Výprava lodí do Gazy byla cílenou provokací

Civilní obyvatelé Izraele jsou denodenně ostřelování z pásma Gazy teroristy v režii Hamásu. Je to stejné, jako kdyby část obyvatel Blanska odpalovala rakety proti Brnu. Okamžitě by proti nim zasáhla armáda i Policie. Druhý den by byl klid. Naproti tomu Izrael ve své nezměrné trpělivosti udělal několik nutných opatření, mezi nimi zakázal přístup cizích lodí do Gazy z moře, aby zabránil zásobování teroristů Hamásu raketami a ručními zbraněmi.

Není to však úplná blokáda, Izrael nabízí překlad humanitárního zboží na kamiony a následnou  dopravu do pásma Gazy po souši. Kdo má v hlavě mozek a alespoň trochu nestranný pohled na svět, snadno si spočítá, že plavba tureckých lodí byla předem zorganizovanou promyšlenou provokací, notabene když zmiňovaný prý "humanitární" náklad by se vešel do jedné nákladní lodi. Kameraman ČT Jan Línek sám uvedl na iDnes, že vůbec předem nevěděl, o jakou akci se jedná. Domníval se, že na lodi budou ministři zahraničí evropských zemí. To hovoří za vše. Propalestinští aktivisté s sebou vzali důvěřivé novináře, aby ti následně co nejvíce pošpinili Izrael. Lidsky to chápu, kdo si prošel tou akcí, musel být asi naštvaný na to, co se dělo po zatčení. Ale je potřeba říci, že se choval minimálně nemoudře, když se nechal použít jako živý štít při protiizraelské  akci. Na iDnes je rovněž k dispozici video, ze kterého je patrné, jak "mírumilovně", se železnými tyčemi v ruce vítaly stovky aktivistů patnáct (!) vojáků, kteří slaňovali na loď. Nelze se divit, že se vojáci bránili. A opět paralela z Čech: je to stejné, jako kdyby hlídka Celní správy ČR zastavila kamion podezřelý z pašování drog a řidič by je namísto pozdravu začal mlátit železnou tyčí. Hlídka by samozřejmě použila (aspoň doufám) pistoli, aby útok řidiče odrazila.Jak řekl izraelský premiér Benjamín Netanjahu, "TO NEBYLA LOĎ LÁSKY!"

Neupírejme tedy Izraeli právo bránit své obyvatele. Jak řekl Ehud Barak,izraelský ministr obrany, "musíme si uvědomit, že nežijeme v Severní Americe nebo západní Evropě, jsme na Blízkém Východě, kde neexistuje milosrdenství pro slabé a ti, kteří se nebrání, už nebudou mít druhou šanci."
P.S.Na vývoji událostí kolem zatčení protiizraelských aktivistů a důvěřivých (nejen) novinářů se v plné nahotě ukázalo, že většina médií, ale i organizací v čele s EU a OSN, nekriticky až hloupě straní Palestincům. Čest výjimkám, jako je MFDnes a iDnes, které se snaží o věci informovat vyváženě a dávají prostor oběma pohledům. Přečtěte si třeba článek "Skákání na špek kvůli Gaze", v dnešní MFDnes, strana A11. New York Times se ale také snaží:

http://thelede.blogs.nytimes.com/2010/06/02/video-on-netanyahus-facebook-page-says-activists-plotted-a-terrorist-attack/?scp=1&sq=Love%20boat&st=cse

 

 

Autor: Pavel Pechánek | čtvrtek 3.6.2010 18:15 | karma článku: 36,68 | přečteno: 1713x