Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Sedmá velmoc reálnýma očima

Tímto textem reaguji na emoce, které se v pravidelných vlnách zvedají a které osočují média a jejich pracovníky ze stranění, z cenzury, neobjektivity a tak dále. Populární za to asi nebudu, ale o to mi tu skutečně nejde.

V první řadě je potřeba říci, že média, ať už iDNES.cz či jakákoliv jiná, jsou firmy. Jsou to soukromé subjekty, které jako kterékoliv jiné mají své zájmy. Viditelné, mezi něž patří poskytování informací, uspokojení cílové skupiny, pozitivní zpětná vazba, zájem inzerentů nebo úspěch v podobě různých ocenění. Je jich samozřejmě více.

A pak existují zájmy latentní, do kterých lze zařadit zejména ty ekonomické a politické (zájmy majitelů, inzerentů, dominantních abonentů etc.). Bylo by naivní myslet si, že tyto zájmy nebudou ovlivňovat agendu toho či onoho média.

Jistě o tom vyšlo mnoho publikací, a tak se nebudu dále v tomto duchu rozepisovat. O co ale jde. Jde o to, že nemá vůbec žádný smysl rozčilovat se nad tím, že nám někdo z daného média nastavuje pravidla, za kterých můžeme v JEHO prostoru diskutovat a publikovat, že nám maže z jeho pohledu nevhodné příspěvky.

Je to jeho zájem, který sleduje, což je v tržním prostředí zcela normální a pochopitelná věc. A možnost veřejně se vyjádřit v něčím soukromém prostoru není právem, nýbrž privilegiem! To je důležité si uvědomit. Navíc soukromé médium nemá žádnou povinnost poskytovat takový prostor. Taky jich ho mnoho nemá, stačí se podívat.

A je zcela logické, že když už jej poskytne, a pochopitelně tak činí opět ve vlastním zájmu, že si vyhradí právo na regulaci obsahu. Přeci se nebude dobrovolně poškozovat!

Nerada bych, aby zde došlo k mýlce, že jsem skrytý, nedej bože placený, bojovník za cenzuru na iDNES.cz. To ani náhodou!

Sama jsem nedávno dostala měsíční ban na blogu za použití vulgarismů. A to se mi to sakra nelíbilo, protože opatření mě zablokovat mi přišlo neadekvátní mému prohřešku a navíc nespravedlivé s ohledem na tvorbu jiných autorů. Nicméně i přesto, že jsem se cítila poškozena jako autor, jsem rozhodnutí musela respektovat.

Kdokoliv jiný, jsem si téměř jistá, že každý z nás, kdo by byl vlastníkem jakéhokoliv podniku, by hleděl naplňovat svoje zájmy. Jistě, média mají určitá specifika a už Napoleon je velmi prozíravě označil za sedmou velmoc.

Pravdou rovněž je, že v našich podmínkách se noviny a obecně sdělovací prostředky veřejně nehlásí k té či oné politické tendenci, jako je tomu třeba ve Velké Británii. Ovšem mediální zkušenost mnohé napoví a čtení mezi řádky je nám – Čechům tak nějak už také vlastní, takže nějaké obecné povědomí o tom, kdo se ke komu přiklání, asi ve větší či menší míře existuje.

A objektivita? Ta kam se poděla?

Přátelé, ta nikdy neexistovala a nikdy existovat ani nebude! Je to pouhý ideál, učebnicová definice, nedosažitelný cíl, kterému se maximálně možno nepatrně přiblížit, ale tím to končí.

To by totiž zprávy nesměli psát lidi. Lidi, kteří mají názor, jejž vědomě či nevědomě, je to zcela přirozené, do svých textů projektují. To by média nesměli vlastnit zase lidi, kteří rovněž mají názor a navíc i ekonomické zájmy, jež jsou jasnou motivací pro to svůj názor posilovat. A víte co? Je to tak v pořádku.

Protože máme na výběr. Můžeme číst zprávy tam, kde jsou nám milejší, můžeme si vybrat, komu dáme svoje peníze (teď pominu média veřejné služby, protože to je kapitola sama o sobě), můžeme si vybrat, čemu chceme věřit. Můžeme číst zprávy v zahraničních periodicích a agenturách. Ale i tam se setkáme s konkrétními zájmy konkrétního média.

A že pravda je někde uprostřed, to je stará známá věc. Tak se nerozčilujme věcmi, které nemůžeme změnit, protože rozčilování, jak známo, neprospívá zdraví a krátíme jím život jen sami sobě.

Autor: Pavla Pokorná | úterý 1.11.2016 12:45 | karma článku: 19,69 | přečteno: 881x
  • Další články autora

Pavla Pokorná

Hody, hody aneb Na louce se pase bílý kůň…

Svátky jara, malovaných vajec, zmalovaných zadků a velkého úklidu. A když vás chytí nefalšované velikonoční šílenství a nemáte vejce, pomalujte třeba citron. A když nemáte barvy, vyhrabejte ze šuplíku permanentní fix.

15.4.2017 v 16:39 | Karma: 11,59 | Přečteno: 460x | Diskuse| Fotoblogy

Pavla Pokorná

Viróza, pan doktor Krásný a urgentní potřeba na urgentu

Přežila jsem pekelná muka. V sobotu mě postihla střevní chřipka, přesněji akutní gastroenteritida. Stalo se ze mě něco na způsob průtokového ohřívače, až tělo nakonec vypovědělo službu. Cestou do Motola jsme drncali. A houkali.

16.3.2017 v 16:00 | Karma: 41,63 | Přečteno: 5325x | Diskuse| Osobní

Pavla Pokorná

Mléko do škol zdarma? Vějička na voliče a pro někoho bezva dotace

Až 670 milionů korun možná vydá stát za mléko, které budou děti dostávat zdarma ve škole. Novinka by mohla platit už od příštího školního roku. Ovšem zaklínadlo „zdarma“ není zcela pravdivé. Ono mléko samozřejmě zaplatíme všichni.

7.3.2017 v 17:37 | Karma: 34,55 | Přečteno: 966x | Diskuse| Politika

Pavla Pokorná

Pro koleno bych si i korunu nechala vrtat

Volné odpoledne, poctivé kilo a půl vepře a k tomu touha pořádně roztočit elektroměr. Troubu na 180 stupňů a tři a půl hodiny tejrání prasečí nožky může začít. Vyplatí se si počkat.

7.3.2017 v 13:59 | Karma: 24,65 | Přečteno: 1322x | Diskuse| Fotoblogy

Pavla Pokorná

Život je jako bonboniéra. Nikdy nevíš, co ochutnáš

A protože já nerada překvapení, preferuji ty bonboniéry, co mají zespodu krabice ke každému bonbonu obrázek s popisem. Ovšem ani to vám neposkytne záruku, že si vyberete ten, který vám v ústech přivodí rozkoš.

1.3.2017 v 11:53 | Karma: 18,11 | Přečteno: 2423x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Budoucnost válčení? Stíhačka řízená AI obstála v „boji“, vezla i šéfa letectva

3. května 2024  21:23

Americký šéf letectva Frank Kendall se poprvé proletěl experimentální stíhačkou F-16, kterou místo...

Hamás má týden na příměří, jinak Izrael vtrhne do Rafáhu, spekuluje Egypt

3. května 2024  19:28,  aktualizováno  21:13

Izrael dal palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na to, aby přijal dohodu o příměří a...

V Berlíně hoří výrobní hala firmy produkující zbraně poskytnuté Ukrajině

3. května 2024  15:44,  aktualizováno  20:58

Hasiči na jihozápadě Berlína likvidují rozsáhlý požár výrobní haly, ve které jsou uskladněny...

Názor, že Paroubek parazituje, nestačil. Podle soudu může iniciály ČSSD použít

3. května 2024  19:44

Volební senát Nejvyššího správního soudu (NSS) zamítl návrh Sociální demokracie (SOCDEM) na zrušení...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 102
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2571x
Ctitelka českého jazyka, milovnice koček, The Corrs, sushi a černé limonády. Konzervativec a puntičkářka věřící v princip vítězícího dobra a spravedlnosti. Matka z celého srdce milující svého syna. Vystudovaná publicistka a mediální analytička, která několik let působila v médiích a později se uplatnila i v PR.

Seznam rubrik