Běh léčí

Léčí hlavně psychicky. Pomáhal mi vždy v tíživých životních situacích - když jsem přišla dlouhodobě o práci, když jsem zažila velkou nespravedlnost v pracovním jednání, kdy mě trápila nemoc sestry, nebo když jsem se rozešla po šesti letech s bývalým partnerem, se kterým jsme měli už před svatbou. Pomohl i ve chvíli, kdy mě někdo rozčílil, ale i třeba jenom dojal. Všechny emoce mohly vyjít ven. A svět byl rázem hezčí.

 Všechny tyto zkušenosti mě přivedly jednoho dne k běhu

Fungovalo to tak vždy a moje 95letá prababička už od nepaměti říkávala, že na všechny chmury pomáhá práce. Já bych to nazvala, že všeobecně fyzická zátěž a tou je také běh. Je možné, že kdyby bylo všechno v životě jen ideální, nikdy bych běhat nezačala... 

Nejsem typ člověka, který by se svěřoval na potkání. I když jsem otevřená, je to zapřičiněno trochu tím, že jsem se už několikrát spálila. Stejně, jako se zmiňuje můj oblíbený knižní autor Haruki Murakami v knize "O čem mluvím, když mluvím o běhání", jsem si vždy díky běhu krásně v hlavě utřídila myšlenky, aniž bych se musela někomu svěřovat. Je to jako jakási hygiena. Úplně se do běhu ponoříte a myšlenky necháte volně plynout. V takových chvílích si připadám volná jako pták. Běh mi vždy ideálně posloužil jako jakási terapie.

Čím více mě někdy někdo naštval, tím více energie jsem ze sebe vydávala

To mě také vedlo k lepším výsledkům a díky tomu jsem se zlepšovala. Jeden rok bez práce vzal za své a já trénovala doslova denně. Dopoledne 15 kilometrů a večer ještě dvě hodiny v posilovně. Někdy jsem už pociťovala značnou únavu, ale pokud nemáte jiné užitečné činnosti, ve které se dostavují nějaké výsledky, snadno si vytvoříte pravidelný návyk, který provádíte úplně automaticky, jako když ráno vstanete a vyčistíte si zuby.

Závislost je téměř nevyhnutelná

Ať už je někdo názoru, že každá závislost je špatná, myslím si, že zde je vnímána spíše pozitivně. To, že se necítíte dobře, když nemůžete pár dní vyběhnout, je spíše známkou toho, že běh dělá vašemu tělu dobře.

Běh bych naordinovala každému, kdo se psychicky necítí dobře

Chápu, že ne každý je k běhu předurčený, ale myslím si, že pro dobrou náladu poslouží všem a koho nenadchne běh, může se najít v jiném sportu, který zafunguje úplně stejně. :)

Je to takový zázrak! Přináší pocity svobody, souznění s okolím, souhru s přírodou. Běhání mě učí poznávat vlastní tělo i vlastní pocity, učí mě trpělivosti a svědomitosti.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Pavla Stachová | pátek 4.10.2013 16:39 | karma článku: 13,52 | přečteno: 553x