Mee too? Zlatokopecké hnutí...

Mee too je ukázkou, jak dobré myšlenky vedou do pekla. Zneužití pozice zasluhuje trest. Dokonce i v Holywoodu, kde kámen oblažuje cihlu. Nesmí se z něj ale stát prostředek likvidace nepohodlných a způsob k vydírání úspěšných.

Zajímavá je struktura obžalovaných. Žádný instalatér, žádný tesař. Jediným vhodným řemeslníkem je Harrison Ford. Tesař, který udělal kariéru až po kristových letech.

Přitom práve Ford je příkladem, že postele talentu netřeba. Kariéra byla opravdu famózní a jeho životní výdělek se odhaduje na více než tři miliardy Dolarů. Nicméně v mládí dělal řemeslo a příležitostně hrál.

Snad právě pozdní věk vstupu mezi holywoodské celebrity brání  aktivistkám ho žalovat. Tomu by porota neuvěřila ani v USA....

Násilí na partnerech je bezpochyby odporné a trestné. Dochází k němu i u homo sappiens, který o sobě tvrdí, že je moudrý.

Dopuští se ho partneři a častěji muži, než ženy. V trestním zákoníku na tyto sprosťárny pamatují mnohaleté žaláře. Pokud existují důkazy, šup s viníkem do ďoury. Co nejdříve a na dlouho.

O to tvrději by však měly být "oceněny" křivá anebo nedoležená obvinění. Doložit po čtvrt nebo půl století čin této povahy je nad lidské síly. Ve většině zemí je proto zaveden institut promlčecí doby. V USA nikoliv.

Žaloby postihují jen a pouze známé osoby. Vypadá to na Klondike. Někdo obviní známou osobu. Důkaz netřeba, často se přidají další. Důkazem je počet žalujících. Právníci producentů, církví a jiných "tučných kachniček" navrhnou mimosoudní vyrovnání a je to!? Kachničky tedy raději zaplatí avšak pravedlnost zapláče.

Na vlně Mee too se vezou i pomstychtivé skupiny zhrzených nepřátel církví.

Zrovna před časem byl zveřejněn případ australského kardinála Pella, který byl nižší instancí australského soudu uznán vinným. Sedmdesátiosmiletý karidinál se měl před čtvrt stoletím dopustit znásilnění chlapce. Byl odsouzen na šest let vězení a poslán do věznice. Zatvrzele trval na své nevinně.

Obžaloba se opírala o svědectví  dvou mužů, na kterých se měl hanebného činu údajně dopustit. Jeden z nich před svou smrtí obvinění odvolal a přiznal, že bylo nepravdivé. Nevíme, kdo ho navedl.

Vrchní soud kardinála následně uznal nevinným s tím, že se takto popisovaný skutek prostě stát nemohl.

Happy end? Jeden z mála.

Možná, že by pomohlo, kdyby se poškození domohli odškodnění až po pravomocném rozhodnutí soudu. A zavedení promlčecích lhůt spolu s nekomprosním trestání evidentně falešných obvinění.

 

Autor: Luděk Peleška | středa 29.4.2020 9:17 | karma článku: 28,99 | přečteno: 1256x
  • Další články autora

Luděk Peleška

Začátek konce USA?

8.11.2020 v 18:11 | Karma: 25,11

Luděk Peleška

Trumpova zkouška covidem.

2.10.2020 v 12:54 | Karma: 15,52

Luděk Peleška

Nová doba?

27.9.2020 v 12:53 | Karma: 25,09

Luděk Peleška

A dost!

23.9.2020 v 17:44 | Karma: 35,36

Luděk Peleška

Tak kdy to praskne?

21.9.2020 v 20:17 | Karma: 23,77