Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JM

J36a17n 69M49e36r61t70a

27. 3. 2014 15:02

To co kolem nás není nějaká specifická morálka. Co je vlastně křesťanská morálka? Vždyť se na tom ani křesťané neshodnou. Rozhodně to nejsou různá pravidla z Bible, vždyť ta si i někdy protiřečí. Mnohá pravidla už v nějaké civilizaci existovala před příchodem křesťanství, zřejmě tedy s křesťanstvím nesouvisí. Nějaká začala být uplatňována až dlouho po rozšíření křesťanství. Některá pravidla z Bible důsledně uplatňovaná by vedla k rozpadu společnosti.

Nekritizovat rozpory ve víře? To by nemělo být chápáno jako něco neslušeného. Pokud někoho zajímá, jaká je pravda, mělo by ho potěšit, když někdo poukáže na to, že se mýlí. To, že se sami můžeme v něčem mýlit neznamená, že bychom neměli upozornit na očividný omyl druhého. S tím Dawkinsem to snad nemyslíte jako vážně míněný argument, že ne?

Neurážet lidi jiné víry je někdy těžké, protože některé věřící uráží kde co. Nedá se brát ohled na každého.

Odvrácení od víry v mnoha případech znamená osvobození ze škodlivých vlivů víry na dotyčného. Autorka ony možné negativní účinky přehlíží a taktně zamlčuje, že mnohé, co víra nabízí, je iluzorní.

Ne, tenhle článek nedává návod, jak být dobrým ateistou. V podstatě říká, že je dobré ateistou nebýt nebo se za to alespoň stydět.

0 0
možnosti
Foto

Hezký protipól vulgárního ateismu, se kterým se tu občas lze setkat.  R^

0 0
možnosti
Foto

Jakmile myšlenka Boha retarduje, objeví se jakesi pojišťovnictví spásy. Což je dost otravné počínání, jehož účelem je hlavně společenská kontrola. Boha nacházeli lidé najmě v extremních situacích, kdy nebylo po ruce rady ani informací, tehdy totiž člověk začíná doopravdy myslet, protože opouští jakýkoliv program. Tento stav často slove vnuknutím a málokdy ho lze považovat za dílo pozemské mozkovny, ale spíše za zásah z uplně jiného, ne-osobního kanálu.

0 0
možnosti
Foto

V tomto světě existuje život a pohyb, změna, vznikání a zanikání. Všechno, co se pohybuje, muselo být nejdříve nějakou silou do pohybu uvedeno. Kdo to všechno tedy uvedl do pohybu?  A konečně: ať se podíváme na cokoliv: na přírodu, na stavbu rostlin, na chování zvířat, všude rozeznáváme tolik plánování, inteligence a rozumu, že prostě musíme předpokládat inteligentního Stvořitele-Ducha.(Teologický důkaz Boha.)

1 1
možnosti
II

A což takhle neříkat lidem, co mají dělat, aby...? :p

0 0
možnosti
MR

to dokazou vetsinou jen ateiste. I kdyz i mezi nama se najdou masiblove

1 0
možnosti
LJ

Paní Pekárková, takovýto objektivní pohled jsem ještě od ateisty nečetl. Dávám karmu, ačkoliv jsem věřící.

1 0
možnosti
MR

M19i75l67a21n 36R40a23d34e69k

20. 2. 2014 18:58

bod 1- ateiste vzdy byli i kdyz ti okolo v neco verili, treba v Minehavu. Vzdy se nekdo zamysli a rekne si ze v ty pohadky neveri, i tady v Mexiku je ateistu, hlavne ve meste, hafo. A neni tady katolictvi nijak represivni, spise vlazne.

Bod 2, ano, a myslim si ze uz i v jeskynich byli pochybovaci, cili ateiste. Budhismus, de facto, neni moc nabozenstvi, neni v nem zadny buh jako takovy.

Bod 3, ja jsem presvedceny ateista, bibli jsem cetl, nemohu tomu uverit, nesmeju se nikomu, ale verici se take radi smejou ateistum

posledni bod - neverici lide si to nechavaji vetsinou pro sebe a velmi oceni ze je verici nechteji obratit na jakoukoliv viru.

1 0
možnosti
  • Počet článků 313
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 7499x
Autorka knih, tlumočnice, barmanka, taxikářka na obou stranách silnice. Poslední vydané knížky: Levhartice (román), Beton (soubor povídek), Péra a perutě (můj první román v novém vydání), Postřehy z Londonistánu (blogokniha), Pečená zebra (román o černobílých vztazích v Česku). Na jařeo vyšlo nové vydání Slonů v soumraku (román o nerovné lásce starší Angličanky a mladého Senegalce). Na září se chystá fungl nové doplněné vydání tlusté blogoknihy -- Multikulti pindy jedný český mindy. Zrovna se pouštím do pokusu napsat novou knížku. Můžete mě kontaktovat na ivapekarkova@gmail.com