Některým lidem sebereflexe nic neříká

Tímto chci reagovat na komentář pana Cvalína, Lidovečtí politici obhajují neobhajitelné. V něm obviňuje Katolickou církev z kolaborace z nacisty a fašisty. Nechci kritizovat obsah jeho slov, ale způsob jakým to napsal a k jaké ideologii se hlásí, mi přijde jako pokrytectví, bez špetky sebereflexe.

Poukazuje na některé historické okolnosti, některé jsou i pravdivé, ale způsobem jakým to říká a měřítko jaké tím nastavil, je neadekvátní z pohledu, jak s nacisty před válkou na jejím začátku spolupracovali komunisté. Nechci tady mluvit, o tom co udělala nebo neudělala katolická církev. O tom už mluvili jiní a názory se tolik rozcházejí, že dojít k nějakému konsenzu je skoro nemožné. Pokud rozeberu dvě základní encyklice, které vydal Vatikán v roce 1937 (Mit brennender Sorge a Summi pontificatus), tak zatím co Mit brennender Sorge odsuzují vedení Třetí říše, tak v Summi pontificatus odsuzují komunismus jako ideologii. Tudíž jak vidno komunisté byli pro Vatikán větší zlo než nacisté, ale jejich metody neschvalovali.

Nyní se vraťme ke komunistům, pan Cvalín ukazuje fakt, že Vatikán měl diplomatické vztahy s Třetí říší. To je pravda, avšak jaksi zapomíná zmínit, že to měl Sovětský svaz s Třetí říší také. Tím byl Pak o neútočení Ribbentrop-Molotov, v něm nejen, že oba aktéři zavázali na sebe neútočit, ale rozdělili i území cizí států. Částečně si rozdělily Polsko, Hitler mohl zaútočit na západ a Stalin mohl obsadit Pobaltské státy, připravit Rumunsko o Besarábii a Finsko o Karelskou šiji. Dále mluví o podpoře těchto režimu na jejich začátku, na tom má podíl i SSSR, jelikož na jejich území se cvičili němečtí piloti, tankisté a výsadkáři ještě dříve než byla německá armáda řádně bojeschopná. V bodě ohledně finanční, materiální a morální už zachází do krajností, jelikož materiální pomoc v případě Vatikánu je z vojenského hlediska nemožná, protože nevlastní žádné nerostné bohatství ani továrny. Ohledně finanční a morální podpory, je to už jak sem zmínil sporné. Naopak byl to právě Sovětský svaz, kdo hojně dodával nacistům materiál a suroviny, prakticky až do roku 1942 jezdili německé tanky hlavně na dodaném benzínu od sovětů. Navíc nesmíme zapomínat, že ústředí komunistů, zakázalo komunistickým stranám v zemích okupovaných nacisty, až do napadení SSSR podnikat odbojovou činnost.

Takže pokud to všechno zrekapitulujeme, tak nám vyjde, že komunisté nemají, co se týče nástupu nacismu nikomu co vyčítat, protože sami na tom mají podíl. Takže panu Cvalínovi bych doporučil, aby si nejprve zametl prach pod svým vlastním prahem a aby pak teprve začal kritizoval ostatní.     

       

  

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Martin Pešek | středa 25.6.2014 17:00 | karma článku: 18,69 | přečteno: 922x