Dáte si? (Dietářům vstup jen na vlastní nebezpečí)

Často slýchám nářky starší generace o tom, jak my mladí neumíme vařit a péct. A vůbec jak jsme línější. Sice už asi nejsem úplně nejmladší, ale stará teda zrovna taky ne. A vaření a pečení mě neskutečně baví.

Protože mám malý byt, vařím na dvouplotýnkovém vařiči a k tomu mám malou elektrickou troubu, která má nahoře rovněž dvě plotýnky. Takže mám svým způsobem vlastně čtyřplotýnkový sporák s troubou. A k tomu spoustu krásného lehce otlučeného smaltovaného nádobí po babičce, které je nejen inspirativní, ale je v něm i spousta nádherných vzpomínek.

Když tak o tom přemýšlím, vlastně mám celkově ráda rustikální kuchyni a všechno, co k ní patří. Nejen smalt, ale taky kameninu, tlustostěnné sklo, proutí...

Žádná pekárna a hnětač, ale pěkně těsto do teplejch a hnětat, dokud nebude pšoukat bubliny. Je to sice makačka, ale ten pocit, když si blízcí pochutnávají, je k nezaplacení. A protože se jí i očima (a ve večerních hodinách je to dokonce i doporučené), tak i vám malá ochutnávka. Nechce si čvachtat!

Klasika všech klasik - knedlo, zelo, vepř

 

Babiččino dědictví - kolínka se zelím (ohromně dobré)

 

Hustá zelňačka se zakysankou

 

Minibábovičky i s ochutnávačem

 

Škvarkové placky sypané kmínem

 

Krůtí stehna ve slaninové košilce

 

Vanilkové rohlíčky

 

Kokosové lžičky

 

Buchty s mákem potírané rozpuštěným máslem

 

Pořádný kus vepře s bramborovými plackami

 

Skořicoví a slaninový šneci - naprosto jednoduchá dobrota

 

A hospodská klasika - nakládaný hermoš

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Pavla Pokorná | čtvrtek 11.8.2016 19:41 | karma článku: 27,24 | přečteno: 930x