Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Tři největší přání a toulky Prahou (výroční fotomatiné)

Prosincové téma fotografického matiné může znít jednoduše, ale nakonec je tak složité vybrat JEN tři přání... Mám tolik přání týkající se dětí, rodiny, přátel a je určitě i pro všechny lidí, kteří neztrácí neději! Dovolím si začít textem známé písně, tedy velikým přáním, které symbolizovalo předvánoční období už v roce 1989. Toto první přání je pro mě určitě i teď aktuální – stále čekám, kdy zmizí zloba a závist, a kdy se vláda lidu vrátí...

Praha - Staroměstské náměstíPavla Brychtová

"Ať mír dál zůstává s touto krajinou.
Zloba, závist, zášť, strach a svár,
ty ať pominou, ať už pominou.
Teď, když tvá ztracená vláda věcí tvých
zpět se k tobě navrátí, lide navrátí…"

Tato píseň byla a stále je symbolem sametové revoluce. Živě si pamatuji, jak v listopadu a prosinci 1989 jsme milovali toulky Prahou, byla jsem ještě mladá a nadšená - ve vzduchu jsme cítili tu euforii, lidé se nedělili na příznivce Klause či Havla, lidé se nedělili na příznivce různých stran, nebo prezidentských kandidátů, nenadávali si pro jiné názory, které dnes tak vzbuzují zlobu… Byli jen lidé nadšení z pádu komunismu a lidé, kteří z toho byli zklamáni. Nadšených byla velká většina a bylo to znát na úžasné předvánoční náladě.

Ráda si tyto doby připomínám právě listopadovými procházkami starou Prahou. Nenechám se odradit mlhou či sněhem, to k zimě patří. Fotoaparát si s počasím snad poradí.

 

A ještě kouzelnější je Praha, když napadne sníh a než přejdete nábřeží, tak už se pomalinku stmívá...

Tam kde manžel stával v létě frontu na zapůjčení loďky a kde jsme si půjčovali s dětmi i šlapadla, tam je nyní klid a sníh, večerní osvětlení vytváří krásnou atmosféru a Karlův most se může pyšnit a svítit - tentokrát on je ten důvod, proč jsme přišli, ne lodičky...

Mlha dokáže kouzlit a vytváří duhové panorama a vějíře osvětlených památek i lodí...

 

 

Při výročním fotomatiné musím vzpomenout i na loňské předvánoční období, které bylo pochmurné více. Zemřel Václav Havel, který je mnoha lidmi nenáviděný a mnoha lidmi milovaný. U mnohých byl symbolem sametové revoluce, a zezačátku do něj vkládali velkou důvěru a bylo opravdu období, kdy náš lid spojoval. Až po nějaké době se začala veřejnost v názorech lišit. Ale rozhodně byl vždy velkým oblíbencem západního světa. Na rozloučení s Václavem Havlem přijeli prezidenti různých zemí, manželé Clintnovi a velice hezky promluvila Madeleine Albright, jeho přítel Karel Schwarzenberg, ale překvapivě i projev Václava Klause byl plný úcty a chvály. Přeplněné prostory kolem Pražského hradu byly plné lidí se společným názorem a bylo to po dlouhé době opět klidné místo plné souznění duší...

Moje druhé přání je, aby se opět našel někdo, kdo by dokázal naše lidi alespoň na chvíli spojit, i když vím, že následné jednání a rozhodnutí je opět rozdělí a názory se budou různit. Staré rčení nám říká: Není člověk ten, který se zavděčí lidem všem...

Nejkrásnější projev měla bezesporu paní Albright, lidé mohli sledovat z náměstí u Pražského hradu všechny proslovy a celý průběh obřadu státního pohřbu.

 

Přikládám i fotku, kterou jsem fotila loni a s mým přáním souvisí - lidé si po smrti pana Havla připomínali sametovou revoluci a i osobu Václava Havla tam, kde jsme ho viděli mnozí osobně poprvé při jeho projevech. Prostory kolem svatého Václava se po dlouhé době staly pietním místem. Kdo ho neměl rád, tak ostatním vzpomínku naštěstí neničil. Nikdo nikoho nenutil chodit do průvodů a stát noční fronty s květinou, aby se poklonili jeho ostatkům. Nikdo nikoho nenutil kupovat svíčky a vytvořit ze schodů sochy veliký pomník. Lid byl po dlouhé době spontánní - a to bych si přála častěji, aby byli lidé spojeni vlastním zájmem, nejen povinností.

Ale ráda bych se nyní vrátila k předvánočnímu času tohoto roku a s tím souvisí i moje třetí přání. Přeji krásné Vánoce a hodně lásky, zdraví a úspěchů v příštím roce všem mojim blízkým i přátelům a také všem lidem, nezávisle na jejich názoru a politickému přesvědčení, všem slušným a pracovitým lidem nezávisle na barvě pleti a národnosti.  

 

Vánoční svátky nastávají po velkém nákupním shonu, po období úklidu i pečení - a určitě si všichni ten klid a pohodu alespoň na tento krátký čas v roce zasloužíme. Navrch přeji, ať se každému splní hlavně jeho vlastní přání a naděje...

Pavla Brychtová

Autor: Pavla Brychtová | čtvrtek 13.12.2012 14:31 | karma článku: 18,38 | přečteno: 1253x
  • Další články autora

Pavla Brychtová

Vyhraje Lukáš Pavlásek StarDance 2015?

Přiznejme si na rovinu, že stát se to může. Sázkové kanceláře prodělaly už hodně peněz na sázkách o jeho vypadnutí. Navzdory předpokladům Pavlásek jde stále do dalších kol a blíží se k finále. Proč vyhrává jeho "šlapání zelí"?

6.12.2015 v 8:40 | Karma: 47,47 | Přečteno: 35455x | Společnost

Pavla Brychtová

Česká republika má přispět 700 milionů Kč Turecku na řešení uprchlické krize EU

Tato částka má být součástí balíčku, který dostane Turecko za pomoc EU s imigrační problematikou. Premiér Sobotka označil dohodu za jeden z letošních nejvýznamnějších kroků k řešení uprchlické krize.

30.11.2015 v 4:19 | Karma: 37,74 | Přečteno: 1585x | Společnost

Pavla Brychtová

Jak dlouho bude Evropa shovívavá k násilí?

R.I.P. Paris... Jsem hodně zhnusená.... Když násilná smrt někoho přepadne při zábavě s těmi nejbližšími, tak je to naprosto chladnokrevný způsob, jak zbývající živé vyděsit. Cílem je získání respektu - ale způsobem zastrašování!

14.11.2015 v 7:10 | Karma: 35,89 | Přečteno: 1327x | Společnost

Pavla Brychtová

65 milionů Kč - cena za chystaný zákon o trvalém pobytu!

Ministerstvo vnitra ČR připravuje zákon, který má nařídit občanům, aby hlásili svůj nový trvalý pobyt do 15 dnů po přestěhování. Navíc chalupáři mají opět vystát fronty na úřadech a nahlásit si přechodný pobyt, který byl v minulosti zrušen. A předpokládaná cena související se zavedením zákona o trvalém pobytu? 65 000 000 Kč - tato částka je již zveřejněna, přičemž největší položku zahrnuje změna počítačové evidence obyvatel. Jakoby nestačily elektronické pokladny, musí se nakoupit a draze provozovat i nový systém na evidenci obyvatel.

18.4.2015 v 8:04 | Karma: 43,67 | Přečteno: 6493x | Diskuse| Společnost

Pavla Brychtová

Byznys nebo ochrana dětí? Norsko ročně odebere 12 tisíc dětí - hlavně cizincům!

Odebírání dětí bez soudu a snaha umístit děti cizinců do norských rodin - to vše již je delší dobu pod palbou kritiků okolních zemí a již roku 2007 Štrasburský soud pro lidská práva označil jednání Norských sociálních úřadů jako protiprávní a zkritizoval jednání norských soudů. Nyní je rok 2015 a situace s častým odebíraných dětí neustává. Norský právník Marius Reikeras, který podává opět stížnost Štrasburskému soudu, uvedl, že počet odebraných dětí v Norsku je ročně kolem 12 tisíc. Co je příčinou? Přísné posuzování výchovy cizinců, nebo snaha uspokojit norské pěstounské rodiny?

14.4.2015 v 7:40 | Karma: 40,63 | Přečteno: 5205x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Vláda se bude zabývat budoucnosti zóny Plzeň-Líně. Letecká záchranka zůstává

18. května 2024  7:23

Ministři se po stažení plánu na budování továrny na výrobu baterií do aut v loňském roce znovu...

Máš jiný názor? Tak tohle je výsledek. Kaliňák o zákulisí atentátu na Fica

18. května 2024

Premium Je jedním z nejbližších lidí premiéra Roberta Fica ve straně Smer-SD. Byl ve všech Ficových vládách...

Se samopalníky šli svrhnout komunisty. Proč největší Prokešův puč nevyšel

18. května 2024

Premium Před 75 lety, v polovině května 1949, se měl odehrát vůbec nejvážnější ozbrojený pokus o svržení...

Hlavně díky manželce. Britský premiér Sunak je se svou ženou bohatší než král

17. května 2024  22:12

Britský premiér Rishi Sunak a jeho manželka Akshata Murtyová v loňském roce, kdy byl Sunak celou...

  • Počet článků 144
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2494x
Jsem fanoušek psaného slova, pisatel dojmů a pozorovatel dění, technik, ajtík, grafik a nadšenec do designu, fotograf a certifikovaný poradce v oblasti realit a investic, milovník umění - ale hlavně jsem mamka - a velká optimistka, která doufá, že pro náš svět ještě není pozdě ! :-)

Seznam rubrik