Terorismus - obecná terminologie

Pokut se bavíme o terorismu, tak je důležité pochopit dvě věci, co je to terorismus a kdo je terorista. Klíčovou roli v tom hrají také oběti.      

Terorismus je souhrn metod hrubého zastrašování užitím násilí a síly, obvykle s politickým podtextem. Hlavní snahou je dosáhnutí strachu k dosažení svých cílů.

Terorista je člověk, který se vyhýbá diskuzím a dialogům. Je přesvědčený o racionalitě své pravdy tak, že je připravený zabíjet a nechat se zabít. Jeho posláním není kompromis, ale smrt. Odpovědí na dialog je akt násilí. 

Oběti jsou převážně náhodné, nejdůležitější je a ze zpráv se to hned nedozvíte, fakt že oběti terorismu jsou doslova náhodné. Teroristi nejsou nějaká nemyslící stvoření, pobíhající s dynamitem, jsou to lidé,kteří mají své plány promyšlené. Zásadně útočí na nejsnadnější cíle s cílem způsobit co největší zmatek. Uvažte v Egyptě to jsou hotely (turismus doslova živí tuto zemi), v Londýně je to bylo metro (dopravní kolaps) a v New Yorku mrakodrapy (to, v co New Yorčané věří jako symbol). Cílem je jednoduše přinutit lidi k nějaké reakci, která bude pro teroristy výhodná.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Martin Pešek | středa 2.4.2014 21:47 | karma článku: 6,64 | přečteno: 461x