Černošický starosta chce zakázat výstavbu na Barrandově

PRAHA, BRUSEL: Černošický starosta Jiří Pergl požaduje po magistrátu hlavního města Prahy, aby zastavil výstavbu bytů na Barrandově. Tvrdí, že pozemky, kde se má stavět, jsou jeho, což dokládá fotografií svého děda, stojícího s bicyklem na poli přesně v místě plánované výstavby.

Události nabraly dramatický spád dnes odpoledne, kdy se tento odhodlaný muž připoutal  k bagru, který prováděl v místě skrývku zeminy. Tím celá věc přerostla v mezinárodní skandál. Televizní štáby se střídají ve starostově domku na okraji Černošic  jako apoštolé na Staroměstském orloji.

Situace se snaží v předvolební kampani využít i významní čeští politici. ODS vydala prohlášení, že za to může ČSSD. Naopak ČSSD vydala prohlášení, že za to může ODS včetně Kalouska s knížetem. Strana přátel piva se jednoznačně postavila na Perglovu stranu a požaduje okamžité vychlazení všech podobných projektů.

Starostu Pergla podporují i hlavní evropská média, vykreslují ho jako hrdinu a shodují se na tom, že stavět další byty na Barrandově je protizákonné a odporuje to všem mezinárodním zvyklostem. Proti výstavbě už protestují také sami Pražané, hlavně tedy Janička s Aničkou z Vysočan. Zdá se, že jaro bude v Praze ještě dosti horké...

Tak dost!, chtělo by se křičet, nechme už té fabulace! Vždyť je to absurdní a nemožné. Souhlasím, je to absurdní, a už nebudu vymýšlet další za vlasy přitažené „jakozprávy“. Tedy spíše, už nic vymýšlet nemusím, ona je přináší sama realita. Stačí, když si místo Prahy dosadíte Jeruzalém a místo Pergla Obamu.

Jeruzalémský starosta Nir Barkat v rozhovoru pro BBC tuto sobotu (27.3.) jasně řekl, že Jeruzalém nové byty pro své obyvatele nutně potřebuje, a že to nejsou židé, kdo odmítá žít v klidu v normálních vztazích se svými sousedy.  Také řekl, že Jeruzalém vždy po minulé tři tisíce let byl hlavním městem Izraele a je jím stále. Tedy nikoliv osada, na kterou by se vztahoval požadavek neprovádět výstavbu. Střídaly se tu sice různé vládnoucí mocnosti, přesto byl a je Jeruzalém spjat bytostně pouze s jedním národem – s Izraelci.

Americký prezident Obama se chová v otázce výstavby nových bytů v Jeruzalémě velmi nemoudře. Jakoby zapomněl, že jeho popularita rapidně klesá, a kromě silné nespokojenosti se socialistickou zdravotní reformou si ještě proti sobě postaví velmi vlivnou skupinu podnikatelů, kteří jsou buď sami židovské národnosti, nebo s Izraelem sympatizují. Sečteno a podtrženo, Bílý dům bude mít za tři roky dost pravděpodobně nového nájemníka.

Autor: Pavel Pechánek | pondělí 29.3.2010 8:38 | karma článku: 13,48 | přečteno: 871x