Modleme se ta dvě slova.

Starý dobrý Svět odchází do dějin a přichází Nový Svět. Koronavirus, zejména pokud zmutuje, prokazuje, neudržitelnost některých jistot, o které jsme se pomyslně opírali. "Stát se postará, dobré zdravotnictví nás vždy zachrání"!

Z přelidněné Asie zamířila pandemie i k nám. Ve velké většině zemí reagovali, po počátečním podcenění, drakonickým omezením práv občanů, zejména práva na volný pohyb.

Existují i země, kde takováto omezení nepřijaly, v USA, Velké Británii a překvapivě i v Německu. Otázkou je, co se stane, až apokalypsa dosáhne i u nich  rozměrů pandemie v Itálii. 

Výhody a nevýhody obou postupů jsou zřejmé.

Země, které přijaly omezení pohybu se budou potýkat s výpadky soukromých , a zejména státních rozpočtů v době, kdy bude extrémní tlak na už tak zadlužené státní kasy. Podaří se jim ovšem dostat nemoc pod kontrolu.

Země "svobodomyslné" budou, s růstem mrtvých a kolapsem zdravotnictví, nuceny vlastní veřejností k přijetí drakonických opatření, která budou o to dražší, o co později budou přijata.

Oba systémy se mohou modlit k výzkumníkům, aby vyvinuli a odzkoušeli vakcínu proti SARS a tím i proti koronaviru. 

Modlit se neumím, tak zkusím ona dvě slova. Bossa Nova!

Modleme se i za to, aby virus nezmutoval v horší, ale naopak ve variantu méně škodlivou. Pokud by virus zmutoval ve formu "klátící" i mladou generaci, ohrožena bude celá civilizace.

Američané už zkoušejí vakcínu a dle prezidenta USA Trumpa bude masově nasazena do léta a přitom už zkoušejí první vzorky vakcín na dobrovolnících. Povzbudivé je i to, že za nejnadějnější lék pro beznadějné případy je označován Remdesivir americké  firmy Giledad Scientes, která využívá odkazu docenta Holého a kde najdeme i další velkou českou stopu ve formě chemika a obchodního šéfa firmy Tomáše Cihláře! (1)

Bossa, Nova, Bossa Nova!

Víme, že jednou tato nákaza bude minulostí. Co potom?

Zkušenosti současného Světa prokázaly, že každá nákaza se bude šířit rychlostí tryskového letadla po celém Světě.  Logicky přijde další a může být opravdu smrtonosná, zdravý, nezdravý, starý, mladý.

Už teď se odhaluje nepravdivost multikulturalismu oblíbeného v EU zejména u mladých. Každý stát, jehož politici měli plná ústa jednotné Evropy přijímají opatření jen pro svůj" stát.

V Číně, kde infekce vznikla, zákonitě virus musí "navštívit" i další kantony a navíc ani ta nedokáže zásobit prostředky, jejichž výrobu jsme ve jménu úspor převedli do Číny.

Velkou otázkou je tedy ponechání určitých výrob v EU i za cenu vyšších nákladů, stejně jako rozsah potravinové bezpečnosti. Možná by to měl být úkol pro ozbrojené složky států 

Rozpočty dříve tak bohatých zemí jsou napjaty, že už v případě Itálie bude zázrak, pokud se podaří, byť snad s pomocí Evropské centrální banky,  stabilizovat italský státní rozpočet letos a na příští roky.

Vždyť i u nás je skoro dva milióny živnostníků, z nichž velká část z rozkazu státu ze dne na den ztratila příjmy. I kdyby jeden milión, týká se možná miliónu rodin, kterým vypadla velká část příjmů.

Ekonomické zvládnutí krize je pak klíčové. Zadlužené státy prostě nemají dost prostředků na podporu těch, kterým z moci úřední vydělávat a danit!

Krátkodobě pomůže, pokud se předou veškeré dostupné peníze z fondů na různé obskurní činnosti do fondu na podporu členských států. Trochu by to pomohlo. Trochu.

Starý Svět není připraven na globální výzvy. Snad to pochopí i politici dříve, než je předběhnou malíři pokojů.

A co já s tím? Zkusím ta dvě slova.......

 

1)https://www.novinky.cz/zahranicni/koronavirus/clanek/vakcinu-proti-koronaviru-zacali-testovat-na-lidech-40316925

Autor: Luděk Peleška | sobota 21.3.2020 13:15 | karma článku: 9,07 | přečteno: 257x
  • Další články autora

Luděk Peleška

Začátek konce USA?

8.11.2020 v 18:11 | Karma: 25,11

Luděk Peleška

Trumpova zkouška covidem.

2.10.2020 v 12:54 | Karma: 15,52

Luděk Peleška

Nová doba?

27.9.2020 v 12:53 | Karma: 25,09

Luděk Peleška

A dost!

23.9.2020 v 17:44 | Karma: 35,36

Luděk Peleška

Tak kdy to praskne?

21.9.2020 v 20:17 | Karma: 23,77