Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
TT

Nene, nejsme stejní, viz Darwin: To si jeden druh žije v různých prostorech - a tím myslím i prostory kulturní -, a když člen z prostoru A potká občas člena z prostoru B, vnímá ho zpočátku jako příslušníka vlastního druhu. Po čase, když se potkají, platí ještě vnímání stejného druhu, ale současně vnímají vzniklé rozdíly. Vnímání těch rozdílů vede k další separaci, takže v příštím stádiu jsou sice ještě stejným druhem, ale navzájem se tak nevnímají. A to trvá tak dlouho, až tu máme druhy dva.

Popírání rozdílů mezi rasami je velmi nevědecké. Nechci tím říct, že se proto cítím nadřazený atd. apod., ale ten rasový egalitarismus je cesta do slepé uličky se zavázanýma očima. Zakládá se to na moderním sypání si kopců, hor a pohoří popele na hlavu v Evropě, ted mezi Evropany. Na jedné straně je pěkné, že jsou černoši lepší běžci, to se říct smí, to rasismus není. Ale říct, že na techniku jsou leví, to už je pomalu trestné, může to být pravda pevná jak ten bod, který potřeboval Aristoteles, aby pohnul světem.

Příklad cikáni: žil jsem mezi nimi a dnes je tomu opět tak. Dalek toho být nějakým rasistou budu tvrdit, že jsou jiní než gádžové, a to zatraceně. Abych se vyhnul jejich přístupu k práci, poctivost nebo čistotě, zmíním jejich povídačky v běžném, přátelském rozhovoru - oni jsou schopní vykládat strhující příběh, pro který, aby byl souvislý, si musí vymyslet deset lží nebo výmyslů za minutu. Jde jim to tak dobře, že to nezasvědcený gádžo nepozná ani náhodou. My tuto schopnost nemáme, paní Pekárková, že? Jaká by to byla dřina, vykládat svému manželovi, proč jste přišla domů o dva dny později. OK, s předchozí myšlenkovou přípravou byste nějakou historku na plac hodila, ale manža by to spolkl jenom z lásky a nechuti se hádat.

Vidíte: jsou jiní. Oni umí cigánit, my ne. Jsou v tom lepší. Smím to říct, nebo je to taky rasismus?

2 0
možnosti
JF

J 28F

12. 3. 2015 3:01

Presne tak. Delala jsem rozhovory s hodne prezivsimi holocaust a nejvetsi pouceni z toho, ktere mam, je to, ze cim vic kdo trpel, tim vic dovedl rozlisovat mezi jednotlivymi lidmi. Snad nikdy jsem od techto lidi neslysela, ze by mysleli ve stylu Nemci = Nacisti. Ne, vzdycky mluvii o Nacistech, nikdy o Nemcich. Nebo jmenovali primo cleny vedeni lagru, a casto dokonce o nekterych mluvili pekne (dovedli velice dobre rozlisit, kdo byl skutecne zly a uzival si toho, ze muze druheho ponizit ci byt k nemu kruty, a pak ty, kteri se snazili veznum zivot ulehcit a nekdy nektere i zachranili). Jo a jeste jedna dulezita vec pri mem poslednim rozhovoru - pani mluvila o tom, jak prezivala Osvetim a celou dobu byla sice trosicku rozrusena a trochu se mracila, ale mluvila ve stejnem tonu o vsem strasnem, co se ji delo. Rozbrecela se az pri pomysleni, co se stalo jedne jeji zname. Jakoby je daleko vic vzalo utrpeni druhych, by bylo stejne nebo i mensi nez jejich. Od tehle lidi se clovek muze hrozne moc ucit. Hlavne postoji k zivotu a druhym lidem. Pekny clanek!!! Diky, jsem moc rada, ze jste to take zaznamenala! Musime rozlisovat a ne vsichni pomlatit, na to tu mame esa jako Putina a Kima (nyni se spratelili, jsem cetla... Russian and North Korea:-( ).

0 0
možnosti
Foto

I12v40o 56C64i11l40i35c19h

11. 3. 2015 19:22

Mám-li v pytlíku devatenáct červených kuliček a jednu modrou, pak téměř jistě z něj namátkou vytáhnu nějakou červenou. A není zrovna efektivní (a ani bezpečné) zjišťovat jestli ten jeden konkrétní cikán není zrovna náhodou ta slušná výjimka. A že takových výjimek znám několik i osobně, ale museli mi to sami ukázat. Pokud mi ovšem neznámí cikáni prohlížejí zpoza plotu zahradu, tak po mnoha minulých zkušenostech již nepředpokládám jejich zájem o botaniku, ale to, že se koukají, pro co by si tam v noci či k ránu mohli přes plot dojít (tak, jak se již mnohokrát stalo). Stejně tak, pokud potkám halekající cikánskou tlupu, tak po předchozích zkušenostech již předpokládám, že mne chtějí okrást nebo jen tak pro zábavu zbít (což se stalo nejen mně, ale i mé manželce a našim dětem). To není žádný rasismus, to jsou pouze dlouholeté negativní zkušenosti s tímto specifickým etnikem.

Pokud by i u cikánů byl poměr slušní versus neslušní stejný jako u majority nebo u všech ostatních minorit u nás, tak s nimi také prakticky nikdo problém nemá. Bohužel zrovna cikáni mají díky svému specifickému životnímu modelu a specifickým prioritám ten poměr zcela opačný a ještě více bohužel většina z nich ten přístup ani nijak měnit nechce ;-(

6 0
možnosti
PZ

Jo mila Pani mluvite mi z duse.

Ono je opravdu vsecko jak se clovek ke vsemu postavi.Ja take jako vy jsem bydlel v New Yorku a mnohokrat jsem byl v situaci kde lide byli ruzne rasy a narodnosti tak jsem se s tim holt musel naucit jednat. A zjistil jsem ze v kazde rase a narodnosti jsou dobri a spatni lide.Kamarady jsem z kazde rasy take. New York byl take v letech 1979-1990 ( kdy Ja tam bydlel) uplne jine mesto zlocinost, prepadavani na denim poradku). Ale jak uz jste rekla hodne zalezelo jakym stylem clovek sel po chodniku, jestli se stale ohlizel a vypadal jako korist nebo jestli proste sel sebevedome a nevypadal jako turista.Dnes uz je New York uplne jine mesto daleko bezpecnejsi.Loni v lete prijel kamos s dcerou z Prahy tak jsem jim ukazoval New York a nikde jsme se necitili ohrozeni ani v Harlemu.

Jednu vec kterou tady v USA delaji dobre je assimilace, kazdy kdo prijde do Ameriky chce byt Americanem, deti Mexicanu mluvi plynule Anglicky a tak to je s kazdym Etnikem.Kdyz vydim ty nepokoje v Evrope skoro mi pripada jako by Evropa byla trochu pozadu.Tady v USA byly 60te leta kdy nepokoje, demostrace, a vypalovani mest take byly na denim poradku ale uz to take davno neni ( mimo pripadu jako Ferguson) 

Proste jednu vec co jsem se naucil s kazdym jednat slusne a poctive a pratelsky a 99% se vam to vrati.

1 0
možnosti
Foto

I84v52o 61C65i58l27i45c80h

11. 3. 2015 19:29

Ano, pokud se příchozí chce asimilovat, pak není problém. Ale chtít musí primárně on sám.

1 0
možnosti
MR

M56i37l58a64n 98R17a39d27e92k

11. 3. 2015 18:21

To co rikate je pravda, ale polopravda, neboli, jak se dnes rika, slunickareni. Nemci nebo rakusaci jsou lide ke kterym necitim zast, po mem odchodu na Zapad se ke me chovali velmi pratelsky, ani s Rusy nemam zadne spatne zkusenost, nikdo me neprepadl, nikde, nikdo se ke me nikdy nevloupal, ale to neznamena ze bych ve 30. Letech nevidel jakesi nebezpeci nebo ze ho nevidim v Kremlu, za jakehokoliv rezimu. V Rusku se i K.H. Borovsky z panslavismu vylecil.

Islamizace je hrozba realna, za pomoci nasich politiku, co tim sleduji nevim, je to asi korupce, zaprodanost, idiotstvi, nebo vse dohromady, cili mluvit o tom ze vsude ziji lide je sice pravda, ale co nam, obycejnym lidem to pomuze?

0 0
možnosti
DM

To máte marné,snadný terč je snadný terč, bude vám stejně spíláno,cikáni jsou přeci vinni za všechny bědy a strasti,zejména pak za můj životní neúspěch a zahořklost průměrného zaprděného vohnoutka s mobilním internetem a rozhledem gaučového odborníka.

Zastávat se menšin a hlást rovnost je přeci známkou pravdoláskařství a naivity.....

2 1
možnosti
DK

"Zdá se mi, že nejodmítavěji se k cizím rasám staví lidé, kteří o nich (skoro) nic nevědí." - to se vam opravdu jen zda. Napriklad, co se islamu tyce, tak nejnegativnejsi nazor na muslimy maji lide z muslimksych zemi, kteri muslimy nejsou. O ze zapadu pak mluvi jako o stvorenich naprosto naivnich.

Jinak jestli smyslem clanku bylo sdelit, ze "nejsou vsichni stejni", pak mohl byt clanek mnohem mnohem kratsi. Jednak to bylo sdeleno uz milionkrat a jednak to vsichni vedi. Bez ohledu na ten fakt...lze hodnotit skupinu? Ja myslim, ze ano. Proc ne? Jestlize nejhorsi rasou ve vesmiru jsou treba Klingoni, neni duvod proc se tvarit, ze tomu tak neni bez ohledu na to, zda existuje Klingon, ktery je zcela v pohode. Jestlize nejproblemovejsim autem na nasem trhu je Dacia, neznamena to, ze kazda jedna bude problemova. A presto takove sdeleni ma smysl a je korektni. Rasismus v CR samozrejme existuje...Tak jako vsude. Ale co se tyce Romu, tak rasismus je uplne ten nejmensi problem a je zbytecne zvelicovan pseudohumanisty. Pokud by rasismus ze vsech lidi v CR ze dne na den zmizel, nezlepsi se prakticky nic. Jo...Romove by si takovou situaci asi pochvalovali, ale to je tak vsechno. Svuj patologicky zivotni styl by nijak nezmenili (akorat by se jim kvuli nasi naivite darily lepe podvody). No a v podstate kdybyste vsem Cechum vymazala z hlavy predsudky, tak za par let jsou tam, kde byly, protoze oni se nezmeni. Oni budou porad zavisli na davkach, porad budou chodit krast kabely, kde nadelaji 10x vetsi skodu nez kolik bude jejich nelegalni zisk, ktery nakonec nahazi do automatu a vse zustane stejne. Mozna by se to chtelo zamyslet nad tim, zda neni chyba u nich, ze?

14 0
možnosti
TP

Strucnejsi? Neblaznete. To by pak nebyl prostor na tu povyseneckou arogantni pozu. Pani by nemohla popsat, jak je zcestovala, jak se ji v tech exotickych zemich v kavarne v centru mesta nikdy nic nestalo, zatimco ten, co nesdili jeji pokrivene multikulti hodnoty zajiste dojde nanejvys tak do nejblizsi samoobsluhy pro lahvace...

6 1
možnosti
ZS

Také paušálně neodsuzuji všechny, ale na základě několika zkušeností, kdy mě slovně napadli, když jsem jim odmítl dát peníze nebo od nich před supermarketem koupit kradené zboží, zachovávám při styku s nimi maximální opatrnost.

V minulosti se takové jednání lidstvu dost osvědčilo. Stačil jeden chudák, který zkoušel tahat hladového tygra za vousy, aby naši předci tuto zkušenost zobecnili a raději už netahali za vousy žádného tygra. Ti, co se poučili, přežili a předali nám své geny, ti, co odmítli zevšeobecnění a chovali se pořád stejně, skončili v tygřím žaludku.

6 0
možnosti
Foto

byl bych neskonale rád, abyste měla pravdu.

Ale mé zkušenosti jsou trochu odlišné.

6 0
možnosti
KV

Souhlasím s tím, že všichni nejsou stejní. Ostatně není to moc originální myšlénka a dočtete se to v podstatě na každém multi-kulti serveru. Ovšem těch problémových je tolik, že je otázka, zda má cenu tyto věci řešit individuálně nebo plošně. A k plošnému řešení se přiklánějí i výše uvedené multi-kulti neziskové organizace. Například různými formami pozitivní diskriminace, kvótami na rasovém základě a podobně. Tím zároveň popírají svou původní tezi, že nejsou všichni stejní a nemůžeme lidi dělit jen na základě rasových předsudků... Ale téma je to vděčné. Možná i proto, že navrhovaná řešení jsou jen málokdy uspokojivá.

13 0
možnosti
JB

"Samozřejmě kromě pár velmi neslušných jedinců, kteří se slušně chovat nedovedou."  -na mnoha místech ČR je patrně ten poměr opačný: existují i slušní cikáni, ale je jich bohužel velmi málo...

5 0
možnosti
  • Počet článků 313
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 7499x
Autorka knih, tlumočnice, barmanka, taxikářka na obou stranách silnice. Poslední vydané knížky: Levhartice (román), Beton (soubor povídek), Péra a perutě (můj první román v novém vydání), Postřehy z Londonistánu (blogokniha), Pečená zebra (román o černobílých vztazích v Česku). Na jařeo vyšlo nové vydání Slonů v soumraku (román o nerovné lásce starší Angličanky a mladého Senegalce). Na září se chystá fungl nové doplněné vydání tlusté blogoknihy -- Multikulti pindy jedný český mindy. Zrovna se pouštím do pokusu napsat novou knížku. Můžete mě kontaktovat na ivapekarkova@gmail.com