Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

popocatepetl

3. 9. 2010 17:30
to mi neco pripomina

Mam dceru s cernochem z Angoly,moje dcera je krasna mulatka a problematika rasismu se mne tykala od prvniho dne kdy se narodila,muj otec ji videl a konstatoval ze nastesti tak cerna zase neni,a sousedka bez studu se mne zeptala jestli je to decko ciganovo hahahaha   radeji jsem z Vitkova odjela  a dobre jsem udelala ,jak uz cely svet  vi o natalce z Vitkova,skoda mluvit,skoda pro Natalku,velice je mi to lito,ale k vasemu clanku,odjela jsem do Mexika  myslela jsem si ,ze tady maji vsichni tmavsi plet nekteri vice jini mene, jaky byl muj udiv  ,kdyz jsem se naucila spanelsky,na ulicich po sobe lidi vylozene rvou,urazlive a rasisticke nadavky,oblibena je Spinavy Indiane ,je to equivalent cikana,hahaha,a podivate se na toho ,co rve na indiana a je taky indian,je to naprosto vsude na svete.Vas clanek mne  velice pobavil .

0 0
možnosti

IvaPekárková

3. 9. 2010 18:21
Re: to mi neco pripomina

No tak to jste si asi užila své... držím palce na všechno. Je jasný, že rasismus byl, je a bude -- většina lidí prostě cítí potřebu se vymezovat vůči ostatním a pokud možno mít pocit, že oni jsou lepší. Barva kůže je šikovná rozlišovací vlastnost, je na první pohled vidět a dá se s tím dělat máloco... zesvětlování je zřejmě ještě o chlup míň zdraví prospěšné než opalování a spol.

V Mexiku mě taky překvapilo, jak moc "normální" Mexičani nemají rádi Indiány (a přitom snad všichni v sobě mají krev původních Indiánů, ne?). V Nigérii jsem zas nevěřila svým uším, když jsem slyšela, jak po sobě na ulici pokřikujou "Hej, žlutej chlapče" nebo "Ty supertmavej čerňochu"... tam to navíc v sobě podle všeho žádný nekalý podtext neneslo, prostě barva kůže byla šikovným rozlišovacím znakem... lepší než na sebe pokřikovat "ty s těma odstálejma ušima" nebo "ty s jednou nohou kratší"...

Ale u tohohle incidentu myslím o barvu nešlo. šlo o nesnášenlivou povahu toho Paula, který hbitě využil situace...

0 0
možnosti

ExPat

3. 9. 2010 14:15
Otazka

Vy jste taxikarka v New Yorku?

Vzala byste dva mlade cernochy ve dve rano na Amsterdam Avenue?

No, tak to vidite.

Ani nemusite odpovidat.

0 0
možnosti

drbas

3. 9. 2010 15:48
Re: Otazka

az na to, ze ona je taxikarka z NY.. nicmene je jasne, ze ty vis vsechno

0 0
možnosti

aprilea

3. 9. 2010 13:36
je to rasizmus?

v egypte sa dosť často stretám s fenoménom, že čierne ženy nie sú vraj podľa egypťanov pekné.  nejeden raz som ukázala na čiernu, ale krásnu dlhonohú gazelu naprosto bezchybných tvarov a bolo mi povedané, že tá žena je vraj škaredá, lebo je čierna. keď som povedala, že aj dotyčný je čierny, urazil sa. že nech to vraj už nikdy neopakujem, leb on je vraj biely. :-))) no, nebol.

0 0
možnosti

Dux Mea Lux

3. 9. 2010 14:49
Re: je to rasizmus?

Řekněme, že byl snědý..a v Egyptě, stejně jako všude na světě, platí heslo "čím světlejší, tím lepší", takže ne tom není naprosto nic divného. Většině lidí, co znám, připadají už jen svými rysy černošky ošklivé.

0 0
možnosti

Své dukáty věnuji na chudé psy

3. 9. 2010 13:02
Voni jsou Indové vůbec dost rasisti -

i ti co bydlej u nás.

Nejednou se mi stalo, že mne některý z nich nazval "bílou tlamou" nebo "bílou samicí vepře domácího" ;-(

Jednou v hospodě v Boleslavi to bylo hodně na hraně, vyzvali mně na férovku - mně bylo 20, jich bylo 20. Měl jsem co dělat, abych se tam odtud vyklidil :-/:-/

 

0 0
možnosti

celim

3. 9. 2010 15:04
Re: Voni jsou Indové vůbec dost rasisti -

Ale to nebyli Indové z Indie, ale Indočeši?! Ne?

0 0
možnosti

burden

3. 9. 2010 11:31
indové

Kdysi jsem byl v Indii a bydlel jsem u manželů, kteří tam bydleli již drahně let. Když došlo na šoféra jejich mercedesu tak paní mi řekla: "Je to výborný chlap, ale tady v Indii má problém, protože je z jihu a je černý jak bota. A tady na Severu jsou indové o něco světlejší. A Indové jsou zcela neuvěřitelní rasisté, stačí, aby byl někdo jenom o nepatrný odstín tmavší a už je to důvod se na něj vytahovat a chovat se k němu jako ke zvířeti."

Já mám s Indy sám dostatek zkušeností, ale jelikož jsem bílej tak rasistické problémy jsem s nimi neměl. Ale viděl jsem, jak se chovají k těm, které považují za méněcenné. Kastovně-rasistický systém je v nich zakořeněn nesmírně hluboko a výsledkem jsou právě takové scény, jako jsou popsány v tomto blogu.

0 0
možnosti

IvaPekárková

3. 9. 2010 11:37
Re: indové

Jj, taky jsem si všimla, že spousta Indů pořád rozlišuje, kdo je o chlup světlejší a kdo tmavší... je to o to větší záhada, že to do Indie nemohli vnést Angličani, tohle tam fungovalo zřejmě už dva tisíce let předtím, ne-li víc. Ale věřila bych, že to Angličanům pomohlo v kolonizování -- byli podstatně světlejší a lidé si jich automaticky "vážili". Ovšem když si přečtete moderní indickou literaturu, vidíte, že má spousta Indů i proti bělochům značné výhrady, v posledních třiceti nebo padesáti letech už bude všechno zase jinak.

0 0
možnosti

Fanýs

3. 9. 2010 10:11
gesto

Ale zdvižený prostředníček je přece gesto uznání. Znamená, že někdo je jednička. V Americe to ještě neví?

0 0
možnosti

realateista

3. 9. 2010 10:10
Jednoduché věci bývají problematické

Myslel jsem, že toto gesto používá pouze pubertální mládež. Ve svém okolí neznám žádného dospělého, který by toto gesto někdy použil.

Samozřejmě, že to zjednodušuje komunikaci, ale slušný člověk snad preferuje jiné hodnoty. Takto časem dojdeme např. k fackování, to je přece také rychlé a účinné.

Pro mě je to jen další důkaz, jak jsou Američané povrchní a sebestřední. 

0 0
možnosti

bullterrier.ukazuje.zuby@seznam

3. 9. 2010 9:48
Málokdy dočtu delší blog do konce,

protože mne začne nudit. Vám se to podařilo. Karma.

0 0
možnosti

misha.a

3. 9. 2010 9:32
palec nahoru

R^

0 0
možnosti
  • Počet článků 313
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 7499x
Autorka knih, tlumočnice, barmanka, taxikářka na obou stranách silnice. Poslední vydané knížky: Levhartice (román), Beton (soubor povídek), Péra a perutě (můj první román v novém vydání), Postřehy z Londonistánu (blogokniha), Pečená zebra (román o černobílých vztazích v Česku). Na jařeo vyšlo nové vydání Slonů v soumraku (román o nerovné lásce starší Angličanky a mladého Senegalce). Na září se chystá fungl nové doplněné vydání tlusté blogoknihy -- Multikulti pindy jedný český mindy. Zrovna se pouštím do pokusu napsat novou knížku. Můžete mě kontaktovat na ivapekarkova@gmail.com