Nechtěný dárek

Jistě mnozí z vás dostali někdy dárek, který nechtěli a který nemají šanci použít. Nemám na mysli rodinné a přátelské dárky typu měkký – tvrdý. Mám na mysli dárek při nákupu. Co s ním?

Každý občas dostane dárek. Tedy kromě obligátních příležitostí, jako jsou Vánoce, narozeniny, svátek, jiné významné životní události. Dárky za dobré služby, za ochotu a vstřícnost a někdy ani nevíte za co. Ve většině případů jsou to dárky použitelné a univerzální – alkohol, čokoláda, květina. Vítané jsou i poživatiny k rychlému zpracování – taška meruněk či švestek. Od doby, kdy nejsem majitelkou megazahrady, jsou tyto dary vítané. Miluju švestkové a meruňkové knedlíky, stejně tak i koláče a moučníky s tímto ovocem. Někdy mám pocit, že bych potřebovala větší mrazák.

Ale zaznamenala jsem i třeba med, mám na mysli pravý včelí med, protože jako dcera včelaře o tom něco vím a kvalitní med poznám. Ideální kombinace? Kilo medu a láhev slivovice. Také jsou dárky z okruhu pracovního, kde se, byť už sporadicky, někdo odmění za profesní přízeń. Láhev vína, diář, firemní tričko, vánoční karton plzničky v plechu. Udělají radost.

Člověk, který vás zná a chce se nějak odměnit, revanšovat, většinou přemýšlí, co by mohlo obdarovávanému udělat radost. Výběr z výše uvedeného neurazí, když už nic jiného a netrefí se vám někdo do druhu alkoholu, pořád je ještě šance, že, pro vás nepitelnou láhev, udáte jinde, třeba na návštěvě. Ale jsou dárky, o které nestojíte, kde nechápavě kroutíte hlavou.

S rozvojem komunikačních prostředků se rozšiřuje nabídka zboží, které můžete zakoupit z křesla, z tepla domova. Velká většina prodejců si vás chce nějak naklonit, abyste se vraceli se svými penězi právě k nim. Registrace je základní předpoklad. Dostanete standardní bonus ve formě lepících bločků, poukázek na slevu s číslem akce, které můžete použít při příštím nákupu. A které do příštího nákupu stejně ztratíte.

V jednom zásilkovém obchodu jsem měla tu čest a dostala jsem ve čtyřech nákupech po sobě, v rozmezí snad jednoho roku, stroječek na odstraňování žmolků z oděvů. Protože jsem při změně siluety měnila šatník a nemám snad oblečení z kterého by se měly odtraňovat žmolky a zároveň jsem se stěhovala, skončily všechny asi někde v kontejneru.

Nevím, byla jsem vychovaná v duchu nevyhazovat použitelné věci, ale co dělat s věcmi nepoužitelnými? Nevyhovující oblečení, obuv, jiný domácí textil, se dá odložit do charity nebo přímo k popelnicím, protože každý den probíhá separace sběrači přímo na místě. Ale co s věcmi, které jsou k ničemu? Mini rádia a budíky, které nehrají, nebo jen velmi omezeně, fotoaparáty na jedno použití, které ani nevíte, jak máte použít? Knížky, které asi nikdo nekupuje a jsou vydávány za speciální edici. Kosmetické přípravky, které máte obavu použít, abyste se neosypali?

Jednu dobu, kdy jsem byla duševně rozhozená, mě tyto „pozornosti“ přiváděly do stavu, kdy jsem systematicky odepisovala dodavatelům těchto „krámů“, aby mě vynechali ze seznamů obdarovávaných. Pochopitelně to nemělo žádný efekt. Tyto firmy jsou úporné a trvalo mi značnou dobu, než se mi podařilo zlikvidovat tyto původní kontakty i na novém bydlišti, kde mi je pošta nosí stále, byť o tuto službu nestojím a měla jsem ji zaplacenou jen krátkou dobu po přestěhování.

Dneska už k tomu mám trochu jiný přístup. Vybírám si internetové obchody, které neposkytují dárky, ale slevy za nákupy, které u nich učiníte. Slevu za věrnost, slevu na dopravu, když si objednáte nad určitý finanční limit. Raději si připlatím za kvalitní zboží, než něco nekvalitního s dárkem k ničemu.

Ale přesto se stane, že dostanete dárek, který nechcete. Například ke kvalitní kosmetice dárek - kosmetický balíček z jejich sortimentu pro koupelovou pohodu. Ale co s ním, když mám doma mini vanu – sprchový kout? Kdyby k tomu poslali aspoň to šampaňské!

Je škoda to vyhodit, byť mě to nic nestálo. Musím najít někoho, kdo má vášeň pro koupelnový relax. Takže telefonovat, doptávat se emailem, či jinak. Výsledný efekt? Můj ztracený čas.

Tak Vám, milí obchodníci, pěkně děkuju!

Autor: Ivana Pavlisková | pátek 6.2.2015 19:42 | karma článku: 10,15 | přečteno: 596x
  • Další články autora

Ivana Pavlisková

Čtyřnozí závodníci

13.1.2019 v 16:53 | Karma: 19,21

Ivana Pavlisková

Typicky vánoční

24.12.2018 v 16:09 | Karma: 23,17

Ivana Pavlisková

Schizofrenie

22.12.2018 v 11:56 | Karma: 19,31

Ivana Pavlisková

Černá je dobrá, nejlepší

25.11.2018 v 19:24 | Karma: 23,50

Ivana Pavlisková

I ty stará zřícenino!

4.11.2018 v 18:27 | Karma: 19,73