Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Šestidenní válka, díl druhý: Průběh konfliktu

V dalším pokračování své analýzy, se věnuji samotnému konfliktu.  Konflikt sleduji ve třech dimenzích, neboli ve třech frontách, ve kterých byla válka vedena. Izraelská fronta s Egyptem, izraelská fronta s Jordánskem a izraelská fronta se Sýrií.

Egyptská fronta

Právě na Egypt směřoval první úder izraelských vojsk. První úder provedlo izraelské letectvo 140 letadly (převážně letadly Mirage III a Super Mystere) na egyptská letiště El Aríš, Džebel Libni, Bir Thamada a Bir Džifgala na Sinajské poušti. Ve stejnou dobu byla napadena vzdálenější egyptská letiště v El Mansura, Jušas, Abu Sueiz, Fajid, Kabrít, Kahira-západ, Kahira, Almara a Heluán (Letiště Kahira-západ nemělo být původně bombardováno, ale Egypťané v něm měli přes dřívější dohody dislokována vojenská letadla).

   Přesně ve chvíli po první útočné vlně Izraelského letectva zaútočily 5. 6. 1967 v 09:00 tři izraelské obrněné divize. Pobřežní úder Izraelců mířil na město Gazu a její okolí. Útok vedl generál Tala. Egyptskou obranu zde zajišťovala palestinská divize vedená Šukajrím (Šukajrí byl válečný zločinec, který ve druhé světové válce bojoval v německé SS divizi ,,Handžár“ a dopustil se válečných zločinů na Balkáně). Šukajrí před válkou v rádiu Káhira sliboval „vymazat Izraele z mapy a smrt všech židů“. Po půl dne bojů se podařilo generálu Talovi dobít letiště El Arish.

   Na středním frontu útočil generál Ariel Šáron. Egypťané zde byli opevněni v Bir Džifgafě. Toto opevnění bylo dobito až po desáté hodině večer elitním praporem výsadkářů. To, že opevnění bylo dobyto v noci, není úplně náhodou. Egypťané jsou feláhové, kteří si i přes islamizaci uchovali mnoho pověr ze starověkého Egypta. Jedna z těchto pověr tvrdí, že kdo zemře v noci, bude se muset pohybovat v posmrtném životě také stále v noci. Snad je to jedno z možných vysvětlení, proč Egypťané odmítají bojovat v noci. Takto byla opevněná pozice u Bir Džifgafě dobita Izraelci během jedné hodiny (mnoho tankistů opustilo v panice své tanky, aniž by je poškodili nebo zničili). A nakonec 7. 6. 1967 stanuly  čelní  izraelské jednotky u Suezského průplavu.

   7. června byla také izraelskými výsadkáři dobita pobřežní pevnost Šarm eš-Šejch a tím znovu otevřena Tiranská úžina pro lodní dopravu. Zde Egypťané utekli bez boje. A tak část výsadkářů byla dopravena do al-Turu.

   Při tomto izraelském vítězství bylo během necelých čtyř dnů zničeno sedm egyptských divizí z celkového počtu 100 000 mužů a egyptský vrchní velitel Ab dal‑Hakím Ámir se pokusil o sebevraždu.

 

Jordánská fronta

   Podobně jako proti Egyptu, tak zaútočili leteckými silami Izraelci proti Jordánsku. Právě třetí bombardovací operace mířila na jordánská letiště v Mafrak a mezinárodní letiště v Ammánu. Bombardováno bylo také letiště H-3 v Iráku.

   V době útoku pobýval jordánský král Husajn v Káhiře. Když byl král mimo zem, tak jordánským silám velel egyptský generál Rijád, ten ale váhá a panikaří. První pozemní boje se vedou v Jeruzalémě, kde Palestinci napadají izraelské pozice v demilitarizované zóně v nemocnici a Hebrejské univerzitě. Ty nakonec byly dobity během pondělka. Velitelem Izraelců je zde generál Narkiss. Ten nečeká na rozkaz a začíná protiútok již v pondělí odpoledne severně od Jeruzaléma. Současně napadá Jordánsko z jihu mezi Jerichem a Jeruzalémem. Na jihu stojí proti Izraelcům 27. pěší brigáda a 60. obrněná brigáda z 80 kusy tanků M48 Patton (tanky byly americké výroby).

   Díky rychlému izraelskému postupu na Sinaji posiluje generála Narkisse výsadková brigáda plukovníka Uriho ben Ariho. Ten okamžitě zaútočil severně od Jeruzaléma na Ramlu a přímo ve městě na policejní kasárny. V 16:00 dobývají Izraelci pevnost Latrun z týlu,  zmocnili se tak vodárny pro Jeruzalém. V pondělí večer izraelské letectvo decimuje 60. jordánskou obrněnou brigádu. A téhož dne dobývají izraelští výsadkáři horu Abdula Azize s radarovou stanicí.

   V úterý ve 02:00 útočí Izraelci na Jeruzalém. Útok vede plukovník Motta, který měl pouze kolem 2000 mužů a útočil na početnějšího nepřítele. Hlavní útok na Starý Jeruzalém byl proveden v 10:00 v úterý 6. 6. 1967. Ve 12:00 obsazují izraelští výsadkáři horu Scopus. Mezitím plukovník Uri bojoval s Iráčany u Ramly a potom, co zvítězil, uvolnil svoje síly pro Jeruzalém. O půlnoci začal nový útok na Jeruzalém, definitivní útok začal ve středu ráno. I když se úplně nezdařil, znemožňoval útok jordánské armády do týla Izraele. V 10:00 bylo Staré město výsadkáři dobito. Hned odpoledne tohoto dne se sešli představitelé Izraele u Zdi nářků (zbytek Šalamounova chrámu). Přišel tam premiér Ben Gurion, generál Moše Dajan, Narkiss, Bar Lev a hlavní židovský rabín.

   Nejtvrdší boje z celé války probíhaly u Dženinu, kde spolu sváděli bitvu izraelští výsadkáři s Palestinci a 25. jordánskou pěší brigádou. Obě strany nebraly zajatce. Dost často šlo o boj muže proti muži.

   I přesto, že se jordánská armáda bila ze všech států Arabské ligy nejlépe, byla téměř celá během necelých čtyř dnů Izraelci zničena. Podařilo se to především díky drtivé izraelské letecké převaze.

 

Syrská fronta

   Útok začal podobně jako v Jordánsku. Nejdříve během izraelského leteckého útoku na Egypt provedly syrské migy nálet na rafinérii v Haifě, přehradu v Deganíji, záložní letiště v Meggidu a falešné letiště v Šomronu. Jejich akce nezpůsobily vážné škody a přitom ztratilo syrské letectvo tři migy. Ve stejnou dobu, když Izraelci bombardovali jordánská letiště, zaútočily na syrská letiště v Dmejru, al-Mezze, Cajkale, Mardž Rajale a Tijásu. Během tohoto útoku byla zničena asi polovina syrského letectva (61 strojů) a zbytek byl přesunut do vzdálené oblasti od Izraele jako ,,strategická záloha“.

   Sýrie místo aby v pondělí 5. června zaútočila, dokud byly hlavní vojenské síly vázány v boji s Egypťany, tak se držela na svých obranných liniích (šlo o tzv. ,,komplex Maginotovy linie“). Syřané také nejspíše mysleli, že Izraelce porazí Egypt. Když se ukázalo, že se tak pravděpodobně nestane, začali Syřané dělostřeleckou palbu, ale zaútočili až v úterý 6. 6. 1967. Útok zahájila 1. obrněná a 1. motorizovaná syrská divize s posilou několika pěších brigád. Hlavním cílem útoku byl přístav Haify a město Nazaret (v Nazaretu bylo největší soustředění arabů v Izraeli). Vedlejší útok byl veden na kibucy Dan, Tel Dan a Šear Yašuv (kibuc je zemědělská osada). Velitelem Izraelců byl zde generál Elazar. Ten nechal obranu měst a kibuců vojskům teritoriální obrany a většinou vojsk, které měl k dispozici, zaútočil na syrské město Dženin.

   Syřané sice pronikli do vnitra Izraele, ale nebyli schopni města a vesnice dobýt, a tak si zajistit dostatečný týl a byli roztroušeni po okolí. Také se jim nepodařilo ovládnout silnice, a tím pádem Syřanům vázlo zásobování a nemohli využít ani své mobilní dělostřelectvo, zvláště raketomety ,,Kaťuše“.

   Ve středu byly přisunuty první posily ze Sinaje a izraelské letectvo zahájilo útok na jordánská obranná postavení. Hlavní posily Izraelcům přišly ze středy na čtvrtek, ale útok po odpočinku na Golanské výšiny začal až v pátek. Syřané měli na Golanských výšinách šest brigád (2., 8., 9., 11., 32. a 90.). Pět brigád bylo vybaveno tanky T-34 a samohybnými děly SU-100, přičemž oba typy vozidel pocházely z druhé světové války.

   Z pátku na sobotu postavili Izraelci přes řeku Jordán dva mosty a v sobotu zahájili další izraelský útok se silnou leteckou podporou. Ve 14:30 dobyli Izraelci Kunejtru. Hlavni část syrských jednotek se stáhla k Damašku. K útoku se připojili také izraelští výsadkáři, kteří byli přímo vysazeni nad městem Fig, čímž Syřany zaskočili a město dobili.

 

Příště: díl třetí: Postavení jednotlivých aktérů před Šestidenní válkou

 

 

Autor: Martin Pešek | pátek 6.6.2014 13:05 | karma článku: 13,25 | přečteno: 979x
  • Další články autora

Martin Pešek

Fotoblog - 70.Výročí vypuknutí Nymburského povstání

Dnes proběhla v Nymburce oslava 70. Výročí Nymburského povstání. Můj fotoblog je z historické bojové operace. Akci provedl historický klub SPVH Sever 2013 a divadelní soubor Hálek. Nešlo přímo o historickou rekonstrukci, jelikož se nějaká podobná akce v Nymburce 2. května 1945 nestala, ale jelikož Německá vojska v této ukázce tvořili příslušníci 20. granátnické divize SS (1. estonská), tak je tu paralela s událostí (událost nastala po Nacistické kapitulaci), kdy několik příslušníků této divize, bylo v Nymburce po přestřelce zadrženo a popraveno.

2.5.2015 v 18:40 | Karma: 8,58 | Přečteno: 469x | Diskuse| Fotoblogy

Martin Pešek

Fotoblog z Ruzyňských kasáren

Dnes jsem se byl podívat na americkou vojenskou techniku (současnou i historickou) do Ruzyňských kasáren. Celkový můj zážitek byl výborný, tedy až na počasí. Rád bych vám nyní ukázal pár svých fotografií a poděl se tak s vámi o svůj zážitek.

31.3.2015 v 16:50 | Karma: 20,97 | Přečteno: 814x | Diskuse| Fotoblogy

Martin Pešek

Zneužití ústavy ČR propagandou

Tento článek píšu především jako reakci na článek pana Jiřího Soudeka. Ve svém článku: Vláda si nyní osobuje více práv než jí podle Ústavy a Sbírky zákonů ČR náleží!. Tvrdí, že vláda jednala nezákonně. Nyní uvedu důkazy, že tomu tak není.

20.3.2015 v 18:45 | Karma: 16,90 | Přečteno: 987x | Diskuse| Politika

Martin Pešek

Suezská krize, díl osmý: Závěr

V této práci jsem se zaměřil na to, jak lokální konflikt ovlivňuje jednotlivé aktéry. Také jsem se ve své práci pokusil nastínit události spojené s pojmem suezská krize. Celá událost ukazuje, jak menší mezinárodní rozepře měly velký vliv na vývoj vztahů v rámci bipolárního světa. Jak se ukázalo tak Velká Británie a Francie přes dobrou vojenskou přípravu neměly jasný politický plán, co udělají po invazi a nezajistily si podporu USA. Nejenže se jim nepodařilo svrhnout Násirův režim, ale ten po konfliktu ještě posílil. Izrael po konfliktu také posílil, jelikož se mu podařilo zajistit svoje hranice s Egyptem.

5.11.2014 v 15:00 | Karma: 7,77 | Přečteno: 432x | Diskuse| Politika

Martin Pešek

Suezská krize, díl sedmý: Zrod jednotek UNEF

V tomto díle píši, jak vznikli jednotky UNEF a jak ovlivnili konflikt a další fungování OSN.

4.11.2014 v 15:00 | Karma: 6,73 | Přečteno: 358x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Poslanci mají jednat o změně zákoníku práce, o minimální a zaručené mzdě

2. května 2024  5:42

Poslanci by měli na mimořádné schůzi začít projednávat úpravu zvyšování minimální mzdy. Novela...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

  • Počet článků 41
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 807x
Politolog a moje motto je: Nemusím s tebou vždycky souhlasit, ale přesto tě můžu mít rád a respektovat tě.

Seznam rubrik