Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
KT

Ježikača

28. 8. 2011 17:54
už to zaznělo jinak níže.

většina většinové populace v ČR si úpěnlivě přeje, aby se konečně začalo měřit všem stejným metrem. a dělí lidi na normální-slušné a ty ostatní. a je jí jedno, jakou mají barvu, tvar nosu a sklon očí. ale blbci jsou všude. podmnožina blbců jsou rasisté (jedno jestli z menšin, nebo většiny), kteří téma využívají. a pak jsou ještě horší lidé, ti, kteří si z rasizmu udělali byznys a tu ho uměle přiživí, tu o něm úmyslně lžou. myslím, že ti způsobí největší škodu, ale pro osobní zisk jsou jednoduše všehoschopní.

0 0
možnosti
A

antropos

28. 8. 2011 1:18
Jsou nebo nejsou? - 2

pokračování z předchozího:

Navíc se tradičně rasový koncept opírá o znaky, které jsou proměnlivé mezipopulačně podle životních podmínek (viz ona barva kůže); neodlišují nás, neboť jsou kontinuálně proměnlivé (ne, když se Evropané nastěhují do Ameriky a přivezou si bratry z Afriky coby otroky). Některé tyto úvahy jsem se pokusil (mimo odborných publikací a přednášek) vtělit ve zjednodušené podobě do dostupných textů (pro zájemce viz např. http://www.blisty.cz/art/47366.html ). Jiná věc je, proč jsme my lidé (jako takoví) často nedůvěřiví (xenofóbní) vůči těm druhým, a ještě úplně odlišná je záležitost společenského pojímání rasovosti, vedoucí až k rasistickým postojům, které v zásadě s koncepcí ras nemusí mít nic společného a jen zneužívají existujících rozdílů mezi námi.

0 0
možnosti
IP

IvaPekárková

29. 8. 2011 15:17
Re: Jsou nebo nejsou? - 2

To jste to řekl hezky. Taky jsem četla o vitamínu D3, respektive jeho nedostatku, který dokáže, prý během pěti generací, z černocha udělat bělocha, odstěhuje-li se na sever, kde je méně slunce. (Eskymáci si můžou dovolit být tmavší, protože jedí syrové ryby, ve kterých je vitamínu D3 dost). Tohle ovšem vtloukejte do hlav lidí, notoricky trpících nedostatkem rybího tuku, fosforu či jiných látek ovlivňujících myšlení... Fakt je, že i když se barva člověka dokáže během pěti generací od základu změnit, většina lidí, kteří dělí Homo sapiens na rasy, takhle daleko myslet nedokáže... A pak se do toho ještě přidá kultura různých lidských skupin a je v tom pěkný zmatek.

0 0
možnosti
A

antropos

28. 8. 2011 1:17
Jsou či nejsou? - 1

Je mi jasné, že lze jen velmi obtížně vysvětlit rozpor mezi tím, jak jsme zjevně různorodí a jak jsou odlišné různé skupiny (populace) lidí, a tvrzením, že rasy jako samostatné skupiny (biologické kategorie) lidí neexistují. Je však tomu tak. Postupné oddělování populací (což se odráží v jakési příbuznosti a větvení - viz někým v diskuzi uvedené haplotypy čili určité odlišné kombinace tzv. alel, variant genů) vedlo k pestrému lidskému rodokmenu (míněno současného člověka), kdy se ale jednotlivé skupiny (populace) mohly geneticky proměňovat, migrovat, mísit atd. Současná genetika a antropologie dokáže velmi jemně tyto procesy sledovat a jednotlivé skupiny rozlišovat, ale na druhou stranu všechny tyto výsledky ukazují na to, že rasy jako takové neexistují (přísně logicky vzato by se dalo naopak říci, že je jich nepředstavitelně mnoho a ještě se ke všemu mísí). - pokračování ...

0 0
možnosti
JY

jayana

26. 8. 2011 22:05
Jen pro poradek

Poslednich nekolik let se vyskytuje taky kolonka " I prefer not to answer", tedy nechce se mi odpovidat :-)

0 0
možnosti
IP

IvaPekárková

29. 8. 2011 12:23
Re: Jen pro poradek

V USA? Při sčítání obyvatel??? Vím, že tahle kolonka existovala už delší čas na sexuální orientaci a snad i náboženství, ale na rasu... Prosím, dejte mi vědět, jestli to skutečně víte, tohle je zajímavé. I.

0 0
možnosti
A

agent_A54

23. 8. 2011 11:44
Je vidět, že by se měla nově definovat

slova popisulící lidstvo. Máme národy, národnosti, rasy, státní příslušnost, etnikum... tak asi někde je slovní nedostatek z důvodů přežilého staršího dělení... Co tedy takto: Rasa: Běloch, podrasa: evropský typ, arabský typ, indický typ, hispánský typ...; Černoch: podrasa: africký typ (podtypy: pralesní, Jihoafrický, štíhlý rovníkový....), americký typ, pygmejský typ; Žluťoch: podrasa: asijský typ, americký native, pacifický typ... Mulati, Mesticové a Zambové a Všerasový typ atd.

0 0
možnosti
AL

nechci vyrusovat

23. 8. 2011 11:21
Tak už to sundejte

Stejně tu hloupost již nikdo nečte a pouze se kliknutím přesvědčí, že je to ztráta času.Rv

;-D;-D;-D

1 0
možnosti
I

ifurt

22. 8. 2011 23:22
jak to vlasně je ?

Ježíšův výrok „Milujte se navzájem, jako jsem já miloval Vás“ (Evangelium podle Jana, kap. 15, verš 12).[14] byť může evokovat i frázi „Milujte se a množte se“[15] (lidová parafráze na „Ploďte a množte se a naplňte zemi“ z Genesis, kap. 1, verš 28).

  Češi se asi navzájem nemilují a nemnoží se. Země česká bude naplněna jinou zemí. Masaryk se v hrobě obrátí.

0 0
možnosti
LB

SideChainMan

22. 8. 2011 22:22
Je to pochopitelně nehumánní

Je to pochopitelně nehumánní, dělit lidi na rasy, nebo podle víry, podle národnosti, politického přesvědčení nebo podle délky nosu, velikosti uší nebo barvy očí. Jen to zavádí k diskriminaci, Ten článek tu myšlenku provokuje a je pochopitelně zase dobrý :-).

1 0
možnosti
C

celim

22. 8. 2011 21:06
No u nás si na rasy moc nehrajeme,

tedy většina obyvatel, ale spíš co od těch kterých etnik můžeme očekávat. Když večer zdálky uvidím jít nějaké Vietnamce, tak jako když se nic neděje, ale když zaregistruji, že jsou to Indočeši, tak pro jistotu půjdu na druhý chodník, abych je moc neprovokoval. Když budu zaměstnavatel, tak takového Vietnamce asi zaměstnám bec problémů, zatímco Indočecha pouze tehdy, když na něj budu mít dobré reference, protože jsem již četl mnoho špatných zkušeností jiných zaměstnavatelů, díky kterým mají obecně špatnou pověst a nehodlám rozšířit řady těch, co se spálil přede mnou.

0 0
možnosti
MT

jozko skocdopole

22. 8. 2011 21:04
Rasa je neco,

nad cim si barevni, ale i bílí (jako multi-kulti, politici, cezori) zbudovali vysokou karieru.

1 0
možnosti
  • Počet článků 313
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 7499x
Autorka knih, tlumočnice, barmanka, taxikářka na obou stranách silnice. Poslední vydané knížky: Levhartice (román), Beton (soubor povídek), Péra a perutě (můj první román v novém vydání), Postřehy z Londonistánu (blogokniha), Pečená zebra (román o černobílých vztazích v Česku). Na jařeo vyšlo nové vydání Slonů v soumraku (román o nerovné lásce starší Angličanky a mladého Senegalce). Na září se chystá fungl nové doplněné vydání tlusté blogoknihy -- Multikulti pindy jedný český mindy. Zrovna se pouštím do pokusu napsat novou knížku. Můžete mě kontaktovat na ivapekarkova@gmail.com