazně, my Evropané, za nos. Zatímco my při prvním skřípnutí ze svazku vycouváme a přes seznamku si hledáme někoho zkušeného, kdo už je třeba rozvedený, muslimky to mají jinak. Místo rozvedeného hledají už ženatého, který vše zvládá a tak je velká pravděpodobnost, že to zvládne i s nimi a s jejich dětmi.  Nejdou do vztahu  s cílem svazek rozbít, anebo žít s mužem potají, ale s přesvědčením, že budou přínosem.

A jak tyto svazky fungují? 

Fungují, ale jen tehdy, pokud má muž na to, aby si instaloval manželky do oddělených domů a bytů a měl dostatek času pendlovat mezi několika rodinami. To se ale daří zvládat jen těm nejsilnějším jedincům, kteří to berou jako poslání shůry.  

Co na celou situaci říkají  zakuklené ko- ženy?  Kupodivu si moc nestěžují a některé dokonce tvrdí, že si nikdy nepřály jiný úděl. Některé z nich působí až fanaticky a rozčilují se, jak někdo může situaci vidět jinak.  Pro tento typ žen je v UK vytvořen Spolek poddajných žen, kde se tyto ženy sdružují, jsou vyučovány ve své submisivitě a  předávají si vzájemně cenné zkušenosti. Snad jenom v Londýně se můžeme setkat s černým pytlem v nikábu, mávajícím před TV reportérem knihou o orgasmu,  jehož se může ženě dostat se svolením Alláhovým v polygamním manželství.

Jak se ženy polygamky cítí?

 V TV dokumentu je ukázána jen ta největší idylka. Muž v tradičním sunnitském hábitu se tulí k zahalenému černému vlnivému kusu masa a je dokonale šťastným. Jen on a jeho děti titož vědí, jak mamka doopravdy vypadá a tak si může být stoprocentně jist, že žena nezaujme nikoho kromě něj. I ženy mohou být paradoxně v pohodě, protože nemusí mít midráky z toho, když jim na obličeji vyrazí uher.  

Mužové se svěřují, že mají vyšší pocit zodpovědnosti, protože musí zvládat chod více domácností. Musí být rázní a zacházet se svými ženami rovnocenně. Na rozdíl od naší civilizací tolerovaných utajovaných bokovek,  o sobě ko- ženy vědí, a jak je jim vtlučeno výchovou, nežárlí tolik jedna na druhou.

V domácnostech tak nevznikají nežádoucí hysterické scény, po kterých muž musí zajít do hospody na pivo, aby se uklidnil, což je islámem zakázáno. Pokud se ženě ko-žena nelíbí, vždy je ubita argumenty z Koránu.  Všechny ženy se na svého muže, jenž postupně navštěvuje jednotlivé  domácnosti, těší a když není s nimi, nic mu nevyčítají, protože vědí, že je s druhou z nich. Dokáží být více samostatné. Někdy bychom řekli, že nepřítomnost muže může být  opravdovým požehnáním.    

Výhodou je  více příjmů pro jednoho muže

 Namísto druhého příjmu v monogamním svazku může mít muž  až 4 příjmy a v UK ženy nevydělávají málo.  Může si díky svým pracujícím ženám dovolit vyšší sociální standard. A to už se vyplatí do toho praštit.

Jak vypadá typický  moderní pracující muslimský páreček? On v tradičním muslimském oděvu, ona zakuklená v černém hábitu v malém bytečku datlují  čile na svých zářících noteboocích. Podařilo se jim rozjet menší rodinný byznys, e-shop s orientálními parfémy a potřebami pro rodinu. Žena původně  do UK dorazila dodělat si doktorát, pak se ale rozhodla se stát  ko-ženou.   

A jaké jsou mínusy?

Ženy se musí mezi sebou dělit o jednoho muže a emoce pracují všem ženám stejně. Nelze vyloučit žárlivost, jakkoli ko-ženy deklarují před Alláhem stokrát něco jiného. Ženy těžko nesou odloučení od partnera, neustále svým mužům telefonují a jakožto křehkým nádobám jim občas rupají nervy. V Londýně, kde nemají své rodiče, jsou  odkázány jen samy na sebe.

Manžel je většinou vezme vyvenčit z malých bytečků v houfu, a tak si mohou poštěbetat maximálně s druhými ko-ženami o tom, jak je jejich život skvělý a obohacující.  

Polygamní svazky jsou relativně stabilní, protože se muslimské ženy více bojí se ozvat. Je zde ale možnost rozvodu. Rozvedla se například žena, jež argumentovala tím, že za 10 let svazku s ní manžel strávil jen 6 měsíců a to je dle jejího názoru málo. I tak ale vypadala dosti znejistělá a sama sebe musela utvrzovat v tom, že má na rozvod právo.

Co nejhoršího může z těchto zakuklených mužů a žen žijících v polygamních svazcích vzejít?

Britská společnost, jež je natolik tolerantní a smířlivá, že povolí ve svém srdci v Londýně volně žít polygamním svazkům, jež by u běžných Evropanů byly legálně potrestány, se může dočkat některých negativních důsledků. Zatímco samy jsou zahalené muslimské ženy submisivní a bojí se vystoupit, když jsou vyzvány svými imámy, neváhají vyrazit houfně do ulic a protestovat společně se svými manžely.

 

Jde z nich doslova mráz po zádech. Britská reportérka si všimla protestu muslimů, jdoucích s transparenty BRITSKÁ POLICIE PATŘÍ DO PEKLA

BRITŠTÍ POLICISTÉ JSOU TERORISTÉ A EXTRÉMISTÉ

To samé vykřikovali muslimové  halasně tlampači, když byla policií zadržena žena muže zodpovědného za  bombový atentát  ve Stockholmu. Reportérka se přitom se zlou potázala, když byla znepokojena tím, že zahalené ženy nemohly prokázat svou identitu.

Ženy ji ostře napadly za to, že se prohání nahá po ulicích a provokuje tak zájem mužů. Označili ji za necudnou a daly tak vědět, komu náleží v UK budoucnost. Vůdce celého protestu nařkl konzervativního britského premiéra Davida Camerona, za to, že se doposud nepodvolil islámu a nevede svou zemi podle striktních pravidel šaría. Je tedy neznabohem, jehož oni nejsou povinni poslouchat, protože stejně jako další političtí vůdci skončí docela určitě v pekle.  

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Petra Havelková | čtvrtek 1.10.2015 12:21 | karma článku: 38,78 | přečteno: 2470x
  • Další články autora

Petra Havelková

Poslední mohykáni proruské propagandy v Česku

Během únorového vpádu vojsk Putinova režimu na Ukrajinu bylo přijata série opatření proti šíření ruských desinformací. Řada zemí euroatlantického bloku i jejich spojenců se rozhodla zablokovat ruský propagační kanál Russia Today

16.8.2022 v 19:44 | Karma: 18,86 | Přečteno: 1458x | Diskuse| Politika

Petra Havelková

Na vlnách šedé ekonomiky

Můj postoj k šedé ekonomice byl vždy dvojznačný. Vím, že poctivě danícím občanům, soukromým podnikatelům a právnickým subjektům vděčím za mnohé. Jen díky nim jsem bezplatně vystudovala, mohu jezdit po opravených silnicích.

28.7.2022 v 21:09 | Karma: 13,02 | Přečteno: 650x | Diskuse| Ekonomika

Petra Havelková

Je projekt Pirátské strany o zdanění psychotropních látek smysluplný?

Možné zdanění příjmů z legislativně regulovaného prodeje psychotropních látek, které má Pirátská strana ve svém programu, se jeví jako zajímavý nápad řešení finančních problémů spojených s náklady na ústavní léčbu závislostí

6.7.2021 v 13:18 | Karma: 12,95 | Přečteno: 561x | Diskuse| Politika

Petra Havelková

Ruský vliv

Protřásla si bezstarostně své tmavé dredy v podzimním větru a nechala se pohladit posledním zábleskem babího léta. Cítila se svobodná.

1.3.2021 v 18:24 | Karma: 6,82 | Přečteno: 589x | Diskuse| Poezie a próza

Petra Havelková

Mercury a malí Čecháčci

Zpěvákova raná 80. léta strávená v Mnichově ve společné domácnosti s německou herečkou Barbarou Valentin, která jej zasvětila do tamní LGBT scény, byla v dětem přístupném filmu Bohemian Rhapsody zcela opomenuta.

10.3.2019 v 9:57 | Karma: 11,16 | Přečteno: 1225x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Koho ještě zajímá? Trumpův soud jako reklama končí, demokraty neuspokojil

21. května 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v USA Soudní proces s exprezidentem USA Donaldem Trumpem o údajné nelegálnosti úplatku pornoherečce...

iDNES Premium rozdává 1 000 Kč na letenky a čtení za 49 Kč na čtvrt roku

21. května 2024

K mimořádné nabídce na čtvrtletní předplatné za 49 korun teď iDNES Premium přidává ještě další...

Rusko si objednalo sabotáže v Polsku, devět lidí skončilo za mřížemi

20. května 2024  22:51

Polské bezpečnostní složky nedávno zadržely devět lidí, které podezírají ze zapojení do sabotáží v...

Absurdní! Nehorázné! Izrael, USA i Česko odmítají zatykač z Haagu na Netanjahua

20. května 2024  20:32,  aktualizováno  21:50

Izrael má jasno: zatykač z Haagu je absurdní, ostudný a útok proti celé zemi. Tak se vyjádřil...

Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění
Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění

Spousta důchodců si dnes přivydělává, aby zvládli zaplatit stále rostoucí výdaje a nemuseli se spoléhat na pomoc svých blízkých. Podobně tomu bylo...

  • Počet článků 191
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1220x
Mezi mé zájmy patří  kulturní dění v mém okolí, literatura, reflexe vlivu masových médií na utváření obecného mínění. Zajímám se o kognitivní vědy, evoluční psychologii, teorii memů a literaturu.