Josef Laufer a Svobodná Evropa; krysa? Švejk? Kdo?

Před časem jsem si vzpomněl na Lauferův Dopis Svobodné Evropě. Strejda Gůůgl mi nabídl zajímavý odkaz.

Nejprve ta píseň:

Když jsem hledal odkaz na hudební záznam, výjimečně (a ani nevím proč) jsem nešel rovnou na JouTrubku, ale nejprve jsem se zeptal „strýdy Gůůgla“ a vybafla na mě zajímavá stránka z webu budovatel.cz:

http://budovatel.cz/pisen.phtml/dopis_svobodne_evrope

a zarazilo mě Lauferovo zdůvodnění (vyjímám klíčové pasáže, celé zdůvodnění viz odkaz výše):

„… ocitl jsem se v situaci, kdy jsem nic nesměl. Opravdu nic – mohl jsem maximálně do NDR a do Polska. A nebyly mi nic platné mé jazykové znalosti… Pak jsem potkal jednoho z vrcholných představitelů tehdejší kontroly nad uměním. Oznámil mi, že mi ujela loď s angažovanou písní. Tak jsem si řekl: já mu ukážu angažovanou píseň!… Já bych samozřejmě nikoho nechtěl urazit, tak jako jsem nechtěl nikoho urazit ani tenkrát. Urazil jsem jenom svoje svědomí, to je všechno. Každý má své máslo na hlavě. I já jsem šlápl vedle a vím o tom. Ale že bych chtěl někomu vědomě ublížit, o tom to není.“

To zdůvodnění má v sobě rozpory. Vezmu to popořádku odshora dolů:

  1. „… ocitl jsem se v situaci, kdy jsem nic nesměl. Opravdu nic – mohl jsem maximálně do NDR a do Polska.“ Tak on si představuje, že nic nesměl? Byli takoví, kteří netušili, zda si do konce života vůbec zazpívají v Horních Kotěhůlkách nad Zvědavou. Za všechny – z těch dřívějších Marta Kubišová, z těch pozdějších Vladimír Mišík. To se jim vysmívá?
  2. Pak jsem potkal jednoho z vrcholných představitelů tehdejší kontroly nad uměním. Oznámil mi, že mi ujela loď s angažovanou písní. Tak jsem si řekl: já mu ukážu angažovanou píseň!“ Ano, bylo to tak přepjaté, že se to nakonec ani bolševik neodvážil vysílat.
  3. Já bych samozřejmě nikoho nechtěl urazit, tak jako jsem nechtěl nikoho urazit ani tenkrát. Urazil jsem jenom svoje svědomí, to je všechno. Každý má své máslo na hlavě. I já jsem šlápl vedle a vím o tom. Ale že bych chtěl někomu vědomě ublížit, o tom to není.“  – tady mi jeho slova znějí věrohodně. V něčem mi připomíná Laca Décziho, který, jak říká, podepsal spolupráci s StB proto, aby získal pas a mohl emigrovat, aniž by kohokoli udal. Proč se musí člověk někdy ponížit, aby vyšel s čistým štítem? Je to švejkovství? Tím slovem se začasté rozumí něco jiného, než jak Švejka vnímám já. Ve skutečnosti se někdy Švejk choval jako samice od vepře domácího (abych neužil vulgarismu) a vůbec mu nerozumím.

Kdo je tedy Josef Laufer? Kdo je tedy Švejk? Kdo je kdo? Jsem rád, že na mě (*1968) nebyl vyvíjen nátlak; nevím, jak bych se osvědčil. A vy? A Jan Tleskač?

Autor: Miloš F. Pechar | sobota 14.12.2019 16:45 | karma článku: 19,67 | přečteno: 1432x