Švédský ostrov Marstrand - kouzlo přírody a čistoty (fotoblog)

Letošní horké léto doslova lákalo k návštěvám míst spíše chladnějších. Díky abnormálně vysokým teplotám v ČR, byly v jižních letoviscích Evropy byly teploty podobné, jako doma v Praze. Švédsko patří k zemím, kde je léto rozhodně příjemné. Dnešní fotoblog věnuji malému kousku Švédska - ostrovu Marstrand, který je pro středoevropana neobvyklý svou čistotou, volným prostorem, prázdnými ulicemi (až na místa v okolí útulných hotelů, a uličku s pobřežními kavárnami u nástupiště trajektu). Typická severská architektura nenechá nikoho na pochybách, že místní lidé mají rádi pořádek, upravené domy, zahrady i ulice. I přes svou náročnost a pečlivost provedení na šikmé ploše, vše působí naprosto lehce. Dekorace, zahrady i barvy domů jsou vkusné a milé.

Pokud tedy člověk doposud myslel, že letní odpočinek je spíše v křesle na chalupě, či na plážích u moře, zde zjistí, že si může odpočinout jinak, jakoby více duševně - díky klidu, tichu, pohodě, nádherné přírodě, která již na přelomu července a srpna dostává podzimní nádech listí... A v té atmosféře snad ani nikoho nepřekvapilo, když připlula loď, plná moderně vypadajících mladých lidí - ale zpívajících pro Ježíše. I nevěřící člověk si rád poslechne tento opravdu hezký zpěv (ó, jaká příjemná změna oproti věčně hulákajícím oranžovým skupinkám v Praze, vyvolávajícím stále dokola Hare Krišna, Krišna Hare....). Ostrov má i své historické jádro, kamennou pevnost Carlsten, nazvanou podle Carla Gustava X. - stavěla se 202 let a stavěli ji vězňové, kteří si tam zároveň odpykávali trest. Jídlo a pití dostávali dle vykonané práce - museli si vše zasloužit. Mohlo by to být inspirující pro naše zákonodárce, že? Pevnost byla oficiálne dokončena roku 1860 a je na nejvyšším místě ostrova. Kopec, na kterém se rozléhá, nechá nahlédnout po širokém okolí a fotky z toho místa mám nejradši.

Zajímavostí je, že tento ostrov je pouhých 300 metrů od pevniny, a přesto se sem dostanete pouze lodí či malým trajektem. Spojení mostem by rozhodně zničilo jeho klid, jedinečnost a čistotu. Jakoby ostrov chtěl zůstat bez přeplněné civilizace a zbytečných aut. Takových míst je v Evropě málo a díky za ně :-)  

Zde jsou fotografie všeho, o čem jsem zde psala. Co obsahují, jsem popsala schválně již v úvodu, abych nerušila komentářem u fotografií. Díky tomu je možné si je bez mojich "řečí" v klidu prohlédnout a nechat na sebe působit prostory, světlo, domy i přírodu. Pro někoho to budou možná příliš prázdné ulice, krajiny a zákoutí, ale pro většinu - doufám - to bude příjemná změna oproti té naší přeplněné a trošku nepořádné zemičce, kterou mám ráda takovou, jaká je, ale změnu při cestování vždy uvítám :-)

Přeji hezký foto-výlet.

http://pavlabrychtova.blog.idnes.cz/clanok.asp?cl=358673&bk=71102

 

Autor: Pavla Brychtová | čtvrtek 29.8.2013 13:49 | karma článku: 15,81 | přečteno: 770x