Silvestr 2016: Opevníme se betonem a půjdeme si zajuchat

Po sexuálních útocích o loňském Silvestru v Německu a po útoku na trzích v Berlíně se policie v Kolíně nad Rýnem rozhodla doslova zabetonovat ulice. Do historického centra města pak bude nasazeno na 1500 policistů.

Krásný příklad soužití ve svobodě, otevřenosti a pospolitosti, k němuž po teroristickém útoku na berlínských vánočních trzích vyzvala svůj lid německá kancléřka Angela Merkel.

„Kvůli obavám z toho, že by se mohli najít radikálové, kteří by chtěli čin atentátníka z německé metropole napodobit, zablokujeme pomocí betonových zábran některé ulice,“ uvedl kolínský policejní prezident Jürgen Mathies. „Poslední dva týdny nám ukázaly, jak křehká může být naše bezpečnost,“ dodal. (Zdroj:http://zpravy.idnes.cz/kolin-nad-rynem-bezpecnostni-opatreni-silvestr-ftn-/zahranicni.aspx?c=A161228_161626_zahranicni_och)

Křehký je hlavně led, po kterém kráčí paní Merkel a s ní celé Německo. Je ironií, že hranice, které mají občany země chránit primárně a které byly dokořán naprosto komukoliv, nyní budou suplovat betonové zátarasy ve městě a stovky policistů se samopaly. Němci si asi budou muset zvykat na podobná opatření.

Angela Merkel sice na jednu stranu říká slova v duchu „Nebojte se, žijte jako dosud“, na stranu druhou ale policie dělá manévry, které jasně ukazují na to, že strach ve společnosti sílí. A nejsou to žádné a priori obavy.

Nejdřív velké vítání, láskyplná gesta a otevřená náruč, následně direktivní rozdělování uprchlíků všem ostatním zemím, protože se to začalo vymykat, a nakonec beton a ozbrojenci, poněvadž se frustrovaní muslimští mladíci rozhodli vraždit. Příští rok to možná už bude úplný zákaz vycházení.

„Nenechme se paralyzovat terorem. Může to být těžké, ale určitě v sobě nalezneme sílu žít dál naše životy tak, jak je v Německu chceme žít. Tedy ve svobodě, otevřenosti a pospolitosti,“ vyzvala občany své země Merkel po útoku na vánočních trzích v Berlíně.

Možná sílu naleznou, možná dokonce i odvahu, když budou chráněni betonovými zdmi. Ale je tohle normální? Bát se ve vlastní zemi vystrčit nos z baráku.

Autor: Pavla Pokorná | středa 28.12.2016 18:03 | karma článku: 41,25 | přečteno: 1976x