Vznik Československa z pohledu legislativy

Současně s vyhlášením nezávislosti Československa, vzniká i první zákon. Jednalo se o tzv. recepční zákon. Tímto zákonem nebyla určena státní forma nového státu. Byl prozatímně recipován rakousko-uherský právní řád a zákonodárná a výkonná moc byla předána Národnímu výboru. Autorem původního textu je Alois Raším. Ve sbírce zákonů je pod č. 11/1918 Sb. z. a n.  

Samostatný stát československý vstoupil v život, Aby zachována byla souvislost dosavadního právního řádu se stavem novým, aby nenastaly zmatky a upraven byl nerušený přechod k novému státnímu životu, nařizuje Národní výbor jménem československého národa jako vykonavatel státní svrchovanosti toto:

Čl. 1

Státní formu československého státu určí národní shromáždění ve srozumění s Československou Národní radou v Paříži. Orgánem jednomyslné vůle národa a také vykonavatelem státní svrchovanosti je národní výbor.;

Čl. 2

Veškeré dosavadní zemské a říšské zákony a nařízení prozatím v platnosti.

Čl. 3

Všechny úřady samosprávné, státní a župní, ústavy státní, zemské, okresní a zejména obecní jsou podřízeny Národnímu výboru a prozatím úřadují a jednají dle dosavadních platných zákonů a nařízení.

Čl. 4

Zákon tento nabývá účinnosti dnešním dnem.

Čl. 5

Národnímu výboru se ukládá, aby tento zákon provedl.    

Autor: Martin Pešek | úterý 28.10.2014 13:30 | karma článku: 6,26 | přečteno: 476x