Palestinci – jsou nebo nejsou národ

Aby se dalo odpovědět na tuto otázku, je důležité pochopit, co je to vlastně národ.  Přesná a všeobecně uznávaná definice pojmu národ neexistuje, ale současnosti se používají dva druhy národů a to etnický a politický.

Politický národ můžeme chápat, jako určité společenství lidí, které spojuje jazyk, kultura nebo území a byl vytvořen uměle různými skupinami etnik. Ukázkovým příkladem je USA, tento stát, který tvoří mnoho národností (Italové, Irové, Češi, Číňané…) sám sebe chápe jako jeden národ a to přímá i většina jeho obyvatel. Etnický národ, je naopak chápán jako jedno etnikum, které kromě společného jazyka, kultury tvoří ještě společný původ a dějiny. Naopak je nemusí spojovat společné území, např. Rusové nebo Maďaři nežijí jenom v Rusku nebo Maďarsku.

Nyní se posuneme přímo k Palestincům. V případě etnického národa, se občas přihlašují k starověkému národu Pelištejcům (starším českým názvem Filištínům), obývající kolem roku 1200 př. n. l. oblast jižní části Palestiny (Pásmo Gazy, a jižní část Izraele). Právě podle nich nazvali v roce 135 n. l. Římané toto území Syria Palaestina, jako trest židům za druhé židovské povstání proti Římské říši. Stejný název pak použili i Britové, kteří mezi lety 1918-48 toto území spravovali (Osmanští Turci předtím používali název Sýrie). Dnešní Palestinci nemají nic společného s egejskými Pelištějci , většina dnešních Palestinců jsou potomky Arabů (Sýrie, Egypta, Tuniska…) kteří se většinou přistěhovali na toto území v 19. Století. Pelištějci patřili pod Indoevropské národy, ale Arabové nikoliv, navíc poslední zmínky o Pelištějnech jsou ze 4. stol. př. n. l. a ani nebyla prokázána žádná genetická shoda. V případě politického národa, se tak můžou chápat na základě území (Palestiny), problém je v tom jak toto území ohraničit, jelikož Palestinu můžeme chápat jako území, které spravuje Palestinská samospráva (Pásmo Gazy a Západní břeh Jordánu), nebo území bývalého Britského mandátu Palestina, pak do toho musíme zahrnout i dnešní Izrael a Jordánsko a většina obyvatel těchto dvou států se v současnosti za Palestince nepovažuje. Další problém je se vznikem tohoto názvu, jelikož o Palestincích, jako národu se začíná mluvit, až po založení OOP (organizace pro osvobození Palestiny) Egyptem v roce 1964, předtím si říkali Fedajínové, tudíž by se dalo říct, že byli vlastně založeni jiným národem. Navíc, mnozí jejich vůdci sami sebe neoznačovali jako národ, přiřazovali se buď k Syřanům, Jordáncům nebo Egypťanům.

Na základě těchto faktů, se dá tedy říct, že etnický národ nikoliv a v případě politického do určitosti ano, ale muselo by se lépe určit, kdo je a kdo už není Palestinec a jejich vedení bude více jednotné.  

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Martin Pešek | čtvrtek 10.4.2014 18:45 | karma článku: 10,74 | přečteno: 538x