Voda je živel, ale proč se nebráníme dřív? (fotoblog)

Někdo podcenil moc vody - v Praze se doslova zaspalo... My jsme dnes vezli děti od babičky, museli objíždět dvě pražské oblasti zalité vodou, a pak i kolem Vltavy - ale nepotkali jsme v Praze jediný čerpací vůz, nikde jednotky s vozy a mobilníma bariérama, natož jako na vsi - chlapy s pytli písku. Nikde protipovodňové zábrany, samozřejmě kromě Kampy a okolí, která má za miliony předpřipravené konstrukční prvky pro rychlou stavbu zábran. Karlův most a Kampa jsou navíc pod ochranou policejních složek, je zákaz vstupu do těchto prostor. Karlín i Štvanice jsou pod přívalem hnědých peřejí, Kampa již částečně pod vodou, Karlův most uzavřen, metro nejezdí...  Na nábřežích ale nikde pytle, nebo čerpadla - jen pár lidí s deštníky, sledující, jak se jim voda blíží k holinkám...

Největším překvapením ale pro mě byla oblast úplně mimo Vltavu - Hostivař směrem k Jižnímu městu. Lidé, mající domy v okolí celkem malého potůčku, jsou najednou pod útokem vody, která jim vyplavila sklepy a garáže, u některých domů je již v obytných prostorách, silnice jsou uzavřené v širokém okolí.

Opět je vidět, že úředníci Prahy vždy hbitě reagují na jakékoli rýpance opozičních kolegů - ale pokud jde o rozhodování o důležitých věcech, jsou pozadu. Na co se čeká? Jsou všichni na víkendových haciendách? V menších městech již starostové pomáhají občanům a jsou vidět různé bezpečnostní složky v ulicích a v okolí vody. V Praze ani vojáček, ani policajti, ani záchranáři...Zavírají se školy a školky, nepojede metro, ale proč se nebráníme, jako tomu bylo při minulých povodních? Aby náhodou někdo nebyl podezřelý, že předčasně nařídil hráze z pytlů, odčerpávání vody, nebo aby nebyl pan ouřada podezřelý ze zneužívání bezpečnostních složek?

Ale co lidé, jejich domy? Co památky? Co ta spousta lidí, co se opět nedostane do práce, nebo k rodinám? Vážení radní a starostové - nešlo by reagovat příště mnohem dříve a nečekat, až se voda přivalí až ke dveřím?

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Pavla Brychtová | neděle 2.6.2013 22:35 | karma článku: 32,45 | přečteno: 12276x