Víc než politik je pro občany nebezpečný tajemník úřadu či ředitel Krajského úřadu.

Jsme zaměřeni na politiky, ale ty jejich levárny umožňují především tajemníci či ředitelé úřadů. Odvolat je může primátor společně s ředitelem krajského úřadu...ale jak to udělat, když se nadřízený veze na stejné vlně .

Příklad: 13 let je tajemníkem úřadu Magistrátu města Děčín pan Někdo.. Člověk, který má jasně vymezené kompetence, přehršle pravomocí a přesto se stane tak zásadní věc, jakou je ztráta projektové dokumentace od majetku města, investice za cca 150 milionů korun, kdy původní cena byla cca 100 milionů a zakázka se tak nějak předražila o dalších 50 milionů. Projektová dokumentace prý uplavala, možná ještě plave...ale ...ptám se : jak se vůbec může něco takového stát, když dokumentace je vyhotovena v několika paré. Na magistrátu se nenašla ani jedna, ani jedna není v plaveckém areálu. Nejen politik, ale úředník je ten, který pomáhá nepravostem, neboť tito lidé jedou na stejné vlně se s korumpovanými politiky. Tento problém je i na Krajském úřadu Ústeckého kraje, ředitel úřadu, který celá léta porušoval zákon 106, úžasný zákon o svobodném přístupu k informacím a zákon o lustracích. Veřejnosti je známý případ agenta STB Konopáska, který nikdy nedoložil lustrační osvědčení a neoprávněně vykonával vysokou pozici v úřadu několik let. Byl hájen nejen ředitelem úřadu, ale politickou reprezentací za ODS i ČSSD. Paradoxně byl odvolán hejtmanem za KSČM. Jen si představme, kdyby tito všichni, kteří zastávají nejvyšší posty na úřadech, byli poctivými úředníky, kolika lumpárnám by se jen mohlo zabránit a předejít. Není to žádné tzv. práskačství, je to upozornění na akt, který se neslučuje s etickým kodexem a jedná se o akt vedoucího úředníka, který může zabránit zbytečnému mrhání veřejných financí. Pravidla mohou být jednoduchá: každou nově zvolenou politickou vládnoucí stranou v obcích, městech, krajích by měl být automaticky, dle zákona, proveden nezávislý, interní audit. To samé platí na ministerstvech...každým novým ministrem proběhne velmi důkladná kontrola ministerstva...možná by se tím předešlo i častým výměnám ministrů. Živě si umím představit ty finanční úspory, ten strach z každých voleb, z každé změny na ministerském postu. Šedými eminencemi jsou právě ti úředníci, kteří jsou stále těmi nejméně skloňovanými v celém procesí korupce a finančních machinacích.

Zaměřme se na ty v zákulisí, zaměřme se na pravomoce vedoucích úředníků, pamatujme si to základní: každý kdo je placen z veřejných financí, úředník, politik je služebníkem a musí nést zodpovědnost trestní i hmotnou. Jenže...neděje se tak a navíc se nyní rozmohl tzv. pučismus, kdy primátor či starosta je odvolán tak rychle, že se nestačí po volbách na úřadu ani zabydlet ...ale to je další téma, velmi palčivé.

Autor: Pavla Vacková | pondělí 24.8.2015 22:06 | karma článku: 24,37 | přečteno: 929x