Kdepak tituly. Love, Ludánku, jedině love!

Budoucí ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík je pružný jako náctiletá baletka. A tak zatímco jako šéf Motola razil systém kulichů, jako ministr zdravotnictví hodlá socialisticky nastavit pro všechny stejnou péči.

Za prioritu Ludvík považuje zachování lékařské péče, která je dostupná pro všechny bez ohledu na jejich finanční situaci. „Přijdete k lékaři a máte jistotu, že ať jste docent, nebo zedník, dostanete úplně stejnou péči. To musí zůstat,“ zdůraznil.

„Pod mým vedením bude ministerstvo zdravotnictví ministerstvem pacientů. Musím zamezit tomu, aby plíživě vzrůstala ekonomická spoluúčast pacientů. První se musí vymést černá zákoutí, která tam jsou,“ řekl.

V tom případě by měl pan Ludvík vymést v první řadě sám sebe, neboť ekonomická spoluúčast byla ještě donedávna jeho krédem, s nímž úspěšně získával prašule pro motolskou nemocnici. Kdo si nechal pustit zlatou žilou, tomu se dostalo prvotřídní péče. Co jiného než ekonomická spoluúčast to bylo?

A že by si byli všichni rovni? Kdo lépe než pan Ludvík ví, že tomu tak není? Někteří jsou si prostě tak nějak rovnější, prasata neprasata. Je iluzorní myslet si, že na péči, které se vám dostane, má vliv to, zda jste zedník nebo docent, jak tvrdí pan Ludvík. Však ani on sám tomu nemůže věřit.

To jen v duchu socialistických idejí nyní otočil o 180 stupňů, aby šel pěkně se stranickým proudem. Navíc by mě zajímalo, jak to vlastně myslel. Jistě se najde dost zedníků, co jsou ve vatě, naproti tomu se jistě najde i dost docentů, co se snaží urvat nějakou tu korunku z grantů a třou bídu s nouzí.

Na tom ale snad ani tak nezáleží. Horší už je to s tím rovnostářství, pakliže to pan Ludvík myslí vážně. Pochopitelně by měla fungovat kvalitní a bezplatná, tedy zdravotním pojištěním krytá, zdravotní péče. Takzvaný standard. Ovšem nevidím jediný důvod, proč by si movitější nemohli připlatit za nadstandard.

Proč by měl být nadstandard nedostupný? Nebo to snad pan Ludvík myslel tak, že všichni dostaneme tu nejlepší možnou péči za veřejné peníze? Anebo všichni dostaneme základní péči a ta lepší bude prostě zakázaná?

Jestli ono to nebude jen další „černé zákoutí“ pro posílení systému kulichů. Tak aby se na to nevidělo a aby love hezky zůstávaly tam, kde mají. Však je to léty osvědčená praxe.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Pavla Pokorná | úterý 22.11.2016 20:37 | karma článku: 39,57 | přečteno: 3795x