Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Zákazník je spratek, kterého je třeba vychovat. Díl druhý.

Včera jsem zveřejnil článek, který se kriticky vymezil k jednomu pražskému hotelu. Samotný článek jsem psal v trochu naštvané náladě, byl krátký a úderný a po jeho napsání pro mě celá záležitost skončila, neboť jsem si ulevil od hněvu a o to mi šlo. Poté se však v diskusi k mému překvapení rozvířila debata, která byla a je zajímavější, než celý článek (a je též mnohem delší než článek samotný). Do debaty jsem nijak nezasahoval, protože se mi mimo jiné i líbilo, jakým směrem se vyvíjí a byl jsem rád, že ji neusměrňuji svými poznámkami. Všem aktérům debaty děkuji. Na každém názoru je kus pravdy. A teď k věci:

Kdysi zlínský  podnikatel Tomáš Baťa přišel k jednomu dělníkovi a ptal se, proč dělá práci, kterou má svěřenou ručně, když by mohl použít stroj, který se vedle nabízel. On mu odpověděl:K tomu, aby jsem použil stroj je třeba nařízení od vedoucího, já to nemám v kompetenci. Jsem dělník který poctivě dělá co má. Slavný podnikatel ho ihned vyhodil a všem dělníkům sdělil, že každý i ten nejposlednější dělník je zároveň i vedoucí a musí ke své práci přistustupovat inovativně. Zajímavý i když trochu drsný přístup... Baťa byl podnikatel světového formátu, nevlastnil jen nějaký hotel....

Je to asi půl roku, či víc, četl jsem o jiném podnikateli, tentokrát brněnském Radimovi Jančurovi, který v článku v Mladé Frontě Dnes kritizoval různé zákaznické linky, kdy zákazníka ani nepustí ke slovu a on má pocit, že je hříčkou nějakých zákaznických oddělení.... a hrdě zdůraznil, že když je nějaká kritika, každý v jeho společnosti může a dokonce je li to  přání zákazníka, MUSÍ zákazníka spojit přímo s ním! Jen tak se může firma vyvíjet a jít dál, protože kritika je podnětná... Jančura provozuje autobusovou a železniční dopravu po Evropě, nikoli jakýsi hotel v Praze... Má stovky zaměstnanců a tisíce klientů denně....

Vše je o tom, co akceptujeme... Pokud máme zájem být na úrovni socialistického realizmu, proč ne. Nebo můžeme mít oprávněná očekávání, jak má správně fungovat moderní společnost pohybující se v tržním hospodářství...

Celý telefonní hovor s paní recepční totiž mohl vypadat i třeba takto: Já: dobrý den, mám zájem si rezervovat pokoj na 12.9.2013. Ona: Dobrý den, ráda bych Vám vyšla vstříc, ale rezervační oddělení funguje pouze do pěti. Zkuste si prosím zavolat zítra od deváté ráno. Nebo se rezervujte přes internet. Já: Přes internet se rezervovat nechci, protože požadujete všechny údaje z platební karty a já těmto postupům nedůvěřuji. Potřebuji ubytování zamluvit hned, kvůli letadlu. Můžete mi dát k telefonu vedoucího? Ona: Omlouvám se Vám, ale telefonní čísla neposkytujeme. Zapíši si na Vás kontakt a on Vám zavolá. Já: Dobře děkuji. Naschledanou. Ona: naschledanou, pěkný den.

Není ten rozhovor přeci jenom slušnější? Taktéž jsem nedocílil svého, ale měl jsem pocit, že jednám s Člověkem a ne nějakou husou, kterou ruším od televizního seriálu.

To, že vše jde, když se chce, dokazují například Rusové (tento příklad už je pouze nadsázka nakonec): Nějaký pán a toto je pravda, sháněl pokoj v Moskvě. Ve všech hotelech bylo obsazeno. Přitočil se k němu pikolík a říká: pokud pán opravdu chce bydlet, ať chvíli počká.... Přišla pokojská, dala mu klíče od pokoje za poloviční cenu a říká: No oni tady v tomto pokoji sice bydlí Angličané, ale šli kalit a vrátí se v šest ráno, takže když do pěti třiceti vypadnete vše bude ok. Já Vás vzbudím.... To je jen úsměvná perlička na závěr... Díky za všechny diskuse k minulému článku. Na každém šprochu pravdy trochu. Jenom toho pána, co říkal:" že jsem ze Štatlu, proto ty bláboly" ujišťuji, že Prahu považuji za nejkrásnější město na světě.

 

Autor: Josef Pazourek | středa 4.9.2013 14:15 | karma článku: 18,06 | přečteno: 1903x
  • Další články autora

Josef Pazourek

17.listopad za koblihu?

Blíží se svátek, který naši zemi vrátil zpět do Evropy. Za chvíli oslavíme výročí znovunabyté svobody, úcty k člověku a jeho lidským právům. Jaký vzkaz jsme dali v této souvislosti našim politikům prostřednictvím voleb?

15.11.2017 v 21:52 | Karma: 23,83 | Přečteno: 790x | Diskuse| Ostatní

Josef Pazourek

Tam kde srnky .... druhý pokus....

Už jsem psal v minulém blogu, jak ke mně přišel koloušek na dosah ruky. Možná to bylo tím, že dým z mojí cigarety potlačil jeho čichové vjemy které ho nutí k ostražitosti, když hledal mámu, možná to bylo pouze z jeho zvědavosti.

22.7.2015 v 23:07 | Karma: 11,01 | Přečteno: 281x | Diskuse| Fotoblogy

Josef Pazourek

Tam, kde srnky....

Byl teplý letní večer, já seděl v trávě a kouřil cigáro. Z pastvin zněl intenzivní koncert cvrčků, jinak nešlo slyšet kromě větru nic víc.... Připadal jsem si jako bych splynul s kosmem, měl jsem pocit, že už nic víc nepotřebuji.

20.7.2015 v 23:41 | Karma: 9,13 | Přečteno: 263x | Diskuse| Fotoblogy

Josef Pazourek

Kam na borůvky?

Borůvky rostou na horách, takže se nabízí jednoduchá odpověď: vypravte se na borůvkovou horu. A protože se ta hora tak i jmenuje - Borůvková hora, není pochyb o tom, že si každý borůvkomilec přijde na své....

18.7.2015 v 10:34 | Karma: 11,72 | Přečteno: 4797x | Diskuse| Ostatní

Josef Pazourek

Když dítě sleduje dobrý program....

Znáte to, člověk chce dítěti pustit něco pěkného, tak přepíná programy jeden za druhým a nic pořádného, poučného, zábavného a slušného nenajde.

16.7.2015 v 12:47 | Karma: 12,52 | Přečteno: 319x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

V Magdeburgu vichr strhl skákací hrad do Labe, šest dětí se zranilo

5. května 2024  17:45

V německém Magdeburgu v neděli poryv větru strhl do Labe skákací hrad, na kterém se bavilo několik...

Ruští úředníci utíkají z Ukrajiny, nedočkali se slíbené raketové kariéry

5. května 2024  17:34

Ruští úředníci, kteří v počátcích invaze odešli na výzvu Kremlu pracovat na okupovaná území na...

Absurdita blahobytu. Miliardy porcí jídla končí v koši, nejvíc plýtváme doma

5. května 2024

Premium Přestože existují potravinové banky, kam míří neprodané jídlo ze supermarketů a řada hotelů,...

Záchranka na maratonu ošetřila 52 běžců po kolapsu, do nemocnice museli čtyři

5. května 2024  13:30,  aktualizováno  16:58

Záchranáři na Pražském mezinárodním maratonu ošetřili 52 běžců, vesměs po kolapsu. Informovali o...

  • Počet článků 39
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1353x
Josef Pazourek
Žiji v Brně ale jsem taktéž patriotem Jeseníků. Brno mám rád jako rodné město, v Jeseníkách mám své srdce a rád se s Vámi o jejich krásy podělím. Mimo to mě zajímá vše, co se kolem mě děje.