Proč Zeman ukončil německou tiskovku islámským zvoláním?

Vedla ho k tomu rozvernost, netaktnost nebo neznalost etikety? Přiznejme si, že ti, co nynějšího prezidenta volili, ale i ti, co ho nemusí, si už v ČR zvykli na jeho zvláštní humor, někdy vtipný, ale občas bohužel nevhodný, vzhledem k jeho státnické funkci. Nyní se naneštěstí přihodila událost, díky které se za svého prezidenta bohužel stydím. Na otázku německé novinářky, zda se angažuje ve věci unesených dívek v Pakistánu jí nejdříve slušně odpověděl, že nepodává informace, aby nic neprozradil Al-kajdě, či Talibanu. Poté udělal něco, co si mohl odpustit - zeptal se jí,  zda ona je z Al-Kajdy či Talibanu. Než mohla cokoli říci, řekl jí "Allahu Akbar" a odešel z tiskovky. Toto zvolání, jednak pozdrav, ale zejména zvolání tolik zneužívané jako nenávistné vůči komukoliv, kdo není muslimem, je ale bohužel známo jako poslední, co slyší oběti extrémistů.... 

Foto z německého tisku

Podle bezpečnostního experta a někdejšího šéfa Vojenského zpravodajství Andora Šándora nebylo Zemanovo vystoupení úplně nejšťastnější. Výrokům, které mohou muslimové nebo islamisté brát jako zesměšňování jejich víry, je podle něho lepší se vyhnout.

Co se týká dívek unesených v Pakistánu, objevilo se video s nimi, a jsou naživu. Cyril Svoboda se vyjádřil: "Ta otázka je tak citlivá, že další postup musí rozhodnout členové krizového  štábu a naším úkolem je jim práci neztížit."  Tak doufejme, že nemístný žert situaci nezhorší...

V poslední době jsou známy případy, kdy stejné zvolání, jakým ukončil tiskovku Miloš Zeman, použili extrémisté, než vylili kyselinu knězovi do tváře. Také to používají, než na sobě odpálí na veřejnosti bombu, nebo je to bojovné zvolání při jejich propagačních videích, a také se jedná o pozdrav. Znamená to, že Alláh je velký, knězovi před poleptáním těla údajně řekli, Alláh je větší. Dále bylo toto heslo často křičeno při ničení kultur, jiných než muslimských. Obrovské škody na životech byly při útocích v USA na známé mrakodrapy - dvojčata. Největší kulturně - historické škody, srovnatelné s nacistickým ničením knih, byly způsobeny předloni.  Extrémisté podpálili a zničili nádherný Egyptský institut, založený v roce 1798 Napoleonem Bonaparte. Ten kdysi vznikl v rámci jeho vojenského tažení, jehož součástí byli kartografové, zeměměřiči, stavitelé, technici, přírodovědci nebo archeologové. Jako milovník knih a historie mě tato událost hodně rozhodila. Institut před zničením:

Ministr kultury Egypta mohl jen prohlásit: "Byly tam velmi významné písemnosti a vzácné knihy, jimž podobné na světě těžko najdete."

Bohužel po zvolání osudné věty a útoku extrémistů dopadl institut tenkrát v prosinci takto...

Je smutné, že některé kultury ničí knihy jiných kultur. Jim stačí prý jen jedna, protože v té je přece napsáno všechno, co potřebují ke svému životu. 

Nejsem člověkem, kterému by jiné kultury vadily a dokud nezasahují do mého okruhu, tak se snažím to nekomentovat. Ale pokud je naším prezidentem použito něco takového jako veřejný žert na tiskovce v zahraničí, musím se zamyslet, zda by neměl Miloš Zeman zvážit své výroky dříve, než je řekne nahlas. Ale to je pouze můj názor, a pan Zeman si jistě může dělat, co chce. Jen se obávám, zda zahraniční politici a média budou schopna pochopit jeho bonmoty a zda právě zvoláním "Allahu Akbar" nebyla překročena hranice diplomatického chování. Lidé, kteří to absolutně nepochopí jako černý humor, mohou dojít k názoru, že Miloš Zeman nemusí ani vědět, jak moc tato slova mohou ranit oběti útoků, a jak mohou být dotčeni lidé, kteří s extrémismem bojují. 

Velmi mě mrzí, že právě takové zvolání použil prezident Zeman jako zakončení tiskovky. Věřím, že to myslel ironicky, ale tentokrát jeho humor překročil velmi citlivou hranici diplomacie, a zejména překročil coby reprezentant naší země za určitou mez evropské etiky, a zahraniční tisk jej hodnotí bohužel velmi negativně.

Dotaz, který mu dala novinářka - zda požádal již americkou stranu o pomoc, totiž nebyl neobvyklý. Sama pakistánská strana totiž žádá za naše unesené dívky právě ženu, která je vězněna v USA. Je to věc veřejně a mediálně známá, pan Zeman na to jistě mohl reagovat slušnou odpovědí, místo ironických slov, a nemusel na konci tak nejapným dotazem na členství novinářky ve zločinných organizacích a pak dokonce muslimskýcm pozdravem urážet německou novinářku (mimochodem, je to drobná blondýnka, takže ani nelze říci, že by ji snad pan prezident mohl podezírat z muslimského původu). Je to žena a logicky ji osud unesených dívek zajímá. Bohužel chování pana Zemana k ženám je známo již z předvolební kampaně i z jeho předchozí kariéry premiéra. Ale jeho chování v ČR je trošku něco jiného, než na co jsou zvyklé ženy v Německu. Kdo tam jezdíte častěji, nebo tam máte příbuzné, tak víte, o čem mluvím.

Co se týká vhodnosti, bylo žádáno i vyjádření muslimského odborníka: "V souvislosti s předchozími Zemanovými prohlášeními o islámu se domnívám, že úplně nevinný žert to nebyl. A rozhodně nebyl vhodný v době, kdy česká diplomacie usiluje o osvobození dvou unesených dívek v Pákistánu. Pro nás, muslimy, je pozdrav Alláhu akbar velmi vážnou věcí,“ uvedl Muneeb Hasan Alrawi, předseda Ústředí muslimských obcí v České republice. Rozumějme tomu tak, že je to záležitost víry. Extrémisté víru zneužívají, jak známo, k vraždení a ničení. V Pakistánu, i v mnoha dalších zemích bojuje stát proti extrémismu, přitom jejich víra je stejná...

Takže dnešní výrok je pro mě nešťastným z více hledisek...napadá mě otázka, zda má Miloš Zeman nějakého poradce, co se týká protokolu, diplomatického chování na zahraničních návštěvách, atd. Pokud ano, nebude třeba jej vyměnit, nebo zesílit jeho vliv na prezidenta?

 

 

__________________________

O případu dívek unesených v Pakistánu, jsem psala hned 14.března - od té doby jsou stále vězněné, naštěstí údajně na živu. Od té doby se změnilo pouze to, že známe identitu dívek a že únosci požadují výměnu za jejich členku zatčenou v USA.

Úvaha ze 14. března:

http://pavlabrychtova.blog.idnes.cz/c/325958/Unesene-ceske-zeny-v-Pakistanu-naivita-nebo-provokace.html

Autor: Pavla Brychtová | pátek 28.6.2013 23:21 | karma článku: 38,55 | přečteno: 8303x