Česko vede v poločase. Bude výhra?

K porážce koronaviru vedou dvě cesty. První je masová izolace  a zpomalení pandemie, aby se nezhroutilo zdravotnictví. Ta druhá je drsnější. Izolovat jenom rizikovou skupinu (65+) a nechat obyvatele "proočkovat" samovolně.

Česká vláda zvolila cestu masové izolace, zpomalení růstu onemocnění tak, aby nemocnice "stíhaly" péči o pacienty v kritickém stavu. Řečeno terminologií fotbalovou, za cenu nesmírného úsilí (a peněz), máme hru pod kontrolou i když soupeř útočí.

Nemusíme prot vybírat, koho "připojit" a koho ne. Pokud se koukneme do Světa na státy, které zvolily postup druhý, tak i ty, pod tlakem veřejnosti, kombinují druhý systém s prvním.

Česku stačila měsíční "skorodovolená" a procentní nárůst nakažených klesá i při exponenciálnímu růstu testování.

Bravo!

Druhý poločas však rozhodne a dá tak podobu i konečnému výsledku našich voleb.

Itálie, která zvolila stejnou metodu pozdě, ale přece jen, má "skoroprázdniny" déle a ukazuje čemu budeme asi čelit i my.

Frustraci masy lidí z dlouhého nicnedělání a hlavně úbytku příjmů. Dokonce se v Itálii množí i krádeže potravi v obchodech. Důvod? Hlad..Snad nedojde k rabování!

Je jasné, že odborníci-epidemiologové, by rádi uvolnili opatření až v době, kdy bude "proočkovanost" národa zaručovat péči o pacienty v kritickém stavu na jednotkách intenzivní péče. Ještě lépe: v době existence účinného léku na trhu a vakcíny.

Doba je zlá, Kamile! Ekonomové se předhánějí v propadu domácího HDP. Ti největší optimisté tipují šestinu výpadků příjmů, pesimisté třetinu.

To je ovšem návrat do roku 2008 se vším všudy... Státní rozpočet je však vázán daleko vyššími povinnými výdaji!

Pro výhru v druhém poločase je tedy nutné rozumně přijmout riziko a vrátit společnost, byť do sešněrovaného života bez masových akcí, v rouškách, rukavicích, ale do práce. Každého. Čím dříve, tím lépe.

Nezávidím to těm ve vládě. Na jedné straně zdraví, na druhé straně možná nespokojenost voličů (diváků) s druhým poločasem. V těžkých dobách je možná radikalizace části společnosti.

Jako diváci si přejme vítězství domácích..

 

p.s. V New Yorku se po týdenním "blackotu" zvedla porodnost. Příští rok nebudou stíhat porodnice?

Autor: Luděk Peleška | čtvrtek 2.4.2020 10:21 | karma článku: 16,90 | přečteno: 594x
  • Další články autora

Luděk Peleška

Začátek konce USA?

8.11.2020 v 18:11 | Karma: 25,11

Luděk Peleška

Trumpova zkouška covidem.

2.10.2020 v 12:54 | Karma: 15,52

Luděk Peleška

Nová doba?

27.9.2020 v 12:53 | Karma: 25,09

Luděk Peleška

A dost!

23.9.2020 v 17:44 | Karma: 35,36

Luděk Peleška

Tak kdy to praskne?

21.9.2020 v 20:17 | Karma: 23,77