Jižní Čechy nejsou Nevada, sklad jaderného odpadu tu také nechceme

Yucca Mountain je hora v americkém státě Nevada. Nedaleko ní se nachází polygon, kde armáda USA uskutečnila 900 jaderných výbuchů. Právě toto místo bylo určeno pro stavbu prvního v zemi hlubinného úložiště jaderného odpadu – šachtu hlubokou 500 m. V hoře Yucca byl vykopán hlavní kanál dlouhý 120 m a několik dalších. Práce na něm však byly zastaveny.

Ilustrační fotoA. Pavlíčko

Spojené Státy, země s největším počtem jaderných elektráren na světě, zatím na domácí půdě nedokázaly rozřešit otázku stavby hlubinného úložiště jaderného odpadu. Nevada, stát, který je          z velké části tvořen pouštní krajinou, se postavila kategoricky proti tomuto projektu.

Můžeme se ptát, proč bychom my, obyvatelé Jihočeského kraje, měli souhlasit s tím, že na našem území, na vojenském výcvikovém prostoru Boletice, kde vznikaly zvláště posledních 60 let unikátní ekosystémy, má byt úložiště jaderného odpadu? Když jej Američané nenechávají postavit uprostřed neobydlené pouště, proč bychom ho měli mít v lokalitě s krásnou přírodou?

Alvin Weinberg, jeden z otců jaderného programu USA, kdysi prohlásil: «Zaujala mě konstrukce jaderných reaktorů, tak jsem je vyvíjel a stavěl. Pokud bych mohl začít všechno znova, nejprve bych vyřešil otázku radioaktivního odpadu».

Pořád nám vysvětlují, že brzy už nebudeme vědět, co s odpadem z našich dvou současných jaderných elektráren. Měli bychom se proto alespoň pokusit vyhnout chybě, kterou jsme udělali v minulosti,  např. tím, že budeme žádat i účastníky tendru o dostavbu  JE Temelin o vývoz vyhořelých palivových článků z ČR.

Co se týče zacházení s jaderným odpadem z Temelína a Dukovan, měli bychom na toto téma uspořádat minimálně veřejnou diskuzi. Američané pro svůj projekt připravují prognózy na miliony let. Česká republika sice neni USA, ale zákony fyziky všude fungují stejně — pokud si radiaci uložíme do hlubin, budeme ji tu také mít miliony let.

Autor: Alois Pavlíčko | neděle 23.9.2012 17:00 | karma článku: 10,06 | přečteno: 966x
  • Další články autora

Alois Pavlíčko

Nekonečný příběh

15.11.2013 v 11:50 | Karma: 9,69

Alois Pavlíčko

DEN POTÉ

30.10.2013 v 15:35 | Karma: 6,58

Alois Pavlíčko

Opatrnost politiků před volbami

14.10.2013 v 18:01 | Karma: 4,27