Z deníku učitelky základní školy 16

O kreativitě školního personálu, čočce s mlékem a detektivním pátrání. Zkrátka další pozoruhodný den ze života učitelky.

Čas se měnil na zimní a to řadě lidí sedlo a ani mně teď tolik jako loni nevadilo, že musíme opět absolvovat branné cvičení. Poprchávalo, ale to pro nás – zdatné brance – nebyl problém, a tak jsme zabaleni v pláštěnkách přeskakovali klády, běhali bludištěm a přelézali výškové překážky.

Výuka měla končit o hodinu dřív a paní kuchařky nás tedy lákaly na nepříliš náročné jídlo „poklad skřítka Hliňáka", což v překladu znamenalo čočku nakyselo. Kuchařky v místní škole vynikaly mimořádnou kreativitou, co se vytváření názvů jídel týká a docela často se stávalo, že nás to, jak jídlo nazvaly, zaujalo o poznání více než pak pokrm samotný. Bylo obvyklé, že jsme u některých názvů vůbec netušili, co si máme představit – a tak zatím, co jsme u „Překvapení Pepka námořníka" mnozí dobře tipovali špenát, u „Rudých vlasů děda Vševěda" neočekával špagety s boloňskou omáčkou snad nikdo.
S navlhlými dětmi jsme se konečně odebrali k jídelně poprat se se zmíněným pokladem. Někteří žáčci trochu frfňali a hojně čočku zalévali jahodovým mlékem, které se zde k luštěninám tradičně podávalo. Při představě, co tato kombinace může provést v lidských útrobách, jsem hodila řeč s vedoucí jídelny a bylo mi vysvětleno, že jde o nejmodernější výživový trend. Mléko údajně brzdí nadýmání po luštěninách. Jen mi dodnes není úplně jasné, zda k nadýmání nedochází kvůli přidanému mléku, nebo spíše proto, že s přidaným mlékem nemají čočka s hrachem moc šancí udržet se v trávicím traktu, a tudíž se nadýmání nestihne.
Po mléčné kombinaci jsem vždy dost ráda, že děti přebere odpočatá vychovatelka a těší mne, že škola disponuje řadou wc. „Co to máš?" obrátila jsem se na Lukáše s pusou zabořenou v sáčku. „No, moc mi nechutnala ta čočka, paní učitelko, snědl jsem jen trochu, ale vypil 4 koktejly!" šibalsky přimhouřil oči.. „ale mám ještě trochu hlad a zbyla mi od svačiny tlačenka," zakousl se s chutí a já zrychlila krok k družince a záchodkům. „Paní učitelka Hermannová nechť se dostaví do ředitelny," ozvalo se ze školního rozhlasu a ve mně se bily dva obvyklé pocity – zda jde o problém nebo o něco normálního. Dřív jsem ještě mívala naději na pochvalu, ale to se nikdy nenaplnilo. Předala jsem tedy rychle třídu a zamířila k ředitelně.
„Můžeš vzít kroužek angličtiny hrou s prvňáky, Pavli?" obrátila se na mne zástupkyně. „Nikdo není... Jana je přetížená, Erika má už tři odpoledne letos výuku, Dana je nemocná, víš...," hleděla na mne s nadějí v hlase. „Dobře, vezmu je," zareagovala jsem a myslela na to, že sice budu mít nadúvazkové hodiny, ale aspoň bude nějaký menší přivýdělek, který se hodí a prvňáčci i angličtina budou fajn.
Cestou z ředitelny jsem potkala chlapce z šesté třídy, lezoucího po čtyřech kolem šaten. „Zratil jsi něco?" tážu se. „Nemám botu, paní učitelko," odpověděl nešťastně „a určitě jsem mel obě u-u-u-u sebe," zakoktal se. „Někde bude, jedna bota je ostatním k ničemu, nikdo to neukradl, pojď, budeme hledat spolu..," snažila jsem se nešťastníka podpořit. „Pomodlím se ještě, ať ji brzy najdeme!" usmála jsem se s vírou na chlapce a pustili jsme se do pátrání. Po chvíli jsme s pomocí kolemjdoucí kolegyně viditelně odkopnutou botu ob šatnu našli. Respektive našla ji kolegyně a chlapec ji vesele ocenil: „Mohla byste být po-po-po-policajt, pa-paní učitelko!"
Chlapce jsme nechali s botami, s kolegyní chvíli promluvily o botách jiné vizáže a vydaly se obě prohrabávat částečně zbytečnými hromadami papírů, plánů, dokumentů..Po třetí hodině jsem odjela pro synky a zamířili jsme na kontrolu k zubaři. „Já myslím, že tam jedu zbytečně, mami," obrátil se na mne Janek. „Maruška ze třídy má mamku zubařku a taky tomu rozumí a zuby už mi prohlédla. Mohl bych na vás počkat v parku?" zkoušel to na mne. „To v žádném případě," otočila jsem se na něj, „do parku můžeme jít až potom." Danek byl nějaký zamlklý. „Mě jeden zub bolí," vypadlo pak z něj. „Tak to jdeme k paní doktorce v pravý čas," zhodnotila jsem situaci, pohladila ho po hlavě a zavřela těžké dveře lékařského centra. Bohužel jsem zapomněla, že jsem měla v tuto chvíli zavírat lehké dveře v jiné části města, neb naše lékařka změnila před pár dny působiště. Klukům ovšem odložení návštěvy vůbec nevadilo, radostně poskakovali a já si nakonec zaskákala s nimi.

Autor: Pavla Hermannová | pondělí 30.9.2019 9:43 | karma článku: 19,92 | přečteno: 957x
  • Další články autora

Pavla Hermannová

Můj Izrael 10

Izrael je jedinečný každého dne a za každého počasí. A mám dojem, že kdo jednou nasaje jeho vůni, touží stále přičichovat.

22.6.2020 v 10:03 | Karma: 14,67 | Přečteno: 305x | Diskuse| Cestování

Pavla Hermannová

Můj Izrael 9

Dlouhé sluneční paprsky prosvítající otevřeným oknem se nám vrtaly pod kůži a ve světle slunce to slušelo i pavoukovi spouštějícímu se z lustru.

4.6.2020 v 9:13 | Karma: 10,86 | Přečteno: 277x | Diskuse| Cestování

Pavla Hermannová

Můj Izrael 8

Je před námi další zvláštní izraelská sobota – šabat. Tentokrát poměrně chladná a deštivá. Uvidíme, co nám přinese...

18.5.2020 v 8:23 | Karma: 10,25 | Přečteno: 306x | Diskuse| Cestování

Pavla Hermannová

Můj Izrael 7

Izrael je země vyvolená. Přijde čas a na Zem podle Bible sestoupí Ježíš a vezme s sebou ty, kteří jej přijali. Ježíš si vybral pro svůj návrat Olivovou horu. Chodit po Izraeli má specifickou atmosféru a půvab ve vichru i v dešti.

24.4.2020 v 10:07 | Karma: 14,81 | Přečteno: 355x | Diskuse| Cestování

Pavla Hermannová

Můj Izrael 6

I v dešti to je v Izraeli zajímavé a čas zde lze prožít naprosto jedinečně. Využíváme každé možné hodiny k poznávání této osobité země a jsme vděčni za všechny její dary.

3.4.2020 v 10:53 | Karma: 11,85 | Přečteno: 296x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Díky čínské pomoci výroba dramaticky roste

4. května 2024

Premium Přes citelné západní sankce ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Tamní produkce zbraní se dramaticky...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Budoucnost válčení? Stíhačka řízená AI obstála v „boji“, vezla i šéfa letectva

3. května 2024  21:23

Americký šéf letectva Frank Kendall se poprvé proletěl experimentální stíhačkou F-16, kterou místo...

Hamás má týden na příměří, jinak Izrael vtrhne do Rafáhu, spekuluje Egypt

3. května 2024  19:28,  aktualizováno  21:13

Izrael dal palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na to, aby přijal dohodu o příměří a...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 33
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1152x
Učitelka – vdaná, 1 manžel, 2 děti, želva, králík, Bible a jiné knížky, které králík nesežral. 

Seznam rubrik