ČEZ si dělá co chce

V posledních dvou týdnech probíhá trochu dramatická diskuse o nových blocích hnědouhelné elektrárny v Prunéřově. Rezignoval ministr životního prostředí, Strana zelených odešla z vlády. Mnozí ekologové a někteří politici usilují, aby nové zařízení mělo čistou účinnost alespoň 42 %, jak odpovídá standardu tzv. nejlepší dostupné technologie a nikoli pouze 40 %, jak navrhuje ČEZ. Dvě procenta, že jsou předmětem sporu? Ona dvě procenta rozdílu v čisté účinnosti znamenají, přepočtená na dostupné hnědé uhlí, úsporu 210 000 tun ročně, což je pro představu 105 vlaků o 40 plně naložených vagónech. To není tak bezvýznamný rozdíl!

Odpor k realizaci řešení s vyšší než čtyřicetiprocentní účinností odůvodňuje ČEZ tím, že by pro něj nebyla ekonomicky tak výhodná. Nestála by bratru 25 mld. Kč, ale možna o pět nebo sedm více. Loňský zisk ČEZ byl přes 50 mld. Kč a letos se předpokládá, že naroste dokonce na 80 mld. Kč. Elektrická energie je pro občany i firmy přesto drahá a slušnou porci, okolo 25%, ji navíc vyvážíme do zahraničí. Takže stručně řečeno, polostátní ČEZ v podstatě šetří na našem životním prostředí a zdraví lidí, aby zisky byly co nejvyšší. Občasný argument o neslučitelnosti bloku s vyšší účinností se zásobováním regionu teplem není relevantní, jak dokládá nejen norská studie. Odpovědí je budovaný nový blok v Ledvicích, jehož čistá účinnost bude přesahovat 42 % a zároveň bude i zásobovat teplem Bílinu a Teplice. Ten tuhý odpor k nejmodernější technologii s jinými parametry je i tak trochu zvláštní. Chci věřit, že za tím není prostá skutečnost, že si ji investor už nepřeobjednal. K podpoře stavby elektrárny Prunéřov II se vyjádřila i tripartita i vláda kvůli jedinečné příležitosti zvýšení zaměstnanosti v regionu. Uvádí se až 800 pracovních míst při stavbě a provozu. No dobře, jedna prostá otázka: Modernější technologie by stavební firmy ani provozovatele nezaměstnala? V obecnějším smyslu si však nejsem vůbec jist, zda je nejefektivnější a udržitelné řešit zaměstnanost právě touto cestou, kdy v podstatě jedno nové pracovní místo vznikne investicí 30 mil.Kč!

Jsem přesvědčen, že dlouhodobě zkoušené severní Čechy by se měly spíše postupně odlehčovat od své zátěže a nebo si alespoň zasloužit nejmodernější technologie, co nejvíce šetrné k životnímu prostředí. Polomoderní technologie je asi dobrá pro ČEZ, méně pro místní lidi a prostředí i naše mezinárodní závazky.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: František Pelc | čtvrtek 1.4.2010 22:00 | karma článku: 13,64 | přečteno: 1339x