Další rána politické kultuře v ČR

Dnes jsem si přečetl blog kandidátky do EP za stranu Úsvit přímé demokracie Kateřiny Radostové - Petice za zpřísnění imigrační politiky… Osobně mě zděsil fakt, že kandidát do jednoho orgánu EU neví, jak EU vlastně funguje a ještě to dává veřejně najevo.

EU nemá jednotnou imigrační politiku, a tudíž jí nemůže ani zpřísňovat. Imigrační politiku si určuje každý členský stát sám, např. jsou jiné podmínky pro přijetí státního občanství ve Španělsku a jiné v ČR. EU se muže dohodnout na společné vízové politice, ale i tak ji nemůže nařídit. Pokud se budeme bavit o kvótách (je jedno, jestli o tom kolik smíme nebo musíme), tak ty by teoreticky mohla EU zavést, ale na něčem takovém by se jen těžko 28 států dohodlo.

Ohledně politické kultury, tu tvoří nějaký soubor nesepsaných pravidel, kterými by se měl řídi minimálně každý politik. To, že v ČR je politická kultura na velmi špatné úrovni (napříč všemi stranami), by vydalo na celou knihu. To co předvádí Úsvit je, ale opravdu už trošku moc. Nevědět jak funguje systém, kterého se zúčastním a slibovat něco co ani neexistuje je opravdu vrchol. Nutno podotknou, že ostatní politické strany (v ČR) to dělají také, ale ne v takové míře a způsobem jako Úsvit. Nechápat systém a ještě tvrdit, že to není populistické je, jako lhát si sám sobě.                            

Autor: Martin Pešek | pondělí 28.4.2014 16:42 | karma článku: 13,31 | přečteno: 1141x