Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Byla jsem na Měsíci!

 Kdo to o sobě může říct?  Pár vyvolených z amerického kosmonautického programu a já.  Alespoň se mi to pokusili vsugerovat během mé 4,5 hodinové návštěvy mosteckého Uhelného safari.

Ani o tom nevíme, ale máme na Mostecku měsíční krajinu, která se neustále rozrůstá a hrozí prolomení limitů těžby hnědého uhlí.  To vede  vzniku panelákových ghett a ke snaze  uplatit jejich obyvatele nejrůznějšími cyklostezkami a hipodromy. Marná je revolta horalů, kteří se nemohou smířit s plundrováním krajiny a zdrojů, které měly patřit státu, z nichž jdou zisky namísto toho po vzoru friedmanovské politiky privatizace státu od A až do Z do kapsy věčně nespokojených uhlobaronů.

Proč by měly být pohlceny krásné české obce jako je Horní  Jiřetín.

památce zatopené obce Fláje

Stačí, že pod vodou je obec Fláje. V rámci našeho výletu pod kódem Tragáč jsme si pozvali zpěváky, kteří hovořili o samotě a beznaději, která na ně padá z místního životního prostředí, i o  cikánovi z dolů, jemž šel vykonat potřebu za stroj, a zavalilo jej to. 

Nad Mosteckou hnědouhelnou pánví jsem klusala při své cestě ze zámku Jezeří a měla jsem pocit, že se dívám do tváře pekelné nicoty  obludné jámy s jemnými rušivými hluky, jež neladily s malebnou bukovou krajinou a polorozpadlým zámkem, žijícím z darů dobrých lidí. 

Zámek Jezeří

Na Uhelné safari, kam je třeba se rezervovat 3 měsíce dopředu, jsem původně neměla lístek, a tak jsem si myslela, že odjedu domů bez tohoto povznášejícího zážitku. Pak se ale uvolnila 2 místa, a tak jsem se  společně se Slovenkou, která nechala své 2 malé děti na krku kamarádce, vydala na njedivočejší jízdu svého života.  Na začátku jsme museli podepsat povinná bezpečnostní pravidla a vyfasovali jsme helmy. Dozvěděli jsme se několik oslavných ód na pana Tykače, jenž to skoupil sakumprásk  a rád by pokračoval v těžbě dál. Je prý  velkým chlebodárcem a nikdo z okolí Mostecka na něj nedá dopustit. Ozvala jsem se, že je to velké zvíře.

Nato průvodce odvětil, že hovoříme o jeho zaměstnavateli, a zabreptal něco o vině druhých. Nezískal Tykač titul škůdce  českého kapitálového trhu?"  Neproslavil se mediálně vděčnou kauzou kolem CS fondů, kde jen o vlásek unikl trestu? Pár tisíc investorů z Motoinvestu mu nemůže přijít na jméno.  Tykač  je spojován s pochybnými  peněžními machinacemi, nákupem bezcenné drůbežárny  a ukládáním peněz v daňových rájích. Ještě že jsem to vše nevěděla dopředu, protože jinak bych do zloduchovy firmy  Czech Coal a.s.nejela. 

Kromě těžby uhlí prodává elektrickou energii a teplo. Hádal se s ČEZ o cenu hnědého uhlí a udal je Evropské komisi. Uhlenou společnost přeplatil a vyplatilo by se mu to  jen, když by se rozšířila těžba uhlí, o což usilovně usiluje. S ČEZ se dohodl, že jim bude uhlí dodávat po dobu  50 let. Hádal se s Křetínským a jeho elektrárnou. Pro zaměstnance ale zůstane dobročinným čarodějem investujícím do regionu, porodnic, DKH Baník a projektu Chytré hlavy, pomáhá ženám samoživitelkám a hladověcím dětem, jimž dává na svačinu, zatímco jeho první žena si stavěla drahé protiatomové bunkry.

bezpečnost nadevše

 Když jsem kromě helmy žadonila o sluchátka, byla jsem odbyta s tím, že je tam ticho. A bylo tam ticho a rovněž prázdno. V 18 místném mercedesku mi díky malému spiknutí  zbylo místečko vzadu, kde to nejvíc drnčelo a nebylo skoro nic vidět. Šudlila jsem si zadní okýnko svým papírovým kapesníčkem od  uhlí a jílu. Připadla jsem si jak na  horské dráze.

Mercedes směle sjížděl nerovným terénem dolů a já se kochala pohledem na měsíční krajinu přes miniaturní okénko očištěné mými slinami. Před tím se nám ale naskytl pohled na důl společnosti Vršanská uhelná a.s. seshora, abychom viděli, do čeho jdeme, a nahustili do nás spoustu údajů o množství těžby, frekvenci pracovních směn a blahodárných záměrech o rekultivaci vytěženého terénu, jenž bude navrácen zemědělcům, a tato země bude znovu oplývat mlékem a strdím. 

dopravník

Rovněž jsem z dálky uviděla pásový dopravník, na němž mělo přepravovat uhlí, ale nyní stál a evidentně se nudil. "Ten je ale dlouhej!" řekla jsem si. Při cestě dolů jsme se během zastávky dozvěděli spoustu podrobných  informací o rýpadlech, která odstraňují zeminu,  a o zakladačích, které vrací odtrženou zeminu na původní místo, dostali jsme se ke stroji, který byl v opravě.  Rýpadla byla vybavena zubovými korečky i korečky s rohovými břity, girlandami, skluzem s katchemitovými deskami. 

 

 

U jednoho zakladače došlo  k výměně všech lanových závěsů výložníku s opravou vrátku zdvihu výložníku a lanových kladek ve věži a vzpěře, opravě kolových podvozků včetně převodovek, opravě otoče stroje s opravou převodovky a revizí kulové dráhy, nabíracího soustrojí a převodovky, žlabu, korečkového řetězu a kolejového i housenicového kabelového vozu a výměně řídicího systému stroje, postupnému sjednocení řídicích systémů u všech velkostrojů a skrývkových pasových dopravníků v rámci přechodu na řídicí systém Siemens.

 

Občas jsem měla pocit, že na mě nadšený průvodce hovoří latinsky, ale hlavně, že jsem si to vše zapamatovala. Třeba se  jednou přihlásím o místo. Přemýšlela jsem, kde tráví svou dovolenou majitel Uhelného safari, protože jsem ho tam nezahlédla. 

 

Kolem megaobřího stroje v opravě pobíhaly čety opravářů a dumali, co s tím. Svařovali doslova na koleně na zemi, což jsem viděla jen v zemědělských družstvech,  jinak jsem zvyklá na svářeče vybaveno odsáváním a kvalitními boxy.  

 

Vždy jsme si museli nasadit povinně helmy a nesměli se vzdálit na 3 metry, jinak bychom byli z dolu vyloučeni. Sice není jasné, jak by nás hříšníky vyvezli kilometry daleko a  o samotě nechali dalších 16 lidí a tím je zdrželi, ale nikdo pravidla neporušil. Tak jsme byli vystrašení, ačkoli žádné nebezpečí nehrozilo. 

 

Připadla jsem si jako malé dítě v rukou profesionálních lékařů, kteří mi dovolili vzít si do sáčku cenné uhlí, jež vlastně žádnou cenu nemělo. Doma bych si s ním v kotli nezatopila, protože se rozpadalo. Abych za svých 250 Kč dostala ještě cenné uhlí, to už bylo moc.

Jen suvenýr, který se mi v batohu změní v bezcenný hnědý prášek. To už jsme vyjížděli  z dolu a prosvištěli jsme městem, kde jsme uviděli Hipodron s nedalekou restaurací, projeli jsme kolem přemístěného kostela a to už jsem řvala, že se potřebuji dostat na vlak a nezbytně vyžaduju, aby průvodce nepřetáhl 4,5 hodinový termín, protože by o svém rodném Mostě dokázal hovořit desítky hodin.

Hipodrom

Trošku se urazil, protože nás chtěl potěšit informací, ve kterých budovách sídlí tzv. Hnědočeši a za kolik je k mání lepší byt, jenž je 4 x levnější, nežli v naší malé ale klidné obci. Vrcholem bylo zrekultivované jezero a pak jsem s pomocí hodné ženy, jež mne dovezla autem na nádraží, stihla svůj vlak na Moravu, a těšila jsem se, že se dostanu z prašného prostředí a projdu se o víkendu  vinným sadem.  

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Petra Havelková | neděle 28.8.2016 12:10 | karma článku: 18,94 | přečteno: 511x
  • Další články autora

Petra Havelková

Poslední mohykáni proruské propagandy v Česku

Během únorového vpádu vojsk Putinova režimu na Ukrajinu bylo přijata série opatření proti šíření ruských desinformací. Řada zemí euroatlantického bloku i jejich spojenců se rozhodla zablokovat ruský propagační kanál Russia Today

16.8.2022 v 19:44 | Karma: 18,86 | Přečteno: 1458x | Diskuse| Politika

Petra Havelková

Na vlnách šedé ekonomiky

Můj postoj k šedé ekonomice byl vždy dvojznačný. Vím, že poctivě danícím občanům, soukromým podnikatelům a právnickým subjektům vděčím za mnohé. Jen díky nim jsem bezplatně vystudovala, mohu jezdit po opravených silnicích.

28.7.2022 v 21:09 | Karma: 13,02 | Přečteno: 650x | Diskuse| Ekonomika

Petra Havelková

Je projekt Pirátské strany o zdanění psychotropních látek smysluplný?

Možné zdanění příjmů z legislativně regulovaného prodeje psychotropních látek, které má Pirátská strana ve svém programu, se jeví jako zajímavý nápad řešení finančních problémů spojených s náklady na ústavní léčbu závislostí

6.7.2021 v 13:18 | Karma: 12,95 | Přečteno: 561x | Diskuse| Politika

Petra Havelková

Ruský vliv

Protřásla si bezstarostně své tmavé dredy v podzimním větru a nechala se pohladit posledním zábleskem babího léta. Cítila se svobodná.

1.3.2021 v 18:24 | Karma: 6,82 | Přečteno: 589x | Diskuse| Poezie a próza

Petra Havelková

Mercury a malí Čecháčci

Zpěvákova raná 80. léta strávená v Mnichově ve společné domácnosti s německou herečkou Barbarou Valentin, která jej zasvětila do tamní LGBT scény, byla v dětem přístupném filmu Bohemian Rhapsody zcela opomenuta.

10.3.2019 v 9:57 | Karma: 11,16 | Přečteno: 1225x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Poslanci schválili zkrácení doby oddlužení z pěti let na tři roky

22. května 2024  5:55,  aktualizováno  12:15

Přímý přenos Zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři roky pro všechny dlužníky, nejen pro...

Proč klesá kondice žáků? Malotřídkám chybí tělocvičny, Praze a Ústí učitelé

22. května 2024  12:13

Po alarmujících výsledcích testování kondice žáků se Česká školní inspekce zaměřila na analýzu...

Rozkol nacionalistů. S AfD nechce být ve frakci Le Penová ani česká SPD

22. května 2024  11:59

Zástupci francouzské strany Národní sdružení (RN) prohlásili, že v příštím europarlamentu nebudou...

Rusko chce zabrat větší část Baltu, znervózňuje Finy a Litevce. A popírá to

22. května 2024  10:53,  aktualizováno  11:57

Ruské ministerstvo obrany navrhlo revizi hranic ruských teritoriálních vod v Baltském moři,...

Vyhrajte rodinné vstupné do BRuNO family parku
Vyhrajte rodinné vstupné do BRuNO family parku

Jestliže vás trápí proměnlivé jarní počasí, máme pro vás tip, kam vyrazit, když počasí zrovna nepřeje. BRuNO Family Park v Brně se postará o zábavu...

  • Počet článků 191
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1221x
Mezi mé zájmy patří  kulturní dění v mém okolí, literatura, reflexe vlivu masových médií na utváření obecného mínění. Zajímám se o kognitivní vědy, evoluční psychologii, teorii memů a literaturu.