Zneužití ústavy ČR propagandou

Tento článek píšu především jako reakci na článek pana Jiřího Soudeka. Ve svém článku: Vláda si nyní osobuje více práv než jí podle Ústavy a Sbírky zákonů ČR náleží!. Tvrdí, že vláda jednala nezákonně. Nyní uvedu důkazy, že tomu tak není.

Autor toho článku odkazuje na web ministerstva, který vysvětluje: Průjezd a pobyt cizích ozbrojených sil na území České republiky. Jenže tam uvádí pouze první část. Neuvádí tam druhou část, kde se uvádí jakého zákonu se to týká.

Pobytem cizích ozbrojených sil se rozumí přítomnost ozbrojených sil (vojenský nebo civilní personál, vojenská technika a materiál) cizích států na území České republiky. Za pobyt se nepovažuje průjezd těchto ozbrojených sil přes území České republiky, který zpravidla nepřekročí 48 hodin, a jejich přelet nad územím České republiky.

Průjezd nebo pobyt ozbrojených sil cizích států může být realizován jen se souhlasem kompetentních úřadů České republiky. Ozbrojené síly jiných států musí na území České republiky dodržovat právní předpisy České republiky, nestanoví-li jinak mezinárodní smlouva, kterou je Česká republika vázána. Zásady a podmínky pro přijímání cizích vojsk na území České republiky v době míru jsou dány Ústavou České republiky a zákonem č. 300/2000 Sb.

Tento zákon v případě pobytu cizích vojsk uvádí podle článku 43.

  Článek 43

  1. Parlament rozhoduje o vyhlášení válečného stavu, je-li Česká republika napadena, nebo je-li třeba plnit mezinárodní smluvní závazky o společné obraně proti napadení.
  2. Parlament rozhoduje o účasti České republiky v obranných systémech mezinárodní organizace, jíž je Česká republika členem.
  3. Parlament vyslovuje souhlas
    a. s vysláním ozbrojených sil České republiky mimo území České republiky,                      b. s pobytem ozbrojených sil jiných států na území České republiky, nejsou-li taková rozhodnutí vyhrazena vládě.
  4. Vláda rozhoduje o vyslání ozbrojených sil České republiky mimo území České republiky a o pobytu ozbrojených sil jiných států na území České republiky, a to nejdéle na dobu 60 dnů, jde-li o
    a. plnění závazků z mezinárodních smluv o společné obraně proti napadení,                     b. účast na mírových operacích podle rozhodnutí mezinárodní organizace, jíž je Česká republika členem, a to se souhlasem přijímajícího státu,                                                      c. účast na záchranných pracích při živelních pohromách, průmyslových nebo ekologických haváriích.
  5. Vláda dále rozhoduje
    a. o průjezdu ozbrojených sil jiných států přes území České republiky nebo o jejich přeletu nad územím České republiky,                                                                                              b.o účasti ozbrojených sil České republiky na vojenských cvičeních mimo území České republiky a o účasti ozbrojených sil jiných států na vojenských cvičeních na území České republiky.
  6. O rozhodnutích podle odstavců 4 a 5 informuje vláda neprodleně obě komory Parlamentu. Parlament může rozhodnutí vlády zrušit; ke zrušení rozhodnutí vlády postačuje nesouhlasné usnesení jedné z komor přijaté nadpoloviční většinou všech členů komory.

 

Takže jak je vidno, vláda může rozhodnout o pobytu cizích vojsk, pokud je to do 60 dnu. Americké jednotky tu budou přítomné přibližně dva dny, takže to evidentně je v kompetenci vládě.

Zdroje:

http://psp.cz/sqw/sbirka.sqw?cz=300&r=2000

http://cs.wikisource.org/wiki/%C3%9Astava_%C4%8Cesk%C3%A9_republiky

http://www.mzv.cz/jnp/cz/o_ministerstvu/organizacni_struktura/diplomaticky_protokol/prujezd_a_pobyt_cizich_ozbrojenych_sil.html

 

 

Autor: Martin Pešek | pátek 20.3.2015 18:45 | karma článku: 16,90 | přečteno: 987x