Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

tomtop

13. 1. 2012 12:03
v práci je lepší asi ta přetvářka

ve firmě kde pracuji (momentálně čr) se slušnost mezi mladšími ročníky moc nenosí. Přijdou do práce, nepozdraví jiné než vedoucí a své kamarády, jdou pak kolem tebe a diví se že je ignoruješ...

Nebo volají, bez pozdravu vyhrknou co chtějí a zavěsí ... . Jsou svým způsobem upřímní - nezajímají se o většinu kolegů víc než o sešívačku a také to dávají najevo. O to větším kontrastem je, když něco potřebují - to jsou najednou velcí přátelé s každým.

Byla by mi v tomto případě asi milejší neupřímnost, lépe by se nám vycházelo.

1 0
možnosti

tomtop

13. 1. 2012 12:05
Re: v práci je lepší asi ta přetvářka

myšleno - trvalá neupřímná slušnost...

0 0
možnosti

Martin_CT

13. 1. 2012 4:43
Zpusoby jsou kriticky faktor spoluziti

Divam se na to podobne, autorko. Zakon je k tomu, aby sme se vzajemne nepobili. Ale nemit zpusoby dela automaticky kazde lidske stretnuti neprevidatelne. Ziju ve Statech pres 30 let a jako kazdeho ne-Americana mne ze zacatku usmev a pozdrav "How are you?" nebo "Hi, how are you?" matl. Pak mi doslo, ze to znamena "Beru te na vedomi, nic proti tobe nemam, dalsi rozprava nezarucena, ale mozna".  Dokonale - proc bych mel od ciziho cloveka cekat vic? Z toho duvodu povazuji Americany za nejcivilizovanejsi narod a nadeji pro zbytek sveta. Zvlast dokud je ta zdvorilost zajistovana svobodnym drzenim zbrane. Zajimalo by mne jak ruzni anonymove co tu pisou rozlisi americky usmev pokrytecky od uprimneho. A ta bajka o zfackovani za podrzeni dveri je pateticka :-)

Martin Horsky, http://www.oamerice.com

2 0
možnosti

Pickup Anddropoff

12. 1. 2012 5:36
Jo, ta britska zdvorilost a tolerance je dovedla tam, kde

jsou. Ono by to asi chtelo nejaky zlaty stred, ani prilis pokryteckych usmevu, ani prilis uprimnych ran do obliceje.  Britove byvali zdvorili az moc a kde jsou ted? Americane jsou znami svym pokryteckym usmevem a How are you, ale opravdu je moc nezajima, jak jste na tom. Je treba vic delit zrno od plev a to kazdy casem pochopi. Ze nejsou mezi Americany drzi lide? Jiste ze jsou. Neexistuji snad mili Cesi? Ano, existuji. Existuji normalni Britove? Ano. Nekde je koncentrace uprimnosti vyssi, jinde ne, ale vsude jsou jenom lidi. A jako vsude, clovek musi hledat, aby nasel to prave orechove.

1 0
možnosti

slušná a kultivovaná

12. 1. 2012 5:59
Re: Jo, ta britska zdvorilost a tolerance je dovedla tam, kde

Dneska se mě jedna známá zeptala, jak se mám, tak jsem se na vteřinu zamyslela a pravila jsem, že dobře, a zeptala jsem se jí, jak se má ona. Pravila, že též dobře. Pak jsme se shodly na tom, že je velice krásný den (opravdu byl jak korálek, vymetené nebe, sluníčko už vytahuje ze země krokusy, a hory na obzory jako démanty). Schválně jsem během celého obřadu (a obřad to je) sledovala, jak se cítím. Předtím jsem měla náladu takovou neutrální, a potom o malinko lepší. Ona je to dobrá psychoterapie, když si člověk uvědomí, že na tom vlastně vůbec není špatně, a připomene si, jak je pěkné, že jsme na světě a svítí sluníčko.

2 0
možnosti

slušná a kultivovaná

12. 1. 2012 3:32
Tak tak

Nemluvě o tom, že i když se usmějete neupřímně, vyplaví se vám do krve endorfiny, takže usmívat se je zdravější, než chodit po česku nasupen. Než žít mezi věčně zamračenými ksichty, ze kterých se ozývá "to nejde", radši mám kolem sebe byť neupřímně usměvavé lidi, kteří přemýšlejí, jak by to jít mohlo.

0 0
možnosti

Andy12

13. 1. 2012 4:26
Re: Tak tak

R^ nelze než s úsměvem souhlasit ;-)

0 0
možnosti

iluminat

12. 1. 2012 1:55
ne vsichni cesi jsme hulvati, ja rozhodne ne, proto

s americanama a anglanama velmi dobre vychazim, nevim jake je jejich opravdove mineni o me, ale ze se mnou spolupracuji, mozna dobre. Ja se slusne choval i v Cesku, neplati ze co cech to vidlak, zrovna jako existuji americane ci anglani co dovedou byt sprosti.

Ale chtel jsem naznacit ze co je pod povrchem muze nekdy  nebezpecne vybublat na porvch, a staci malo. Doufejme ze se to nestane, ale v USA je ted krize a ta omitka dobreho vychovani a  tolerance  zacina mit praskliny.

0 0
možnosti

Andri

11. 1. 2012 19:34
jsem v USA...

...libi se mi, ze jsou na sebe lidi prijemni a usmevavi (zvlaste v oblasti, kde ziju)....ze zacatku jsem ale mela problem rozlisit, kdo je a kdo neni muj "pritel"...kazdy vam rika, ze se na me muzete spolehnout, nabizi ochotne pomoc, Iloveyou sem a Iloveyou tam...ale kdyz prijde na vec, najednou zjistite, ze to byly jenom reci...

ale ty usmevy, zdvorilost, to je vsechno moc prijemne....jenom si clovek musi uvedomit, ze je to opravdu jenom zdvorilost...

1 0
možnosti

Kahlan Amnell

11. 1. 2012 14:12
Souhlasím

Z Anglie mám zkušenosti, že sedím v hospodě s místním kolektivem. Někdo se zeptá na něco osobního, a tak sbírám slovíčka, abycho se dobře vyjádřila, jenže za tři sekundy už je otočený a baví se s jinými.

To mi přišlo jako velké hrubiánství, ale pochybuji, že to bude specifikum nějakého národa. Málokdo umí se zájmem naslouchat, většina lidí poslouchá jenom sama sebe.

0 0
možnosti

wiki5.5

12. 1. 2012 4:55
Re: Souhlasím

v hospode.... po kolikatem pivu?

0 0
možnosti

Doa

11. 1. 2012 12:11
Dávám karmu

Je to poučné... a vůbec celý Váš blog je moc pěkný. :) Jinak musím říct, že když jsem byla v Anglii jako au-pair já, tak jsem na tu povrchnost Angličanů s kamarádkama bohužel nadávala také. Když jsem pak přijela do ČR, ještě jsem na to s láskou vzpomínala... Každá strana má dvě mince a minimálně v tom obchodním styku a na úřadech bych byla spíš pro tu povrchnost, když už teda... jinak upřímně povrchnost nenávidím...

1 0
možnosti

raz

11. 1. 2012 11:47
Mám poněku jinou zkušenost, ale z USA

Když jsem chtěl dát přednost  v tlačenici  do výtahu mladé  mulatce (aby ji galantní Američané nenerazili na rám dveří), tak mi dala facku a blábolila cosi o  sexual harasmentu. Ostatní se koukali do stropu a dělali, že nic neslyší a nic nevidí. Teprve až ta káča vystoupila dostali  přítomní pánové odvahu a za její chování se omlouvali, protože viděli, že jsem cizinec a naprosto z toho vykulený.

Mimochodem: Víte na co jsem se  těšil při návratu domů? Na  hezké zváře našich prodavaček, kterým  se dá  alespoň věřit, že jsou upřimné, když se na vás usmějí ...na rozdíl od  zcela  neupřimných, jen naučených úsměvů tlustých a škaredých američanek.

A to jejich "Y love you" z cehož udělali nic nevypovídající frázi provázející každý konec rozhovoru s někým blízkým mi lezlo ještě víc na nervy než to, že jim je naprosto jedno jak se máte a přece se  vždy  při setkání na to ptají, aniž by vůbec čekali na odpověď.

2 0
možnosti

wiki5.5

12. 1. 2012 4:54
Re: Mám poněku jinou zkušenost, ale z USA

je videt, ze ani rok (nebo jak kratce jste tam byl) nestaci k tomu, aby clovek poznal jinou kulturu

0 0
možnosti

cervenec

11. 1. 2012 8:49
Pracovni zkusenost?

Mne se moc libi, jak pisete, mam navic z Britanie podobnou zkusenost osobni, zato ta pracovni...pracuji v britske firme a co britsky kolega, to des a bes (cest vyjimkam) - arogatni, bez sirsiho rozhledu, bez ochoty snazit se chapat, ze svet funguje do velke miry jinak, nez Britanie, asertivni, i kdyz vsechny jeho argumenty byly vyvraceny, proste kolonialni mysleni :-P. Proste jsem velmi zklamana, ale jsem treba mela jen smulu...

0 0
možnosti

tomtop

13. 1. 2012 11:54
Re: Pracovni zkusenost?

možná to bylo i typem člověka, jeden z mých cz nadřízených se chová podobně. Samej sliz...

0 0
možnosti
  • Počet článků 313
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 7499x
Autorka knih, tlumočnice, barmanka, taxikářka na obou stranách silnice. Poslední vydané knížky: Levhartice (román), Beton (soubor povídek), Péra a perutě (můj první román v novém vydání), Postřehy z Londonistánu (blogokniha), Pečená zebra (román o černobílých vztazích v Česku). Na jařeo vyšlo nové vydání Slonů v soumraku (román o nerovné lásce starší Angličanky a mladého Senegalce). Na září se chystá fungl nové doplněné vydání tlusté blogoknihy -- Multikulti pindy jedný český mindy. Zrovna se pouštím do pokusu napsat novou knížku. Můžete mě kontaktovat na ivapekarkova@gmail.com